Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hava kalitesi için kurallara uyun

Afyonkarahisar Valiliği, katı yakıt
Hava kalitesi için kurallara uyun

Afyonkarahisar Valiliği, katı yakıt kullanımı ve coğrafi koşullar dolayısıyla meydana gelen hava kirliliği hadisesine karşı vatandaşları uyardı. Afyonkarahisar Valiliği’nden yapılan açıklamada “Özellikle kış aylarında kullanılan katı yakıtlardan kaynaklı emisyonların etkisiyle gerek İlimizin coğrafik konumu gerekse meteorolojik koşullara bağlı olarak İlimizde hava kirliliği zaman zaman limit değerleri aşmaktadır. Bu kirliliğin önlenmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Hava Kirliliğinin Kontrolü ve Önlenmesi” konulu 2010/14 Genelgesi ve ilgili mevzuat doğrultusunda; İlimiz Mahalli Çevre Kurulunca da ilave tedbirler alınmaktadır. Bu tedbirler dahilinde alınan en önemli kararlardan birisi de Afyonkarahisar Belediyesi görev alanında yer alan, altyapısı tamamlanmış merkez mahallelerimizde; kömür ve fueloil benzeri kirletici vasfı yüksek yakıtlar yerine jeotermal enerji ve doğalgaz – elektrik benzeri alternatif ve kirletici vasfı düşük yakıtların kullanımının zorunlu tutulmasıdır. 26/02/2015 tarih ve 257 sayılı Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile kabul ve ilan edilen karar ile içinde bulunduğumuz kış aylarında halkımızın yaşam kalitesinde, hastalanma oranlarında, özellikle yaşlı ve çocuklarımız açısından belirgin iyileşme beklenmektedir” denildi.
EVSEL ATIKLARIN
KULLANILMASI YASAK
Vatandaşların hava kalitesi ile ilgili uyması gereken genel kuralların olduğunun hatırlatıldığı açıklamada “Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 15 derecenin altında olduğu günlerde kalorifer ve sobalar yakılabilir. Mahalli Çevre Kurulumuzun 15 Ekim’den önce kaloriferler yakılamaz şeklinde bir kararı bulunmamaktadır. Kaloriferlerinizi sabah 7-9 ve akşam 16-19 saatlerinde ateşlemeyiniz. Bu saatlerde insanlar ve özellikle çocuklar yoğun şekilde dışarda bulunmaktadır.İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı gereğince, katı yakıt satıcılarına belirlenen şartları sağlamaları halinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi  verilmektedir. Belgesi olmayan satıcıların katı yakıt satışı yapması yasaktır. 2017-2018 ısırana döneminde ısınma amaçlı olarak kullanılacak doğalgaz, katı ve sıvı yakıtların dışında petrol koku, kullanılmış mineral yağ, araba plastiği parçalan, lastik, tezek, katı atıklar ve tekstil artıklan, kablolar, reçineli odun, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, lastik, kauçuk, kablo, naylon, kömür torbalan, gazete hariç olmak üzere ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fuel-oil kaplarının ısınma amacıyla yakılması yasaktır” ifadelerine yer verildi.
ATEŞÇİ BELGESİ ZORUNLU
Açıklamada şu uyarılar yapıldı:
“Kömür pazarlamacıları, yalnızca Afyonkarahisar Valiliğinden (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) izinli kömür üreticisi veya ithalatçıların torba kömürlerini pazarlayacaktır. İşyeri veya depo mahallinde torbalama yapılmayacak ve açık kömür bulundurulmayacaktır.
Site ve apartman yöneticileri, işyeri ve hane sahipleri Mahalli Çevre Kurulu Kararında özellikleri belirtilen ve Afyonkarahisar Valiliği tarafından izin verilerek belgelendirilen yakıtları kullanabileceklerdir. İzin verilenlerin dışında yakıt bulundurmak ve kullanmak yasaktır. Kalorifer kazanlarının yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacaklar Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Yetkili Kalorifer Ateşçisi Kurslarına katılarak Ateşçi Belgesi almak zorundadır.Yakma sistemi sahipleri kış sezonundan önce yılda en az bir defa tüm ısıtma tesisatının bakım / onarım ve temizliğinin gereği gibi yapılması, kalorifer tesisatlarının iyi izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi, soba ve bacaların temizliğinin yapılmasından sorumludur.
Kalorifer kazanlarından çıkan kül ve cürufun belirlenen yerler harici alanlara dökülmesi yasaktır.
Yapılacak denetimlerde yukarıdaki hususlara uymayanlara istenilen belgeleri ibraz etmeyenlere İl Mahalli Çevre Kurulunca belirlenen özelliklere sahip olmayan yakıt kullananlara, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca idari para cezası uygulanacaktır. Yukarıda belirtilen hususlar konusunda bütün vatandaşlarımızdan, Kamu Kurum ve Kuruluşlarından, Sivil Toplum Örgütlerinden daha duyarlı davranmalarını ve görülen olumsuzlukların ilgili Makamlara bildirilmesi beklentisi içerisindeyiz.Ayrıca; İlimize kurulmuş/kurulacak olan hava kirliliği ölçüm istasyonlarından alınan hava kalitesi verilerine www.havaizleme.gov.tr  internet adresinden ulaşılabilir.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti