Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ofis-konteynırın ihtiyacı, temiz enerjiyle karşılandı

Bu haberin fotoğrafı yok
Ofis-konteynırın ihtiyacı, temiz enerjiyle karşılandı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Güneş ve Rüzgâr Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, “temiz enerjili” ofis-konteynır hazırladı. Bir yıl boyunca güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanılan ofis-konteynırın, günlük 1650 watt enerji ihtiyacının “temiz” kaynaklarla karşılanabileceği tespit edildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde (AKÜ) yenilenebilir enerji ile ilgili önemli bir projeye imza atıldı. AKÜ Güneş ve Rüzgâr Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Merkezi’nin (GÜRAM) desteklediği “Afyon Kocatepe Üniversitesine Temiz Enerjili Ofis Modeli Kurulması ve Performansının İzlenmesi” isimli proje, başarıya ulaştı. Güneş ve rüzgâr enerjisinin “karışım” (hibrit) olarak kullanıldığı projede, akademik olarak tahmin edilen enerji ihtiyacı ve karşılanma süreçleriyle, uygulamadaki ihtiyaç ve karşılanma süreci örtüştü. Ofis-konteynırın, günlük bir ofisteki enerjiye ihtiyaç duyacağı hesaplandı. Proje için tasarlanan ofis-konteynırda günlük 1650 watt enerjinin kullanılması üzerine yapılan planlama, başarıyla hayata geçirildi. Enerji, ofis-konteynırın çatısındaki güneş panelleri ve rüzgâr tribünü aracılığıyla elde edilerek, ofis içindeki yük bankasına gönderildi.
BELLİ BİR PLANA
GÖRE ENERJİ TALEBİ
Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı, Güneş ve Rüzgâr Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu, ofis-konteynır için enerji yüklemesi planı yaptıklarını söyledi. Hocaoğlu, “Bu proje çerçevesinde bir ofis-konteynır tasarladık. Ofis-konteynırın içerisine enerjiyi belirli bir plana göre tüketen bir yük grubu yaptık. Belirli bir plan çerçevesinde enerji tüketildi. Tüketim planını şunu dikkate alarak gerçekleştirdik: Bir ofis olarak kullanıldığını tasarladık. Ofiste saat 8 buçukta mesaiye başlanır, bilgisayarını açar, su ısıtıcısı ile su ısıtır, yazıcısını çalıştırır, ışıkları yakar, belirli bir süre sonra da ofisten ayrılır. Böyle bir plan yaptık. Yaptığımız planlamaya göre yük bankası tasarladık. Bu yük bankası, plana göre her gün enerji talebinde bulundu sistemden. Çeşitli verileri dikkate alarak ofis konteynırın ne kadar elektrik tüketeceğini belirledik” dedi.
BİR YIL BOYUNCA TEST EDİLDİ
AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nde tasarlanan ofis-konteynırda rüzgâr ve güneş enerjisinden yararlandıklarını belirten Hocaoğlu, “Rüzgar ve güneş enerjisi hibrit bir sistem düşündük. Güneş panellerimizin ve rüzgâr tribününün boyutunu tespit ettik. Bir yıl boyunca da elde ettiğimiz enerji test ettik. Ofis-konteynırda talep edilen enerji ile elde edilen enerji yeterli mi, değil mi takip ettik. Teorik çalışma ile pratik çalışma, birbiri ile uyum içindeydi. Konteynırı Güneş ve Rüzgar Araştırmaları Merkezi’nin ofisi olarak da kullanıyoruz. Sistemde aküler var. Bu aküler zaman zaman boşalıyor. Bir yıl içinde kaç saat boş kalacağını tespit ettik. Planı uyguladık. Bu projede Yrd. Doç.Dr. Sait Mahmut Çınar ile birlikte çalıştık” diye konuştu.
“TEMİZ ENERJİ” İÇİN ÇALIŞILIYOR
Elektrik Mühendisliği Bölümü olarak yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili birçok çalışmaya imza attıklarını kaydeden Hocaoğlu, “Afyonkarahisar bölgesinde hangi güneş panellerinin ne kadar elektrik ürettiğini araştırıyoruz. Yöresel olarak nasıl değişim gösterdiğini, hangi panelin kullanımının uygun olduğu üzerinde çalıştık. Güneş takip sistemleri üzerinde çalışmalarımız oldu. Çeşitli güneş takip algoritmalarını güneş takip sistemi üzerinde denedik. Güneş takibinin sabit sisteme göre hangi panelde ne kadar verim artışına sebep olduğunu tespit ettik. Afyonkarahisar bölgesindeki ışınım şiddeti, güneşlenme süresi, potansiyeli nedir buna ilişkin kendimizin ölçtüğ�� veriler var. Güvenilir olduğunu düşündüğümüz veriler bunlar. Bu verileri ölçerken ileri sensörler kullandık. Panellerin elektrik üretimine etkisinin ne olduğunu araştırdık” ifadelerine yer verdi.
BÖLGENİN SOĞUK
OLMASI ÖNEMLİ DEĞİL
Afyonkarahisar’ın soğuk bir bölge olduğunu, ancak sıcaklık derecesiyle ışınımın farklı algılanması gerektiğini vurgulayan Hocaoğlu, şöyle devam etti: “Sıcaklık faktörlerinin durumunu araştırdık. Afyonkarahisar soğuk bir bölge. Güneş ışınımı, sıcaklıktan farklı bir şey. Hava soğuk olabilir ama ışınım fazlaysa o panel enerji üretebilir. Bizim yaptığımız çalışmalarda sıcaklık, enerji üretimini olumsuz etkiliyor. Afyon da soğuk bir bölge olduğu için panellerden enerji daha fazla elde edilebiliyor.”

Alanında tek

Yrd. Doç. Dr. Fatih Hocaoğlu, AKÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde Yenilenebilir Enerji Sistemleri Yüksek Lisans Programı açtıklarını belirtti. Hocaoğlu, “Bu program, Türkiye’de sadece bizim okulumuzda bulunuyor. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Yüksek Lisans Programı, Mediterranean Office for Youth tarafından tanınarak uluslararası niteliğe kavuştu. Programa bu yıl 27 kişi başvurdu, 8 öğrenci kabul ettik” diye konuştu.

Kış Okulu ilgi gördü

Yrd. Doç. Dr. Fatih Hocaoğlu, Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu düzenlediklerini belirtti. Hocaoğlu, “Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Kış Okulu’nda 120’ye yakın katılımcıya 22 saat ders anlatıldı. 3’ü yurtdışından olmak üzere 15 hoca ders verdi. Derslerde anlatılanlar, bilim adamlarının önemli dergilerde yayınlanan makaleleri ile ilgiliydi. Kolayca bulunamayacak bilgiler paylaşıldı. TÜBİTAK tarafından da desteklenen Kış Okulu’nda akademik geçerliliği olan bir sınav da yapıldı” dedi.

Murat ARISOY

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti