Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bitkin halde bulunan kızıl geyik yavrusu biberonla besleniyor

Sultandağı İlçesi’nde bitkin halde

Sultandağı İlçesi’nde bitkin halde bulunan kızıl geyik yavrusu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde (AKÜREM) biberonla besleniyor

 

Afyonkarahisar’da kırsal bir alanda köylüler tarafından bulunan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğüne bağlı Afyonkarahisar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim alınan 1 haftalık yavru kızıl geyik, Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde tedavi altına alındı. Tedavisi tamamlanan yavru geyik görevliler tarafından biberonla besleniyor.
“GEYİKLER SÜREKLİ
YAVRUNUN YANINDA BEKLEMEZ”
Sağlık durumu iyi olan yavru kızıl geyiğin tedavisi ve bakımı hakkında bilgi veren AKÜREM Müdürü Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, geyiğin Eylül ayı gibi Eskişehir’e götürülerek rehabilitasyon sürecine girmesinin planlandığını söyledi. Kandır, “Kızıl geyik yavrumuz Afyon kırsalında bulunup Doğa Koruma Milli Parklar 5. Bölge yetkilileri tarafından merkezimize iletildi. Kızıl geyiklerin şuan yavrulama zamanı ve bu kızıl geyik yavrusu da yaklaşık 1 haftalık. Henüz meme kordonu yeni düşmüş diyebiliriz ve dişi bir yavru. Bulunduğu alanda köylüler titreyen ve yardıma muhtaç bir yavrunun kendilerine doğru geldiğini görmüşler ve çevrede de köpek riski olduğundan dolayı alıp Milli Parklara teslim etmişler. Normalde doğada geyik yavruları ilk bir kaç hafta bulundukları yerden çok ayrılmazlar. Yani anneleri onları doğumdan sonra günde 4 ila 6 kez ziyaret eder ve 15 ila 30 dakikalık süreçlerde besler ve yanından ayrılır. Sürekli yanında beklemez. Yavru geyiğin ilk bir kaç hafta hareket kabiliyeti oldukça zayıftır. Özellikle ilk 5 gün çok da yerinde kalkmaz. O nedenle de ilk bir kaç haftada anne yavrusunu beslemek için akşam saatlerinde gün ışığı ortadan kalktığında yavrusunun yanına gelir ve 15 ila 30 dakikalık bir beslenmenin ardından tekrar gider. Bu şekilde yavrusunu yırtıcılara karşı, korumaktır temel amacı. Bu süreçte yani şuan Mayıs sonlarından itibaren kızıl geyiklerde üreme sezonu başladı. Ve bizler doğada tarım faaliyetleri ile uğraşırken ya da kuş gözlemi yaparken farklı bir doğa aktivitesi yaparken çeşitli yavru geyiklerle karşılaşma ihtimalimiz var.” dedi.
“BİBERONULA BESLENEREK
UZUN SÜRE MERKEZDE KALACAK”
Yavru geyiğin biberonla beslendiği ve uzun bir süre merkezde kalacağını aktaran Kandır, “Yavru geyiğimiz biberonla besleniyor ve insana alışıyor. O nedenle tekrar doğaya dönmesi mümkün olmayacak belli bir süre muhtemelen Eylül ayına kadar bizlerle kalır ve sütten kesim gerçekleştiği zaman da Eskişehir’de Kızıl Geyikleri Üretim Sahası var Çatacık’da. Genelde yavrular büyüyünce oraya gönderiyoruz. Yine bu kez de yavrumuzu oraya göndeririz diye düşünüyorum. Orada kendi türündeki geyiklerle beraber yaşamına devam eder. Oradan da yabanileşmenin ardından tekrar doğaya gönderilme gibi bir imkanı olacaktır.” şeklinde konuştu.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti