Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Doğal yargıç ilkesine dönebilmeliyiz” – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
“Doğal yargıç ilkesine dönebilmeliyiz”

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, TBMM Genel Kurulunda HSYK Kanun Tasarısının 21. maddesi üzerinde meclise önerge verdi. Ünlütepe, vermiş oldukları önerge hakkında CHP Grubu adına mecliste konuşma yaptı

CHP Grubunun meclise verdiği önergede; “Görüşülmekte olan 574 sıra sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu tasarısının 21. maddesinin (1)/a bendine “HSYK’nın doğal üyesi olan Adalet Bakanlığı Müsteşarı ile “meslekte olmayan ancak meslekten sayılanlar, bu seçimlerde oy kullanamaz.” İbaresinin eklenmesini, (1)/c bendinde “Birinci sınıf olup” ibaresinden sonra “başvuru tarihine göre meslekten çıkarılmayı gerektiren bir nedenle” ifadesinin eklenmesini, (1)/c bendinin sonuna “İdari Kadrolarda çalışan hakim ve savcılar ile Adalet Bakanlığı bürokratları aday olamaz.” İbaresinin eklenmesini arz ve teklif ederiz” ifadelerine yer verildi.
“Mahkemelerin hukuksuzluk
dönemini yaşıyoruz”
Halil Ünlütepe, önerge hakkında mecliste yaptığı konuşmada; “Sayın Bakana bir soru yöneltmiştim, o da şuydu: “Ülkemiz, devlet güvenlik mahkemelerinin yarattığı hukuksuzluk dönemini yaşamıştır. Şimdi, 2004 yılında çıkartmış olduğunuz, iktidarınız döneminde çıkartmış olduğunuz, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin hukuksuzluk dönemini yaşıyoruz. Ezmek istediğiniz kişileri, iktidarınızın belirlediği savcılar tarafından sorgulayıp yine iktidarınız tarafından belirlenen yargıçlar tarafından yargılamaktasınız. Burada, yargı bağımsızlığından bahsedebilir misiniz? Bu hukuksuzluğu sona erdirebilmek için özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasını düşünüyor musunuz?” diye soru yöneltmiştim. Sayın Bakan, bu konu üzerinde verdiği yanıtta, beş yıllık bir sürecin dolduğunu, bunun üzerinde yasa yapılırken amaçlanandan farklı birtakım neticeler ortaya çıkmışsa bunların değerlendirilmesi için şu anda bir komisyonun çalıştığını söylemiştir. Bundan umutlanarak bu konuyla ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum” dedi.
“Ciddi siyasi açıklamalar yapıldı”
Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 250’nci maddesine göre kurulan özel yetkili mahkemelerin, nitelik itibarıyla siyasi suçlulara baktığını belirten Ünlütepe; “Suçların siyasal nitelikte olduğunu kabul etmek zorundayız. Özel nitelikli mahkemelerle ilgili ciddi siyasi açıklamalar yapıldı. Örneğin, Sayın Başbakan, bilinen bir soruşturmayla ilgili olarak aynen şunu söyledi, önce: “Yargıyla iş birliği içinde biz bu işe başladık.” dedi, daha sonra “Ben bu davanın savcısıyım.” dedi. Gene, nisan ayı içinde, Sayın İçişleri Bakanı, İstanbul’da, bir Adalet ve Kalkınma Partisi toplantısında aynen “Özel mahkemeler kurduk.” dedi. Gene, Sayın Başbakan, haziran ayı içinde yapılan Adalet ve Kalkınma Partisi il başkanları toplantısında, özel yetkili mahkemelerin yargıç ve savcılarıyla ilgili Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin verdiği bir karardan sonra aynen şunları söyledi. Tutuklama ve tutuklamanın devamı kararlarının gerekçesiz oluşu nedeniyle tazminata hükmetmesine karşı çıkarken, özel yetkili mahkemelerin yanında saf tutarak, bu mahkemelerle siyasal iktidar arasındaki bağı açık ve somut bir şekilde ortaya koymuştur” diye konuştu.
“Yakışıksız bir uygulamanın
içindeyiz”
Özel yetkili mahkemelerin görev alanına giren suçların kesinlikle uzmanlığı gerektirmediğini kaydeden Halil Ünlütepe; “Türkiye’de yargıçlar belirli bir eğitim ve deneyimden geçmişlerdir. Bu mahkemeler, ağır ceza mahkemeleri bu suçlara bakar. Bu tür bir suç isnadıyla dava açılmışsa hangi nöbetçi mahkemeye sıra geliyorsa o mahkemeler bakmalıdır. Demokrasinin temel noktası budur. “Belirli birtakım yargılamaları benim yargıcıma, benim savcımın hazırlattığına yaptırayım.” derseniz onun içinde kaybolur gideriz. Şimdi, öncelikle, bu niçin böyledir? Adil yargılamanın yapılabilmesi için asıl olan budur. Şimdi, özel yetkili mahkemelerde bugün yapılan yargılamalarda müdafiler dosyaya ulaşamamakta, kanıtlara ulaşamamaktadır. Bu, Türkiye’ye yakışmıyor. Açıkçası, bugünkü geldiğimiz noktaya yakışmayan bir uygulamanın içindeyiz. Başka bir nokta vereyim: Özel yetkili mahkemelerle ilgili savcılar ve yargıçlar hakkında soruşturma yapılması istendiğinde Adalet Bakanlığı bu konularda çok fazla bir direnç gösteriyor ama örneğin, İstanbul 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, yazdıkları iddianame nedeniyle 3 özel yetkili savcının kınanmasına karar vermiştir. Bunlar yargı kararları. Ankara 4. İdare Mahkemesi, yürüttüğü soruşturma nedeniyle özel yetkili 1 savcı için soruşturma açılmasına izin vermiştir” dedi.
“Özel mahkemelerin Türkiye fotoğrafını sizlerle paylaştım”
Ünlütepe, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı; “ Soruşturmayı yürüten savcı ve yargıçlarda Adalet Bakanlığı planı fren vazifesini yaparken bu kapı, bu yol yargı kararlarıyla açılıyor. İşte, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna bu dönem çok daha fazla bir ihtiyaç var çünkü Teftiş Kurulu da belirli bir yönde o Kurula doğru geçiyor. Başka bir şey vereyim: Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 9 özel yetkili yargıç aleyhine açılan tazminat davalarının kısmen kabulüne karar verdi, daha sonra Genel Kuruldan geçti. Yargıtay 11. Ceza Dairesi Erzurum’da özel yetkili bir mahkemeden, savcıdan dosyayı getirtemedi. Bu, hukuk adına cidden karamsar bir tablonun doğmasına neden olmaktadır. Daha, ayrıca bir konu: Özel yetkili savcıların ve mahkemelerin olduğu bir dönemde Van Cezaevi’nde Enver Arpalı’nın, İstanbul’da Ali Tatar’ın ve Kuddusi Okkır’ın ölümü bir hukuk faciasıdır. Bir iktidarın, hele hele bir Adalet Bakanının görevinden hemen ayrılmasını gerektiren bir olaydır. Bunların tümü özel yetkili mahkemelerde meydana gelen ölüm olaylarıdır. Bunu daha da çoğaltabiliriz. Sayın Bakan, ben sizin dünkü açıklamanızdan da yararlanarak söylüyorum, bu konu, hakikaten, öncelikle Türkiye’nin gündemine girmelidir. Doğal yargıç ilkesine dönebilmeliyiz. Türkiye’ye yakışan budur. Ben, bu Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu Tasarısı’nda özel mahkemelerin Türkiye fotoğrafını sizlerle paylaşma ihtiyacını duydum.” (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti