Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Osmanlı’dan 20 öğretmen okulu devraldık

Bu haberin fotoğrafı yok
Osmanlı'dan 20 öğretmen okulu devraldık

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrenci kulüplerinden Türkçe Topluluğu tarafından, Öğretmen Okullarının Kuruluşunun 164. yılı nedeniyle kutlama programı düzenlendi.

Ahmet Necdet Sezer Kampusü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda düzenlenen programa AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Nuray ile Eğitim Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı
Program kapsamında AKÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü Başkanı ve Türkçe Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Celal Demir tarafından öğretmen okullarının kuruluşu ile ilgili bilgiler verildi. Doç. Dr. Demir konuşmasında, Muallim Mekteplerine öğrencilerin sınavla alındığını belirterek, ilkokullara öğretmen yetiştiren okullara alınacak öğrencilere dilbilgisi, mantık, Farsça ve dört işlem gibi konularda sorular sorulduğunu söyledi. Doç. Dr. Demir, meşrutiyet dönemindeki öğretmen okullarının durumuna da değinerek, “Meşrutiyet dönemi Maarif nazırlarından Emrullah Efendi’nin 1910 yılında gazetelere verdiği bir ilanla ‘yalnızca okuma ve yazma bilenlere’ bile muallimlik ehliyeti verileceğini, bunların muallim olarak atanacağını duyurduğunu görmekteyiz. Öğretmen açığının kapatılması için çeşitli projeler ortaya atılıp tartışılmıştır. II. Meşrutiyet döneminde Selanik’te M. Şekip tarafından çıkarılan Çiftçi Öğretmenler ve Öğretmen Çiftçiler adlı dergide de ilginç bir öğretmen yetiştirme modeline yer verilmiştir” şeklinde konuştu. 1912-1914 ders yılı başında İstanbul’daki öğretmen okullarından başka taşrada 21 Darü’l Muallimin bulunduğunu belirten Doç. Dr. Demir, bu okulların 16’sında 61 yönetici, 162 öğretmen ve bin 550 öğretici bulunduğunu dile getirerek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Osmanlı Devleti’nden faal durumda 20 öğretmen okulunu devraldığını da sözlerine ekledi.
Ardından AKÜ Eğitim Fakültesi Klasik Türk Müziği Korosu tarafından Arş. Grv. Erhan Akdağ yönetiminde bir konser verildi. Konserde AKÜ Eğitim Fakültesi öğretim elemanı Arş. Grv. Erhan Akdağ’ın yanı sıra öğrenciler tarafından solo şarkılar da söylendi. Program, AKÜ Tiyatro Kulübü tarafından hazırlanan skeçlerin sahnelenmesinin ardından sona erdi. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti