Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Coğrafi Bilgi Sistemleri anlatıldı – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Coğrafi Bilgi Sistemleri anlatıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı desteğiyle düzenlenen “Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Tabanlı Bilimsel Araştırma Projesi Yürütebilme Yeterliliklerini Geliştirme Kursu”nun ikincisi, 2-13 Temmuz 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi

ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen kursa 18 ilden 25 coğrafya öğretmeni katıldı. Sosyal Bilimler Lisesi (SBL) ve Bilim ve Sanat Merkezleri’nin yanı sıra çeşitli liselerde görev yapan coğrafya öğretmenlerine yönelik düzenlenen kursta yaklaşık 60 saatlik teorik ve uygulamalı eğitimler verildi. Bu kapsamda CBS ve CBS yazılımının tanıtılması, veri tipleri, veri kaynakları, veri girişi (grafik ve sözel), mekansal ve tablo sorgulamaları, analizler ve sunum hazırlama, bilimsel araştırma yöntemlerine genel bakış, proje yönteminin temel ilkeleri, proje hazırlanması, önerilmesi, mevcut durum analizi, grup çalışması, zaman planlaması, risk analizleri, sürdürülebilirlik, kaynak planlaması, bütçe planlaması, proje sunumu ve CBS tabanlı yapılmış örnek projeler konusunda sunumlar yapıldı.
PROJELER HAZIRLANDI, SUNUM YAPILDI
Eğitimler hem lisans hem de yüksek lisans seviyelerinde çeşitli CBS dersleri veren ve bu konuda ulusal ve uluslar arası yayınları bulunan AKÜ Fen-edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ünal Yıldırım, Fatih Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Karaburun, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Özdemir ve AKÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nusret Koca tarafından verildi. Ayrıca kursun son iki gününde de katılımcılar gruplar halinde kurs süresince öğrendiklerinden yola çıkarak projeler hazırlayarak, sunumlar yaptılar.
ÇEŞİTLİ İLLERDEN GELDİLER
Kurs sonunda, ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen törenle kursa katılanlara Katılım Sertifikaları verildi. Törende AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve Etkinlik Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ünal Yıldırım’ın yanı sıra öğretim üyeleri ile il dışından kursa katılan kursiyerler yer aldı. Tören öncesinde Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, Yrd. Doç. Dr. Ünal Yıldırım eşliğinde AKÜ Coğrafya Bölümü öğrencilerinden Şeyda Aktaş, Volkan Tavas, Ozan Berk Güler ve Gürkan Kaplan tarafından hazırlanan CBS tabanlı çalışmalarının yanı sıra hazırlanan posterleri inceleyerek bilgiler aldı.
Ardından açılış konuşmalarıyla başlayan törende Etkinlik Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ünal Yıldırım, yeni coğrafya öğretim programının en önemli yeniliklerinden birisinin CBS’nin derslerde kullanılması olduğunu belirterek, “Bu yenilik getirildi ama öğretmen arkadaşlarımın çoğu mezun oldukları üniversitelerde CBS ile ilgili herhangi bir eğitim almadılar. Dolayısıyla bu sistemi kullanamıyorlar, ellerinde herhangi bir kaynak ve malzeme yok. Bunun sıkıntısı var. Bunun üzerine ilkini geçen sene 6-10 Haziran tarihleri arasında düzenledik. Büyük talep görmüştü ve bu yıl da ikincisini 2-13 Temmuz 2012 tarihleri arasında gerçekleştirdik. Yazın sıcağında tatillerini, memleketlerini de bırakıp bir şeyler öğrenme uğruna çeşitli illerden kursumuza katılan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
BAŞARILI ÇALIŞMALAR
YAPILIYOR
AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı da konuşmasında, CBS sisteminin özellikle şehir bilgi sistemlerinde, yer bulmada, afet planlamada, vb değişik alanlarda kullanıldığını belirterek, bu sistemin coğrafya alanına farklı bir soluk getirdiğini söyledi. Prof. Dr. Yazıcı konuşmasının sonunda katılımcılara teşekkür ederek, başarılar diledi.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise, il dışından kursa katılan coğrafya öğretmenlerini AKÜ’de görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Üniversite yönetimi olarak, bu tür programlara yönelik farklı merkezler, fakülteler, sağlıkla ilgili alanlar üzerinden ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bunlardan birisi de sosyal bilimler alanında Sosyal Bilimler Liseleri (SBL) ve Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) Coğrafya Öğretmenlerine Yönelik CBS Tabanlı Bilimsel Araştırma Projesi Yürütebilme Yeterliliklerini Geliştirme Kursu’dur. Yıllardır TÜBİTAK projelerine izleyici, panelist olarak katılan bir öğretim üyesi olarak, artık TÜBİTAK’ın bu alanlarda ciddi destekler verdiğini söyleyebilirim. Bu desteğin coğrafya üzerinden örneğinin olmasında da ayrıca mutluluk duydum. Bu kursta öğretilen bilgilerin ilk ve orta dereceli okullarda kullanılması, öğrencilere verilmesi, öğretmenlerimiz tarafından kullanılması fevkalade güzel bir şey. Bu kursun İlk örneği Coğrafya Bölümü öğretim üyelerimiz tarafından proje kapsamında geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiler. Bu hizmeti verdikleri için öğretim üyelerimize ve kursa katılan katılımcılara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
KATILIM BELGELERİ VERİLDİ
Kursa Afyonkarahisar dışından katılan Coğrafya öğretmenlerinden Ahmet Gülcan, Meltem Ersöz, Güngör Çoban ve Ahmet Ali Demirci, kurs boyunca almış oldukları eğitimlerle ilgili görüşlerini dile getirerek, eğitimlerin verimli geçtiğini ve bundan dolayı Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne teşekkür ettiklerini ifade ettiler. Açılış konuşmalarının ardından eğitimlere katılan coğrafya öğretmenlerine ve eğitmenlere katılım belgeleri AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, AKÜ Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ünal Yıldırım ve AKÜ öğretim üyeleri tarafından verildi. Tören, düzenlenen kokteylin ardından sona erdi. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti