Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Farklı yerlerden geldiler, ama hepsi Mehmetçik’ti

Bu haberin fotoğrafı yok
Farklı yerlerden geldiler, ama hepsi Mehmetçik'ti

Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıl dönümü Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Törende konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Sadık Yakut ile Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı

Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü törenle kutlandı. Tören öncesi Afyonkarahisar Belediyesi Halk Oyunları ekibi tarafından bir gösteri sunulurken, Vali İrfan Balkanlıoğlu, İkmal ve Garnizon Komutanı Veli Yıldırım ile Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, vatandaşların bayramını kutladılar. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Nejdet Özel’in kutlama mesajları okundu. Öte yandan Bakanlar Kurulu Üyeleri, Müsteşarlar ve İl Valileri de kutlama mesajları göndererek Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yılını kutladılar. Ticaret Meslek Lisesi öğrencilerinden Mehbare Kılınç ‘Bayrak’ isimli şiiri okudu.
Savunmadan taarruza geçildi
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisarlıların bir milletin imkânsızlıkları nasıl mümkün kıldığının en yakın şahitleri olduğunu vurguladı. Çoban, “Kendisinden sayıca çok üstün ordulara sahip düşmanlarla baş etme kabiliyetimiz, bugün de bizlere rehberlik etmekte, milletimizin refahı için çalışırken güç kaynağı olmakta ve cesaret vermektedir” dedi. Afyonkarahisar’da Kurtuluş Savaşı’nın en önemli mücadelelerinin gerçekleştiğini ifade eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Düşman kuvvetleri bir günde 4.000 kayıp vermiş, binlerce esir alınmış ve Yunan ordusunun bel kemiği olan birlikleri bu savaşta çökertilmiştir. Son iki yüzyılda yaptığımız savaşların genel özelliği durdurma, geriletme ve savunma odaklı olurken ilk defa taarruza geçilmiş, koskoca bir Yunan ordusu neredeyse tamamıyla imha edilmiştir. Milli Mücadele sürecinde düşman kuvvetlerinin verdiği kayıpların toplamının 130.000 kişi olduğu dikkate alınırsa kazanılan zaferin azameti daha net gözler önüne serilecektir” diye konuştu.
Ecdadımızdan güç alıyoruz
‘Bu kutlu mücadelenin bizler için anlamlı olan diğer bir yönü Kurtuluş Savaşı’nın askeri safhası kapanmış genç Cumhuriyetin yeni hedefi müreffeh ve kalkınmış Büyük Türkiye’yi kurma ülküsü olmuştur.’ diyen Belediye Başkanı Çoban şöyle devam etti:
“Bizler de ecdadımızdan aldığımız güç ve azimle milletimizi layık olduğu şekilde yaşatmayı, hizmet adına gelişmiş ülkelerde ne varsa daha iyisini insanımıza sunmayı görev bildik.
Askeri zaferleri ekonomik ve sosyal alandaki yeni zaferlerle taçlandırmaya ve ecdadımıza layık olmaya gayret ettik. Canları pahasına bizlere bıraktıkları bu kutsal toprakları şehitlerin emaneti bildik ve milli mücadele ruhuyla hizmet ettik. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye, siyasi duruşu ile ekonomisiyle, tarımıyla, sanayisiyle, genç nüfusu ile bütün dünyanın gıpta ettiği bir ülke konumuna yükselmiştir. Bölgede istikrar ve huzurun sembolü olmuş, otoriter rejimler altında yaşayan insanlara kendi kendini yönetme hakkına kavuşma hususunda esin kaynağı olmuştur. Ey bu topraklar için şehit olmuş ecdad, sizlerin bıraktığı bayrak, artık bizdedir. Gönlünüz rahat olsun. Mekânınız cennet olsun.”
Değerlerimize sahip
çıkmalıyız
Bu topraklarda verilen mücadelelerden alınması gereken çok dersler olduğunu belirten Başkan Çoban, “Bizi millet olarak birbirimize bağlayan değerlerimize kutsallarımıza sahip çıktığımız sürece üstesinden gelemeyeceğimiz zorluk olmayacaktır. Milli Mücadele’de omuz omuza savaşan askerlerimizin her biri farklı bir coğrafyadan gelmişti, belki dilleri farklıydı, diyarları farklıydı ama hepsinin göğsünde iman vardı, hepsi Mehmet’ti, Mehmetçik’ti Şehrimizi gezerken yolunuz çeşitli şehitliklerimize uğrarsa mezar taşları gerçeği haykıracaktır. Doğu Beyazıtlı Osman Oğlu Ahmet’i, Ercişli Mustafa Oğlu Emin’i, Silifkeli Süleyman oğlu Hacı’yı, Hakkarili Ahmet oğlu Hüseyin’i, Halepli Ahmet oğlu Esat’ı, Dicleli Ali oğlu Ahmet’i, Bartınlı İsmail oğlu Hatip’i, Menemenli Emin oğlu Veli’yi, Kastamonulu Hakkı oğlu Kemal’i şehitlerimiz olarak göreceksiniz. Üsküp’lü, Selanik’li, Batum’lu, Bakü’lü nice kahramanları göreceksiniz. İdrak etmemiz gereken hakikat şudur ki bizi birbirimize bağlayan değerlerimize sarıldıkça, önümüzde hiçbir engel ve güç ayakta kalamayacaktır” ifadelerini kullandı.
Beyhude hayaller peşindeler
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban konuşmasının son bölümünde milletin birlik ve beraberliğini ortadan kaldırmak isteyenlerin amaçlarına ulaşamayacaklarını söyledi. Çoban, “Büyük Taarruz’un Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyor bütün şehitlerimize ve gazilerimize şükran ve minnetlerimi sunuyorum. Bu konuşma esnasında cephelerde nöbet tutan, dağlarda terörle mücadele eden askerlerimize, cesaretli komutanlarımıza, fedakar emniyet mensuplarımıza Yüce Allah’tan muhafaza etmesini, güç kuvvet vermesini diliyorum. Beyhude hayaller peşinde koşan, milletin değerlerini, Ramazanını, canını, gencini hiçe sayan insanlara da akıl ve idrak vermesini diliyorum” dedi.
Kortej ve mehter ilgi topladı
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın konuşmasının ardından Milli Piyango Anadolu Lisesi öğrencilerinden Şerife Akkuzu, ‘Atatürk hep Kocatepe’ adlı bir şiir okudu.
Konuşmaların ardından kortej geçişi yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile Gazi ve İzcilerin protokolü selamlamasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Müdürlüğü, Sivil Savunma Müdürlüğü ve Afyonkarahisar Belediyesi’nin araçları kortej geçişini gerçekleştirdi. Tören Genel Kurmay Başkanlığı Mehtaran Bölük Komutanlığı’nın büyüleyici gösterisi ile sona erdi. Mehteran gösterisi vatandaşlar tarafından büyük beğeni toplarken, uzun süre alkışlandı. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti