Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mahalleler birleştirilirken, tarihi isimler kaybolmamalı

Bu haberin fotoğrafı yok
Mahalleler birleştirilirken, tarihi isimler kaybolmamalı

Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Özünal, Afyonkarahisar’daki mahallelerin birleştirilmesi konusunda “tarihi önem” vurgusu yaptı. Özünal, “Mahalle veya köy muhtarlarının sayısının düşmesi genel bir karar. Ama Afyonkarahisar’daki tarihi mahalle isimlerine dokunulmamalı” dedi

Afyonkarahisar’da bazı mahallelerin birleştirilmesi, Türkiye Muhtarlar Federasyonu’nun da gündeminde. Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Özünal, hükümetin yerel politikalarla ilgili strateji belirlediğini hatırlatarak “Genel anlamda politikalar üretilse de Afyonkarahisar’la ilgili olarak tarihî isimler kaldırılmamalı” dedi.
MUHTAR SAYISI DÜŞECEK
Türkiye’de mahalle ve köy muhtarı sayısının 53 bin olduğunu, birtakım düzenlemelerle bu sayıda 20 bine yakın azalma olacağını tahmin ettiklerini belirten Özünal, “Yerel yönetimlerin yeniden düzenlenmesi ile ilgili bir çalışma var. Mücavir alanlar genişletilecek. Büyük mahalleler kalsa da, küçük mahallelerde birleştirilme yoluna gidilecek. Ayrıca nüfusu az olan köylerde de şehre bağlanma ya da birleşme gibi konular gündeme gelebilir” diye konuştu.
YETKİ VE SINIRLAR GÜNDEME GELEBİLİR
Hükümetin yerel yönetimle ilgili bu tür çalışmalarının haklılık payı da içerdiğine dikkat çeken Özünal, “Bazı köyler var ki, muhtar 1 oyla seçiliyor. Yani kendi oyuyla muhtar seçilen kişilerin varlığına şahit olabiliyoruz. Bunların birleştirilmesi konusunda bir karar çıkması bekleniyor. Aynı zamanda mahalle ve köy muhtarlarının yetki ve sınırlarının genişletilmesi de tartışılmaya başlanacaktır diye tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.
GENEL KARAR UYGULANMIŞ
Hükümetin genel politikasının Afyonkarahisar’da uygulandığını vurgulayan Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Özünal, “Afyonkarahisar, bu genel kararı erken uygulamış. Meclis’ten yerel yönetimlerle ilgili bir yasa çıktığında uyum sağlama süreci çabuk atlatılacaktır. Afyon’da Karahisar Kalesi var. Onun gibi, Afyon bizim kalemiz. 50-100 kişilik mahalleler birleştirilebilir” dedi.
TARİHİ İSİMLERE İTİRAZ GELMEZ
Afyonkarahisar’daki mahallelerin tarihi özelliklerinin korunması gerektiğini de hatırlatan Özünal, “Kentin tarihi dokuları, mahalle birleştirilmesinden zarar görmemeli. Tarihi mahalle isimlerine dokunulmamalı. Bu ise, genel politikadan çok yerel yöneticileri ilgilendirir. Afyonkarahisar Belediye Meclisi, mahallelerin birleştirilmesi ile ilgili kararda tarihi isimlerin korunmasını sağlarsa, Valilik ya da İçişleri Bakanlığı’ndan herhangi bir itiraz gelmez” ifadelerini kullandı.

Karar, yargıya taşınabilir

Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Süleyman Akagündüz, Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı olağan toplantısında kabul edilen
bazı mahallelerin birleştirilmesi kararının yargıya taşınacağını kaydetti

Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Süleyman Akagündüz, Belediye Meclisi tarafından oyçokluğu ile kabul edilen “bazı mahallelerin birleştirilmesi” kararının yargıya taşınması için hazırlık yapıldığını bildirdi.
İDARE MAHKEMESİ YOLU
Geçen hafta içinde Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile görüştüklerini, Çoban’ın mahalle muhtarlarına tahsis ettiği araç ile Eskişehir’e gittiklerini kaydetti. Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yetkilileri ile görüştüklerini hatırlatan Akagündüz, “Oradaki yetkililer, her ne kadar Koruma Kurulu’ndan mahallelerin birleşmesiyle ilgili olumlu görüş çıksa da muhtarların konuyla ilgili mahkemeye başvurma haklarının olduğunu söylediler. Yetkililer, bir dava açılması durumunda İdare Mahkemesi’nin konuyu ve bölgeyi inceleyip Belediye Meclisi kararını durdurabileceğini aktardılar” dedi.
MUHTARLAR HAZIRLIK YAPIYOR
Bu görüşmeden sonra bazı mahallelerde imza toplanmaya başlandığını, aynı zamanda çeşitli avukatlarla bir araya gelinerek dava hazırlıkları yapıldığını bildiren Akagündüz, “Muhtar arkadaşlarımız Koruma Kurulu’ndaki görüşmeden sonra, kararın İdare Mahkemesi’ne taşınması için girişim yaptılar. Birleşme kararındaki 33 mahalle muhtarından 20’sinden fazlasının mahkemeye başvurabileceği bilgisini aldık” diye konuştu.

Koruma Kurulu ne diyor?

Afyonkarahisar Belediyesi, mahallelerin birleştirilmesiyle ilgili Belediye
Meclisi kararından önce, Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na
görüş sordu. Kurul, incelemelerden sonra oyçokluğuyla verdiği kararda, mahallelerin birleşmesini “mevkii” kelimesinin kullanılması şartıyla uygun gördü

30 MART’TA GÖRÜŞ SORULDU
Afyonkarahisar’da tartışmalara neden olan bazı mahallelerin birleştirilmesi ile ilgili kararda, Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun görüşü de alındı. Afyonkarahisar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 30 Mart 2012 tarihli yazısı üzerine Kurul yetkilileri Afyonkarahisar’daki SİT alanında kalan mahallelerde incelemelerde bulundu. Kurul Müdürlüğü uzmanlarının 11 Mayıs 2012 tarihli raporu, 16 Mayıs 2012’deki Kurul toplantısında gündeme geldi. Kurul’un verdiği kararda birleştirilen mahalleler için “mevkii” kelimesinin kullanılması istendi.
“MEVKİİ” SÖZCÜĞÜ DE KULLANILMALI
Kararda şöyle denildi:
“İlgili istemin, Burmalı Mahallesi, Burmalı, Hacı Mahmut, Efecik, Hisaraltı ve Umurbey Mevkiileri; Taşpınar Mahallesi, Taşpınar, Çavuşoğlu, Çavuşbaş, Bedrik, Camikebir, Doğancı, Karatatip ve Kubbeli Mevkiileri; Akmescit Mahallesi, Akmescit, Tacı Ahmet, Mevlana, Hacı Yahya, Yukarı Pazar, Hacı Aftal, Yeni Camii, Kale ve Sinanpaşa Mevkiileri şeklinde adlandırılması koşuluyla uygun olduğuna karar verildi.”

Farklı tepkiler geliyor

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Belediyeler Kanunu çerçevesinde aldığı, bazı mahallelerin
birleştirilmesi kararına, muhtarlardan farklı tepkiler gelmeye devam ediyor

Mahalle muhtarları, Afyonkarahisar’daki bazı mahallelerin birleştirilmesi kararına farklı yaklaşımlar gösterdi. Taşpınar Mahallesi Muhtarı ve Türkiye Muhtarlar Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Karayiğit, “Bu karar yerinde olmuştur. 50-100 nüfusu olan mahallelerde bile muhtar bulunuyor. Oysa şehir gelişiyor. Artık 50-100 nüfuslu mahallelerin büyük mahalleler ile birleşmesi gerekiyor. Bizim için iş yükü artmaz. Meselâ, Dumlupınar ya da Cumhuriyet Mahalleleri’nin nüfusu, ilçe nüfusu kadar. O mahallelerin muhtarları pek de sıkıntı çekmiyor” dedi.
1949’DAKİ TAPULARDA MAHALLE İSİMLERİ VAR
Metli Mahallesi Muhtarı Ahmet Gümüştaş ise, “Mahallelerimizin isimlerini muhtarlar koymadı. 2014’e kadar beklenip bu düzenleme seçim zamanında yapılabilirdi. 1949’da hazırlanmış iki tapu var elimde. Birinde Gökçe Mahallesi, diğerinde ise Kubbeli ve Metli Mahalleleri’nin adı var. Bu benim ulaştığım. Demek ki bu isimler daha eskiden beri var” diye konuştu.
“MASA BAŞINDA YAPILDI” ELEŞTİRİSİ
Hacı Cafer Mahallesi Muhtarı Sami Taşpınar ise şu ifadeleri kullandı:
“Hacı Cafer Mahallesi, en eski mahallelerden biri. 500 nüfusu var. Bana göre bu planlama, masa başında yapılmış. Bir harita açılmış, ardından da birleştirilme işlemi yapılmış gibi duruyor. Organizasyonda hata var.”

HABERLER: MURAT ARISOY

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti