Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kanser vaklarında azalma görülüyor – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Sağlık Müdürü Dr.
Kanser vaklarında azalma görülüyor

Afyonkarahisar Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserin baş edilemeyecek bir hastalık olmadığını ifade etti.
“TÜTÜNE BAĞLI KANSER VAKALARINDA ÜST SIRALARDAYIZ”
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de görülen kanser oranlarında azalma olduğunun altını çizen Yemenici, “Her yıl 4 Şubat gününü, çağımızın, adından bile en çok korkulan hastalıklarından birisi olan kanser hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak adına “Dünya Kanser Günü” olarak idrak ediyoruz. Kanser, hepimizin hayatını bir şekilde etkileyen, gerek toplum gerekse fert olarak farklı şekillerde etkileri olan bir hastalıktır. Bu korkutucu yanına rağmen yine de baş edilemeyecek bir hastalık da değildir kanser. Sağlık Bakanlığımızın verilerine göre Türkiye’de görülen kanser oranlarında azalma var ve bu bizleri sevindiren bir gelişmedir. Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanlığı’nın 2015 yılındaki kanserle ilgili istatistiksel verilerine göre erkeklerde yılda 35 bin olarak görülen tütün bağlı kanser oranı, tütün kontrol programı sayesinde 30 binlere düşmüştür. Fakat, bizim açımızdan bir azalma söz konusu olsa da üzülerek belirtmek gerekiyor ki dünyada tütüne bağlı kanserlerde hâlâ üst sıralardayız” dedi.
KETEM BAŞVURULARINDA ARTIŞ VAR
Erken teşhisin önemine değinen Yemenici, “Yine erkeklerde akciğer kanseri yüzde 56’dan yüzde 50’lere düşmüştür. Bu kanser türlerinde azalma görmek sevindirici elbette. Bu oranların düşüşünde erken teşhis ve önleme programlarının etkin rol oynadığını da söylemek istiyoruz. Erkeklerde özellikle tütüne bağlı kanser oranlarında azalma görülürken ne yazık ki kadınlarda bu oran artış gösteriyor. Şahsen benim de en çok üzerinde durduğum konulardan birisi tütün yani sigara kullanımını azaltmaktır. Bu konuda sağlık personelimize de sık sık uyarılar yapıyor ve sigarayı bıraktırmaya özendiriyorum. Hepimiz, sevdiklerimizi ikaz eder ve onları tütün alışkanlığından uzak tutabilirsek daha sağlıklı bir Türkiye’nin temellerini atmış oluruz.
Bunun yanında halkımızın bilinçlendiğini de söylememiz mümkün. Hem aile hekimleri üzerinde kanser tarama rakamları son 3 yılda artarken hem de Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerine (KETEM) başvurularında artış 5 katına çıktı. Özellikle kadınlarımızın meme kanseri noktasında KETEM’e başvurmalarını istiyoruz. Sağlık, kaybedilince değeri en çok bilinenlerin başında geliyor. Lütfen onu kaybetmemek için biraz daha bilinçli olalım. Doğal ve sağlıklı beslenelim, günlük fiziksel aktivitelerimizi yapalım, strese yenik düşmeden hayata karşı olabildiğince pozitif bakalım ve mutlaka doktorlarımıza, ilgili merkezlerimize zaman zaman kontrol olalım.
4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle bütün kanser hastalarımıza Allah’tan şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti