Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güneş enerjisi, hem şirkete hem devlete yarayacak

Bu haberin fotoğrafı yok
Güneş enerjisi, hem şirkete hem devlete yarayacak

Hoca Elektrik, Afyonkarahisar’da güneş enerjisinden elektrik üreten ilk şirket oldu. Şirket binasının üzerine kurulan güneş panelleri ile saatte 100 kilowatt elektrik üretilecek. Kullanılmayan elektrik ise devletin oluşturduğu elektrik havuzuna satılacak

Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Hoca Elektrik, güneş enerjisinden kendi elektriğini üretecek. Şirket ortaklarından İbrahim Sömer, “Biz güneş enerjisinden elektrik üretiyoruz. Tesisimiz Türkiye’de yedinci, Afyon’da ilk. Çatı uygulaması olarak sınıflandırılıyor. Bunu yaparken ticari kazançtan çok, bunu gösterebilmek için bunu istedik. Birçok arkadaşa bazı bilgiler verdik. Ama gözle görülen şekli hiçbir şey tutmuyor. Burada uygulama farklılıkları var. Bizimki lisanssız uygulama. Şu anda tek dilekçeyle yapılabiliyor” dedi.
ÜRETİM YETKİSİ
ARTIRILABİLİR
Lisanssız üretim için belirli bir sınır konulduğunu, ancak bu sınırın genişletilebileceğini belirten Sömer, “Biz başladığımızda 500 kilowattı, şu anda kullanım yetkisi 1000 kilowatt. Başbakan’ın 5000 bin kilowatta çıkarma yetkisi var. Bu yetki kullanıldığı zaman, birçok insan bunu gerçekleştirecektir. Termal oteller veya tavuk kümesleri için 1000 kilowattlık yatırım, dertlerine deva olmuyor. 1000 kilowattlık yatırım 1 milyon 250 bin avro civarında” diye konuştu.
DEVLETLE “ELEKTRİK ALIM” ANLAŞMASI
Elektrik üretiminde birçok farklı unsurun bulunduğuna dikkat çeken Sömer, “Elektrik tüketiminde ve güneş enerjisinden elektrik üretmede birçok parametre var. Bizim öncülük etmeye çalıştığımız yerler endüstriyel çatılar, sürekli üretimin olduğu ve güç ihtiyacının fazlalaştığı yerler. Metrekaresine 13 kilogram yük geliyor. Bu da Afyonkarahisar için önemli bir yük değil. Çünkü binalar yapılırken kar ve buz yükü hesaplanıyor” ifadelerini kullandı. Sömer, şirketin kendi elektrik ihtiyacını karşıladıktan sonra, fazla elektriği devlet tarafından oluşturulan havuza aktaracaklarını söyledi. Sömer, devletin bu konuda alım garantisi verdiğini söyledi.
HOCA ELEKTRİK’İN GÜNEŞ ENERJİSİ BAŞARISININ AYRINTILARI YARIN 
GAZETENİZ KOCATEPE’DE

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti