Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kılıçdaroğlu davet ederse adayım – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Kılıçdaroğlu davet ederse adayım

Bir yıllık değerlendirme yapan CHP Milletvekili Halil Ünlütepe, referandumun ve CHP kurultayının 2010 yılına damgasını vuran olaylar olduğunu ifade etti.

Türkiye’de hukuksuzluğun, yoksulluk ve işsizliğin had safhaya ulaştığını belirten Milletvekili Ünlütepe, Kürt açılımının alt yapısının oluşturulmaması nedeniyle ciddi bir sorunun oluşturulduğu yorumunda bulundu. Ünlütepe, milletvekili adaylığının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun davetine bağlı olacağını açıkladı. “Hukuksuzluk had safhada”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe partide düzenlediği basın toplantısında 2010 yılını değerlendirdi. Basın mensup-larının sorularını cevaplandıran Milletvekili Ünlütepe, 2010 yılına damgasını vuran olayları yorumladı. Bazı kanun görüşmeleri için parlamentodan çağrıldığını, başkente dönmeden önce bir yıllık değerlendirme toplantısı yapmak istediğini belirten Ünlütepe; “2010 Yılı hepimiz için geçmiş olsun. 2011 Yılında da hepimiz dilerim çok mutlu günlerde bir arada oluruz. 2010 Yılının en önemli olayları nelerdir diye baktığımızda benim görebildiğim kadarıyla birincisi işsizlik oluyor. Dünya da işsizlik açısıdan ikinci sırada olan bir ülkeyiz. Üniversite mezunlarımızın yüzde 36’sı bugün iş bulamıyor. Gençlerimizin ise yüzde 25’i işsiz durumda. Bir an önce bundan bir çıkış yolu bulmak zorundayız. Ülkemizde işsizlik yoğunlaşırken ilimiz açısından baktığımızda Afyon Ege Bölgesi’nde göç veren illerin başında geliyor. Yoğun şekilde kırsal kesimden göç verdiği için milletvekili sayımız 6’ya düştü. İkinci önemli olaylardan biri de hukuksuzluktur. Bugün (dün) Afyon’da HSYK’nun toplandığını biliyorum. Hukuksuzluk o kadar had safhaya varmıştır ki artık insanlar ulu orta dinlenebiliyor. Yargı kararı olmadan dinlenebiliyor. Yargıtay dinlenebiliyor. Anayasal bir kurum olan HSYK artık Bakanlığa bağlı bir kuruluş haline geldi. Hukuksuzluğun bu kadar hat safhaya çıktığı bir dönemi de 2010’da yaşadık. Dilerim 2010’la birlikte bu hukuksuzluk olayları biraz daha azalır diye düşünüyorum.” dedi.
“Benzin ve motorinde kazanç haksız”
2010 Yılının önemli olayları arasında zamların yer aldığını son günlerde ki benzin fiyatlarının buna en somut örnek olacağını söyleyen CHP Milletvekili Halil Ünlütepe, sadece Aralık ayında benzine 3 defa zam yapıldığını hatırlattı. Araç tüketimi teşvik edilirken araçların artık ev önlerinde lüks olarak durduğundan yakınan Milletvekili Ünlütepe; “Yurttaşlar benzin almakta zorlanmaktadır. Basit bir örnek vereyim. Türkiye benzini petrol ürünlerini dışarıdan alıyor. Petrol ürünlerini dışarıdan alan başka ülkelerde var. Onlarla bir karşılaştırma yapmayı düşündüğümde Suriye aklıma geliyor. Suriye’de petrolün litresi 143 kuruştur. Bizde ise 4 TL. Kilis, Suriye’ye 48 kilometredir. Vatandaşlar Suriye’ye gidip benzin deposonu 50-60 TL’ye doldurarak dönüyor. Bizde ise 200 TL’nin üzerinde bir fiyata depo doluyor. Almış olduğumuz 100 TL’lik benzinin 65 TL’si vergi. Bu vergi değildir. Bu hükümetin vatandaştan cebren aldığı bir şeydir. Bu vergi olmaz. Vergi belirli bir kazanç karşılığınca elde edilir. 2010 Yılında bana göre Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi benzindeki, motorindeki özel tüketim vergisinin makul bir orana geri çekilmesi diye düşünüyorum. Bizde benzin 2.70 dolar, ABD’de 74 cent. Bir dolar bile değil. Almanya dışarıdan alıyor 1.87 dolar. Macaristan’da 1.61 dolar. Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye açıkçası benzin, motorin üzerinden haksız ve hukuksuz kazanç elde eden bir ülke haline gelmiştir. Sekiz yıllık uygulamalarda bunu çok rahat şekilde görebiliyoruz.” diye konuştu.
Kozmik odadan sonuç çıkmadı
2010 Yılının en önemli olaylarından birinin de partisinin kurultayı olduğunu ileri süren CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, herkesçe bilinen bir depres-yonu CHP’nin yaşadığını aktardı. CHP’nin kurultayından güçlenip bütünleşerek çıktığını vurgulayan Milletvekili Ünlütepe, 3 ay sonra yapılan referandum sonucunda tekrar bir olağanüstü kurultaya gittiklerini dile getirdi. CHP’nin olağanüstü kurultayına tarihinde en yoğun katılım gerçekleştiğinden söz eden Ünlütepe; “Açıkçası 2010 yılı önemli olaylarından birisi de CHP’de bir değişim hareketidir. 2010 Yılının önemli olayları arasında referandum Anayasa değişikliğidir. Referandum da yurttaşlarımız yüzde 58’lik oy oranıyla bu değişiklikleri makul görmüştür. Anayasa değişikliği için bu rakam yeterli midir? Dünyanın hiçbir yerinde yeterli değildir. Beğenilmeyen 1982 Anayasa’sı yüzde 92 oyla kabul edilmişti. Toplumsal uzlaşma ön koşuldur. Ama halk iradesi bu şekilde tecelli ettiği için bana göre 2010’un önemli olaylarından bir tanesi de referandumdur. Bir önemli olay da suikast iddiasına dayalı olark TSK’nın kozmik odasında yapılan aramadan gizli belgelere el konulmasıdır. 2010 Yılında en fazla tartışılan konulardan bir tanesi de budur. Elbette bir hukuki karara isnat olunarak oraya girildi el konuldu. Ne oldu, sonucu nedir? O belgeler nereye gitti? Suikast iddiasında gelinen nokta ne durumdadır? Hukuk bir karar verirse onu sonuca bağlar. Sonuca bağlanmayan önemli konulardan birisi de budur.” şeklinde konuştu.
“630 TL ile geçinilemez”
Yolsuzlukların yoğunlaşarak arttığını iddia eden CHP Milletvekili Halil Ünlütepe, 8 yıllık AK Parti iktidarında yolsuzlukların önüne geçilemediğini kaydetti. Yoksulluğun da bir yıl içerisinde önemli bir konu olduğunu işaret eden Milletvekili Ünlütepe; “Yoksul insan sayısı günden güne artmaktadır. Kalkınan bir ülkede yoksul insan sayısında azalma olur. Açıkçası yoksulluğun geniş boyutlarda artması sonucu sosyal devlet Türkiye’de çökertilmiş bir durumdadır. Alt yapısı oluşturulmadan hükümet tarafından kamuoyu ile paylaşılan Kürt açılımı ve getirdiği sonuçlardır. Getirdiği sonuçlar Aralık ayında ortaya çıktı. Nedir özerklik, nedir çift bayrak, nedir çift dil. İşte gerekli alt yapıyı oluşturmadan herhangi bir hareketin içine girerseniz bu tür sonuçlarla karşılaşabiliriz. Bu yılın son günlerinde meydana gelen bir diğer önemli olayda asgari ücrete yapılan zamdır. Asgari ücret makul düzeyde değildir. Asgari ücrette gelinen nokta günlük 1 TL zamdır. Bu zamla insanlarımız geçinebilirler mi? Asgari ücretin yeterli olup olmadığına sadece bu açıdan bakmak lazım. Aralık ayında motorin ve benzine yapılan üstü üste zamlar 1 TL’lik zammı gelmeden götürdü. 630 TL ile geçinebilmek mümkün değil. ‘Ben bugün 300 TL’ye çalışacağım iş bulamıyorum.’ diyen insanlarımız da var. Bu asgari ücretle geçim mümkün değildir. Hele Ankara, İstanbul, Bursa gibi sanayinin geliştiği bölgelerde ev kiraları 300-400 TL’den aşağı olmadığı ortamda bunu dile getirdiğimiz de asgari ücretin yeterli olmadığını görüyoruz. 2010 Yılı böyle geçti. 2011 Yılında sorumluluğumuzun daha çok arttığını biliyoruz. 2011 Yılında yeni bir iktidara Türkiye hazırlanmalıdır. Bunun da öncülüğünü CHP yapacaktır. Türkiye’nin yeni dönemine birlikte 2011 döneminde gireriz düşüncesindeyim.” ifadelerini kullandı.
ÖTV makul seviyeye düşürülmeli
Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, partisinin benzine gelen yüksek oranlı zamlarla ilgili yaptığı çalışma ve takibin nasıl gerçekleştirdiği sorusunu cevapladı. Benzinde bayi karı, nakliye ve dağıtımı yapan şirket payları dışında devletin de payının bulunduğunu söyleyen Ünlütepe şöyle konuştu: “Sanki bir yol kesen gibi. Hani eşkıya yol keser ya insanın. Yüz liraya aldığnıız bir ürünün 65 TL’si vergi olmaz. Bunu yapan kim hükümet peki bundan önce var mıydı? Bundan önceki hükümetler döneminde de vardı. Ama bu seviyede değildi. Elbette devlet yurttaşından özel tüketim vergisi alacaktır. Örneğin sigarayı herkes içmiyor içen vergisini verecektir. Fakat makul çoğunluğun çok yoğun şekilde kullandığı benzinde, motorinde özel tüketim vergisi makul seviyeye düşürülmelidir. Biz CHP olarak altını çizerek söylüyoruz; Çiftçimizin kullandığı motorinde özel tüketim vergisi kaldırılacaktır diyoruz. Sayın Başbakan bunun gelirini zaman zaman nereden bulacaksınız diyor. Özel tüketim vergisi bugün uçaklarda kullanılan motorinden alınmamaktadır. Gemide kullanılan motorinden de alınmıyor. Üretime dönük belli kesimlerde ya kaldırılmalı ya da çok aşağı çekilmelidir. Bence 2011 en önemli olaylarından birisi de budur. Özel tüketim vergisi makul bir seviyeye çekilmelidir. Afyon’da herhalde bir benzin istasyonu indirime girmiş tüm araçlar oraya taşınıyor. Bu bir ihtiyacı gösteriyor. Yurttaş siyasetçiye mesajı öyle verir.”
“Devlet yurttaşları arasında ayrım yapıyor”
Özel bir göz merkezinde geçirdiği operasyon sonucu görme duyusunu yitiren vatandaşlarla ilgili yürütülen çalışmanın seyrini soran bir muhabire cevap veren CHP Milletvekili Halil Ünlütepe şunları söyledi: “Konu parlamentoya yansıdıktan sonra CHP olarak bizde bölgeye geldik. Sandıklı da bir çalışma yaptık. Orada meydana gelen olay enfeksiyon kaynaklı. Orada iki şey önemli. Birincisi Sayın Bakan bu tür merkezlerin belirli bölgelerde tarama yapamayacağı konusunda açıklamada bulundu. Bakanın açıklaması devleti bağlar. Ama ilimiz Valiliği de bu klinğin tarama yapabileceğini Bakanlığın bir genelgesine istinaden vermiş. Sağlık Bakanlığı ne yaptığını bilmiyor. Ya bakan ilgili üst bürokratlarca yanıltıldı ya da buradaki işlem yanlıştı. Türkiye de ki en büyük sıkıntı devlet yurttaşları arasında ayrım yapıyor. Bizim bundan çıkardığımız konu bu. Bugün devletin birinci derecede ki bürokratlarının üzerinde bir katarakt operasyonuna girildiğinde kaliteli malzeme kullanılıyor. Normal sigortalı emekli yurttaşlara ise piyasada garantisi olmayn malzemeler kullanılıyor. O nedenle bakanlık fi-yatları makul seviyeye düşürdüm dedi. Yurttaşlar arasında devlet ayrım yapmaz. Devletin karşısında yurttaşlar birinci, ikinci sınıf diye ayrılmaz. Bunu bakan açıklayamıyor. İlgili yerlere raporu ilettik.” Ünlütepe, söz konusu operasyonlarda kullanılan malzemelerin basın mensuplarına kullanılan malzemeyi araştırmalarını önerdi.
Adaylık genel başkan davetine bağlı
CHP Genel Merkezi’nde üzeri çizilen milletvekilleri arasında kendi isminin yer aldığı yönünde bir haber hatırlatılan Milletvekili Halil Ünlütepe, 8 yıldır parlamenter olduğunu, medya eleştirilerinin bir kaynak olduğunu belirtti. Ünlütepe; “Sayın Genel Başkanımızın bazı milletvekillerini gözden çıkardığı söyleniyor. Bunu saygıyla karşılarım. Eğer böyle bir şey olursa bizim üzerimize düşen 2011 seçimlerine en iyi şekilde hazırlanmaktır. Türkiye de bugün sanki yeni bir seçim hazırlığına girmiyoruz da Ali mi Veli mi Hasan Hüseyin mi anlayışı var. Ali de, Hüseyin de saygıdeğerdir. CHP’de siyaset yapanların hepsi saygıya değerdir. Hepsi de bu işi en az benim kadar yapabilecek olanlardır. Ben kendimden örnek vereyim. Ben üç dönem il başkanlığı yaptım. Milletvekilliğine aday oldum. Seçilecek yerde yer almadım. 2002 Yılı seçimlerinde siyasetten çekileceğim dönemde iki dönem parlamenter oldum. Yazının kaynağını bilemiyorum. Fakat saygıyla karşılıyorum. Önemli olan konuşan Türkiye. Bugün basın üzerinde pek çok baskı var. Pek çok şey yazılamıyor. Yazmaya kalktığınızda birisi müdahale eder. Gayet doğal karşılı-yorum. Adaylık için ipucu verdim. Ben halihazır Milletvekiliyim. Genel Başkan daveti ile oldum. Genel Başkan daveti olmadığı müddetçe aday olmam. Basında çıkan yazının doğruluğu varsa genel başkana rağmen partide aday olunmaz.” dedi.
Ünlütepe’den Kaya’ya övgü
CHP Milletvekili Halil Ünlütepe, 12 Eylül referandumunda evet oyu kullandığı için CHP’den istifa edip AK Parti’ye geçen İhsaniye ilçesine bağlı Gazlıgölakören Belediye Başkanı İdris Kaya’nın iyi bir insan olduğunu dile getirdi. Referandum çalışmaları için Gazlıgölakarön beldesine gittiklerinde İdris Kaya’nın yanlarına gelmediğini ve çalışmalara katılmadığını söyleyen Milletvekili Ünlütepe; “CHP İhsaniye İlçe Başkanımız, İdris Kaya’ya hakkında soruşturma başlatacağını ve istifa etmesini istemiş. Bunun üzerine de İdris Kaya referandumdan sonra istifa etti. İdris Kaya, çok iyi bir insandır. Siyasette zaman zaman parti değişiklikleri olur. Beğenmesek de bunları demokraside anlayışla karşılamak durumundayız. Ben arkadaşımıza yeni partisinde başarılar diliyorum. Yedi yıl birlikte çalıştık. İyi bir arkadaştır. Severim kendisini. Dilerim beldesine başarılı hizmet verir.” diye konuştu. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti