Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Meslek büyüklerine Ahilik onuru – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Meslek büyüklerine Ahilik onuru

Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında temsili şed kuşatma programı yapıldı. Program sonunda; 37 ahi adayı arasından Yılın Ahisi seçilen Kadir Lafcı ve Yılın esnaflıktan sanayiciliğe yükselen işadamı seçilen Mehmet Alimoğlu plaketle onurlandırıldılar

Ahilik Haftası kutlamaları nedeniyle İl Kutlama Komitesi tarafından İmaret Camii bahçesinde temsili şed kuşatma töreni düzenlendi. Sandıklı Esnaf ve Sanatkârlar Odası üyelerinin gerçekleştirdiği temsili şed kuşatma töreni akabinde Ahilik Kutlama Komitesi adına Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Abdülkadir Konak konuştu.
AHİLİK KÖKLÜ GELENEK
ESOB Başkanı Abdülkadir Konak yaptığı konuşmada, Ahilik Haftasının hayırlı olmasını diledi. Ahiliğin; sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulan kökleri çok eskiye dayanan bir gelenek olarak tanımlayan Konak; “Ahilik yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimizdir. Toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. Anadolu da ahilik 13’ncü yüzyılda Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Anadolu Selçuklularından Osmanlı İmparatorluğuna geçiş sürecinde Ahilik son derece önemli bir rol oynamış, sanat ve meslek yönü ile toplumun ekonomik yapısını hazırlarken ahlaki yönü ile de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir.” dedi.
AHİLİKTE
HAKKANİYETLİK ESAS
Abdülkadir Konak, günümüzde AB üyelik süreci ile ilgili olarak sınaî, ticari norm ve standart yaklaşımı özünde Ahilik kültürümüzün bir parçası olduğunu belirtti. Konak, bilim, ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik teşkilatının yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilinci taşıyan esnaf ve zanaatkâr yetiştirdiğini ifade etti. Günümüzde dünya da yeni yerleşen kavramlar olan tüketici hakları, standardizasyon, kaliteli gibi kavramlarla bunların denetimini sağlayan kurumların 13’ncü yüzyılda ahilik teşkilatı aracılığıyla Anadolu ticaret hayatına yerleştiğini söyleyen Konak; “Mesleğinde ehliyet sahibi olmayanlara asla ustalık icazeti verilmemiş üretici ve tüketici arasında hakkaniyet ölçüsüne dayanan kaynaşma sağlanmıştır.” diye konuştu.
“ESNAF VE SANATKÂRLA
YAKINDAN İLGİLENDİK”
Ahilik gelenek ve kültürüne sahip çıkılarak yaşatılması gerektiğinin altını çizen ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, ahiliğin tanıtılmaya çalışıldığı Ahilik Haftası’nın Türkiye’ye ve dünya barışına, kardeşliğe hoşgörü getirmesini diledi. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban törenin son konuşmasını yaptı. Ahilik Haftası’nın tüm millete hayırlı olmasını dileyen Çoban, her yıl unutulmaya yüz tutan Ahilik geleneğini Sandıklı ilçesinden gelen ekibin etkili şekilde aktardığını hatırlatan Çoban; “Sanıyorum birçok ilde şed kuşatmalar bu tür törenler unutulmaya başladı. Ama Afyonkarahisarımız da sağ olsunlar Sandıklı Esnaf Odamızın üyeleri çok değerli sağ olan ustalarımız sayesinde bu geleneği bizler müşahede edebiliyoruz. Geçen yıl bu törene katılan üç ustamızın vefat ettiklerini öğrendim. Onlara da Allah’tan rahmet diliyorum. Çok değerli kalfa, çırak ve ustalarımız hayatiyetini sürdürüyor. Ticaret İl Müdürlüğümüz ve Odalar Birliğimiz mutlaka kalfasından çırağına en güzel şekilde ilgileniyorlar. Bizim de görev yaptığımız 4,5 yıl sürede tüm oda başkanlarımız, onların mesleki teşekkülleri ne zaman bize gelip bir sorun iletmişlerse imkânlar ve sahip olduğumuz değerler ölçüsünde hepsine evet demeye onlara yardımcı olmaya gayret ettik. Sanırım bu konuda da geçmiş dönemlerle kıyaslanamayacak kadar güzel başarılara imza attık.” şeklinde konuştu.
“VATANDAŞIN SÖZÜNÜ DİNLİYORUZ”
2. Küçük Sanayi Sitesini yerel yönetim olarak canlandırmak istediklerini belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 2009 yılında çok sayıda dükkânın boş olmasının kendilerini üzdüğünü söyledi. 2. Küçük Sanayi Sitesini yolları ve çevre düzenlemesi ile güzelleştirmek için uğraştıklarını anlatan Çoban şunları söyledi: “Eski sanayimizde de çok güzel çalışmalara imza atmaya başlarken itirazlar geldi. Her zaman vatandaşımızın sözünü dinlemeye gayret eden bir Belediye Başkanı olarak şimdilik bu konuyu beklemeye aldık. Ne zaman esnafımız bu konuda taleplerini dile getirirlerse tekrar bu dosyayı açmaya hazır olduğumu ifade ediyorum. İnşallah 2013 yılı sonuna kadar 2. Küçük Sanayi Sitemizin tüm yollarını bitirmek için ihale kapsamımızı başlatmış bulunuyoruz.”
TUVALETLER
SIFIRDAN YAPILDI
Esnafların yaşadığı tüm bölgelerdeki tuvaletlerin düzeltilmesinin çok önemli bir konu olduğunu kaydeden Burhanettin Çoban, Kasaplar Çarşısı’nın içinde bulunan tuvaletin içler acısı olduğunu belirtti. Berberler Odası ve Zülâli Camii çevresindeki esnafların kullandığı tuvaletlerin de hoş olmadığını kaydeden Çoban şöyle konuştu: “Kötü durumdaki tuvaletleri sıfırdan yaptık. Şimdi de benimde çocukluğumun geçtiği Demirciler Çarşısı içindeki tuvaleti de sıfırdan yapacağız. ESOB Başkanımızın nezdin de tüm oda başkanlarımızı canı gönülden kutluyor, tüm esnafımıza, kalfalarımıza, çıraklarımıza, ustalarımıza bu dünyada sağlık, afiyet, mutluluk yanında ebedi alemde de saadet diliyorum.”
PLAKETLER VE HEDİYELER VERİLDİ
İl Kutlama Komitesi tarafından Geleceğin Ahi adayları olarak belirlenen Mesleki Eğitim Merkez Müdürlüğü’nün başarılı öğrencilerinden Halil Kalay, Hüseyin Sögüt, Mustafa İsmail Ayçiçek’e hediyelerini; Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Akın Yıldırım, Ticaret İl Müdürü Ömer Yıldırım, Kültür Turizm İl Müdürü Kazım Çengelci verdiler. ESOB’a bağlı meslek odaları tarafından 37 ahi adayı arasından İl Kutlama Komitesi’nce Yılın Ahisi seçilen Kadir Lafcı’nın plaketini oğlu Ali Osman Lafcı aldı. Lafcı’nın plaketini Vali Yardımcısı Ali Şanlıer verdi. Yılın esnaflıktan sanayiciliğe yükselen işadamı Mehmet Alimoğlu’na plaketini Belediye Başkanı Burhanettin Çoban verdi. Ahi pilavı ikramı ile program sona erdi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti