Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÖTV Matrah Düzenlemesi Ne Zaman

Elektrikli otomobillerde ÖTV matrahı güncellendi

Elektrikli otomobillerde ÖTV matrahı


Elektrikli araçların Özel Tüketim Vergisi matrahlarında değişikliğe gidildi. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda vergi oranları değişmedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla elektrikli araçlardaki matrah oranları güncellendi. Yapılan değişikliğe göre motor gücü 160 kW’yı geçmeyen araçlarda ÖTV matrahı 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya çıkarıldı.

Elektrikli araçların vergilerinde değişiklik yapılmadı. Böylece 160 kW’yı aşmayan araçlarda vergi oranı yüzde 10 ile 40 arasında değişiklik gösterirken motor gücü 160 kW’yı aşan araçlarda vergi yüzde 50-60 aralığında olacak.

NE ANLAMA GELİYOR?

ÖTV matrahı artırıldığında mesela 160 kW’yı geçmeyen elektrikli bir otomobilin fiyatı 1 milyon 450 bin lira ise yüzde 10 vergi oranına tabi tutuluyor. Bu aracın satış fiyatı 1 milyon 450 bin 1 lira olursa ÖTV vergi oranı yüzde 40 olarak tespit ediliyor. Tabii fiyatı da yükselmiş oluyor.

Bazı markaların satış fiyatları küçük farklarla yüzde 40 dilimine girdiği için fiyat ayarlamaları yapılarak yüzde 10’luk dilime alınabilir. Böylece fiyatlarda gerileme yaşanabilir. ÖTV dilimi nedeniyle fiyat artıramayan markalar 200 bin lira fiyat artırıp, ÖTV dilimini yüzde 10 dilimi içinde tutabilecek.

ELEKTRİKLİ OLMAYAN ARAÇLARDA ÖTV MATRAH DEĞİŞİKLİĞİ VAR MI?

Son alınan kararla birlikte benzin, LPG ya da dizel yakıtlı araçlar için herhangi bir ÖTV matrah indirimi açıklanmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın talebi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı olmadan ÖTV matrahlarında değişiklik yapılamıyor.

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti