Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İsedak Nedir?

İSEDAK nedir? İSEDAK hakkında merak edilenler

İSEDAK nedir? İSEDAK hakkında

isedak nedir
İSEDAK’ın açılımı İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi manasındadır. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dört Daimi Komitesi’nden biri olan İSEDAK, 1981 yılında Mekke/Taif’te düzenlenen Üçüncü İslam Zirve Konferansı’nda kuruldu.

İslam dünyasının en önemli çok taraflı ekonomik ve ticari işbirliği platformu olan İSEDAK, İslam ümmetinin ortak kalkınma sorunlarını ele almak ve bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla hizmet veren merkezi bir Forum özelliği taşımaktadır.

1984 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Başkan olarak seçilmesi ve aynı yıl bakanlar düzeyinde ilk toplantının gerçekleştirilmesiyle birlikte Fas Krallığı’nın Kazablanka kentinde düzenlenen Dördüncü İslam Zirve Konferansı’nda işlerlik kazanan İSEDAK’ın, dört kıtaya yayılmış toplam 57 Üye Ülkenin yanı sıra 5 de Gözlemcisi bulunur.

57 ÜYE ÜLKE VAR

57 üye ve 5 gözlemci ülkeyle Birleşmiş Milletlerden sonra en fazla üyeye sahip uluslararası kuruluş olarak dikkati çeken İSEDAK, İslam ülkelerinin kalkınma meselelerine çözüm arayan ve bakanlar düzeyinde ana karar alma organı olarak, 1984 yılından bu yana bakanlar düzeyinde her yıl toplanıyor.  Üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari iş birliğini geliştirmek amacıyla birçok önemli proje ve programı hayata geçiren İSEDAK, üye ülkelerin ilgili kurumlarından teknik uzmanları bir araya getirerek bilgi üretilmesine, iyi uygulamaların paylaşılmasına, üye ülkeler arasında anlayış birliğinin oluşmasına ve politika yakınlaşmasına zemin oluşturuyor.

İSEDAK’IN AMAÇLARI

İslam Ümmetinin önündeki ekonomik sorunları ele almak ve Üye Devletlerin kalkınma çabalarına katkıda bulunmak.

Bilgi üretmek ve yaymak, tecrübe ve en iyi uygulamaları paylaşmak, Strateji’de yer verilen vizyon ve ilkeler doğrultusunda Üye Devletler arasında ortak bir anlayış geliştirmek ve politikaları birbirine yaklaştırmak.

Uluslararası ekonomik ve ticari meselelerin tartışılması için Üye Devletlere yönelik merkezi bir forum olarak görev yapmak.

Üye Devletler arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik bütün imkanları araştırmak.

Üye Devletlerin refahını artırmaya yönelik programlar hazırlamak ve öneriler sunmak.

İİT’nin Üye Devletler arasında ekonomik ve ticari işbirliği ile ilgili faaliyetlerinin genel koordinasyonunu sağlamak şeklinde sıralanabilir.

İSEDAK, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında genellikle Ekim veya Kasım aylarında olmak üzere her yıl bakanlar düzeyinde İstanbul’da toplanmaktadır. İSEDAK, aynı zamanda pek çok program/proje başlatmış ve bunların birçoğunu başarılı bir şekilde uygulamıştır.

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti