Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Otizmli birey sayısı artıyor – Kocatepe Gazetesi

Afyon Otistik Çocuklar Sosyal
Otizmli birey sayısı artıyor

Afyon Otistik Çocuklar Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Kavas, otizmi sosyal beceriler ve iletişimde güçlükle kendini gösteren gelişimsel bir bozukluk olarak tanımladı.
ERKEN EĞİTİM ZORUNLU
Otizmin sebebinin tam olarak bilinmemekle birlikte doğal yaşamın bozulması, doğal olmayan beslenme, çocukların doğadan uzaklaşması v.b. nedenlerden dolayı arttığına değinen Kavas; “Otizm görülme oranı her geçen gün artmaktadır. Son yapılan araştırmalarda bu oranın 68 çocukta bir görüldüğüne işaret etmektedir. Ancak bizim gözlemlerimiz ve başvuran bu oranlarına baktığımızda bu sayının daha da arttığını görmekteyiz. Erkek çocuklarına görülme oranıda kız çocuklarına oranla 4 kat daha fazladır. Henüz anne karnında iken teşhisi bulunmaması ve normal fiziki görünüme sahip olmaları nedeniyle teşhisin gecikmesi ve çocuğun eğitime geç başlaması günümüzde yaşadığımız bizi en çok üzen durumdur. Çünkü otizmde ne kadar erken eğitime başlanırsa çocuğun ileri ki yaşantısında o kadar bağımsız hareket etme ihtimali yükselmektedir” dedi.
AİLELER DESTEK BEKLİYOR
Çocuklarda 3 yaşından önce kesin teşhis konulmasa da otizmden şüphe duymayı gerektirecek bazı belirtilere dikkat çeken Fatma Kavas şu ifadelere yer verdi:
“Belirtiler; göz teması kurulamaması, ismi söylendiğinde dönüp bakmaması, kendi etrafında dönme, tekrarlayan hareketler, beslenme tek düzeliği, parmak ucunda yürüme ve akranlarına göre konuşma gecikmesi bizde acaba otizmi sorusunu akla getirebilir? Ülkemiz de son yıllarda otizm alanında güzel gelişmeler yaşanmış bu konunun önemi anlaşılmıştır. Fakat hızlı artış nedeniyle yeterli gelmemektedir. Afyon ilinde olmak üzere ülkemizde otizmli birey sayısında artış ihtiyaç ve çeşitlenen talepleri karşılamak üzere otizmli bireyin ve ailenin yaşam kalitesini artırmak için ailelere destek verilmelidir. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığ, Sağlık Bakanlığı, üniversitelerde uygun politikalar geliştirmelidir.”
İHTİYAÇ YOĞUN
EĞİTİM PROGRAMI
Günümüzde üniversitelerde özel eğitim öğretmenleri ve otizm alanında eğitim veren bölüm mezunlarının sayıca arttırılması gerektiğine değinin Kavas sözlerine şöyle devam etti:
“Sağlık Bakanlığı her ilde otizm tarama merkezleri açmalı Milli Eğitim Bakanlığı erken çocukluk dönemimde 3 yaşında otizm teşhisi almış çocuğu eğitime dahil etmelidir. Yoğun eğitim programı ile okul dönemine hazırlamalı Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı da otizmli birey ve ailelerine destek amaçlı programlar düzenlemelidir. Okul sonrası dönemde otizmli bireyler için yaşam merkezleri açılmalı otizmi yaşayan birey ve aile yalnız bırakılmamalıdır. Devlet eliyle sahiplenilmesi sağlanmalıdır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti