Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

En iyilerle yarışın, en üstün zekâlıları dost edinin

Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon
En iyilerle yarışın, en üstün zekâlıları dost edinin

Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Pazarlama Bölümü öğrencilerinin Öğretim Görevlisi Türker Göksel koordinatörlüğünde gerçekleştirdikleri “Gölgesi Yaşadığı Topraklara Uzun Düşen İnsanlar” projesinin konuğu akademisyen, yazar Alev Alatlı oldu.
BOL OKUYUN, GÖLGENİZ UZASIN
Öğrencilerce hazırlanıp yöneltilen soruları büyük bir içtenlikle cevaplandıran Alev Alatlı, gençlere önemli tavsiyelerde bulundu. Alatlı, “İster tarihçi olun, ister bağlama sanatçısı, ister dansçı, ister matematikçi, ister futbolcu, ister ressam ama en iyisi olun! Sizi ne Afyon, ne İstanbul, hatta ne de New York kesmemeli! En iyilerle yarışın, en üstün zekaları dost edinin. Unutmayın ki, okuduğunuz her kitap, yazarının ömrünü sizinkine katar, bir ömür yerine üç beş on ömür yaşamış olursunuz. Gölgeler böyle uzar” dedi.
HER İŞTE CİDDİYET
Yapılan her işte ciddiyetin asli unsur olması gerektiğine işaret eden Alev Alatlı, “Bir mıh yitirirseniz, nalı kaybedersiniz. Nalı yitirirseniz, atı kaybedersiniz. Atı yitirirseniz, atlıyı kaybedersiniz. Atlıyı yitirirseniz, muharebeyi kaybedersiniz. Muharabeyi yitirirseniz, savaşı kaybedersiniz. Savaşı kaybederseniz, vatanı kaybedersiniz. Onun için, ciddiyet, süreklilik ve adanmışlık ilkelerini şiar edineceksiniz” diye konuştu.
EİNSTEİN’DAN İBN-İ HALDUN’A
Birçok yazar ve şairin izlerini taşıdığını aktaran Alev Alatlı, sözlerine şöyle devam etti:
“Matematikten felsefeye, tarihten ilahiyata hayli geniş bir arkaplanı olan birisiyim. Einstein’dan, Cemil Meriç’e, Mustafa Kemal’den, İbni Haldun’a yüzlerce dehanın izlerini taşırım. Şevket Süreyya Aydemir, Kemal Tahir, Cemil Meriç, Yaşar Kemal ve Aziz Nesin Türk edebiyatının mihenk taşlarıdır. Arada unuttuklarım affola.” (Kocatepe Haber Merkezi)

 

 

İYİ İNSAN TANIMI

 

Öğrencilerin “İyi insan tanımınız nedir” sorusuna da cevap veren Alev Alatlı, “Mecelle-i Ahkam-ı Adliye’nin Fasl-ı Evvel bölümü madde 1792’de tanımlanan insan olmalıdır. Yani, hâkim, hakîm, fehim, müstakim, emin, mekin ve metin. Yani, herşeyden önce kendisine hakîm, insanlara karşı zeki ve anlayışlı fehim, dış baskılara ve önyargılara kapalı, bağımsız müstakim, özgüvenli ve korkusuz, emin, vakur ve sakin, mekin ve dayanıklı metin.”

 

NASIL BİR TÜRKİYE?

 

Alev Alatlı, “Nasıl bir Türkiye umut ediyorsunuz” sorusuna şu karşılığı verdi:
“Buna Sakallı Celâl’in (Celâl Yalınız) zamanın Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi’ye verdiği dersi yineleyerek cevaplandırayım:  ‘Tanzimat ilân ettik, olmadı, meşrutiyet ilân ettik, olmadı; cumhuriyet ilân ettik, olmadı; yahu, bir de ciddiyet ilân etsek!’ Ciddiyetin hakim olduğu bir Türkiye umut ediyorum.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti