Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Özel bireylerin başarı hikâyeleri anlatıldı

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde (AFSÜ) özel bireylerin ihtiyaçları, sorunları ve talepleri konusunda farkındalık kazandırmak amacıyla etkinlikler gerçekleştirildi

 

Engelsiz AFSÜ Birimi tarafından Sağlık Bilimleri Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Bolvadin Sağlık Hizmetleri MYO iş birliğiyle düzenlenen çevrim içi etkinliklerde, sosyal hayata katılımda bariyerlerle karşılaşan özel bireylerin özgüven ve sebatla elde ettikleri başarılara dikkat çekildi. Etkinlikte dezavantajlı bireyler için yeni teknolojiler ile tasarlanan ürünler tanıtıldı.
“ÜÇ BOYUTLU YAZICILAR TÜRKİYE’DE YAYGINLAŞACAK”
“Dezavantajlı Bireylere Yönelik Adaptif Ürünlerin Üretimi” başlıklı etkinlikte, Türkiye’nin ilk yerli üretim belgesine sahip ve büyük ölçekte seri üretim yapan üç boyutlu yazıcı üreten teknoloji şirketi Zaxe’nin Genel Müdürü Dr. Emre Akıncı, dezavantajlı bireylere yönelik ürünlerin üretimi hakkında Öğretim Görevlisi Dr. Yunus Emre Kundakcı’nın sorularını yanıtladı. Üç boyutlu (3D) yazıcıların ek bir kalıba gerek olmadan hızlı bir şekilde dayanıklı ürünler tasarlamaya elverişli ortam sağladığını belirten Akıncı, adaptif ürünlerin ihtiyaca bağlı olarak PLA veya ABS filament ile üretildiğine değinilerek ürünler hakkında bilgi verdi. Akıncı, üç boyutlu yazıcıların yakın gelecekte Türkiye’de de yaygınlaşacağını, birçok telefon üreticisinin üç boyutlu tarayıcıları telefon kamerasına bütünleştirmeye başladığını ifade etti. Akıncı, öğrencilerin üç boyutlu yazıcılar ile şimdiden tanışması gerektiğini vurguladı. Üç boyutlu yazıcılar ile sağlık sektöründe çeşitli ürünlerin halihazırda tasarlandığını ve yenilerinin de tasarlanabileceğine dikkat çeken Akıncı, fizyoterapi, rehabilitasyon araç ve gereçlerinin de bu yazıcılar ile üretilmesi için deneyimli bir ekiple çalışmalar yürütülebileceğine değindi.
“İLK 2 HAFTADA 155 İHTİYAÇ SAHİBİ FORM DOLDURDU”
3ddonate.com projesinin hikâyesini katılımcılarla paylaşan Dr. Emre Akıncı, Ergoterapist İsmail İşler’in üç boyutlu yazıcılarla ilgilenmesi sonrası adaptif ürünleri kendi ofisinde tasarlamaya ve üretmeye başladıklarını söyledi. Sayfanın tanıtımı için sosyal medyadan birkaç ünlü isimden de yardım aldıklarını belirten Akıncı, ilk iki haftada 155 ihtiyaç sahibi bireyin form doldurduğunu söyledi. Otuza yakın adaptif ürünün dezavantajlı bireylere ücretsiz gönderildiğini kaydeden Akıncı, ürettikleri konserve açacağı, masa kalemliği, tekerlekli sandalye joystick büyütücü, karton bardak tutucu, anahtar tutucu, uyarlanabilir kalem tutucu, pet şişe kapağı açacağı, el içi şişe kapağı açma aparatı, çatal, kaşık tutma aparatı gibi ürünlerin yaygın kullanım alanı olduğunu dile getirdi. Akıncı, günlük yaşam aktiviteleri sırasında oldukça yardımcı olabilecek ürünler ürettikleri ve bu üretilen adaptif materyallerin herkesin kullanabileceği şekilde tasarlamaya özen gösterdiklerini kaydetti. Akıncı, teknolojiyi insanın ihtiyaçlarını gidermek amacıyla kullandıklarını ve 3D yazıcı teknolojisi ürettiklerini ve bunu önemli bir insanlık yararına kullandıkları için oldukça mutlu olduklarını sözlerine ekledi.
KISA FİLMLERDE TOPLUMSAL DUYARSIZLIKLAR İRDELENDİ
“Engelsiz Filmler” başlıklı etkinlikte, Abel Goldfarb’ın Hayata Engel Değil, Asa Lucander’in Kayıp Eşya, Erik Rosenlund’un Otizmli Bir Çocuğun Hikâyesi ve Kalender Hasan’ın Tecahül-i Arif isimli kısa filmleri izlenerek özel bireylere yönelik toplumsal duyarsızlıklar irdelendi. Dr. Öğretim Üyesi Jale Akgöl’ün yönettiği etkinlikte katılımcılar, her filmin çağrışımları üzerinden özel bireylerin problemleri ve bu problemlerin muhtemel çözümleri hakkında fikirlerini dile getirdi.
“HİÇBİR ENGEL BAŞARIYA
ENGEL DEĞİL”
Afyonkarahisarlı Millî Paralimpik Sporcu Meryem Betül Çavdar tecrübelerini anlattı. Özel birey olmanın başarıya engel olmadığının altını çizdi. Tekvando dalında katıldığı uluslararası şampiyonalarda Türkiye’ye madalyalar kazandırmış olan 2000 doğumlu M. Betül Çavdar, sporcu kariyerini etkileyen yaşam deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Hiçbir engelin başarıya engel olmadığını vurgulayan ve şimdilerde 2021 Tokyo Yaz Olimpiyatlarına hazırlanan Çavdar, ailesinden, hocalarından ve arkadaşlarından aldığı desteğin üzerindeki olumlu etkisine dikkat çekti.
“HAYATTA HİÇBİR
ZORLUK KARŞISINDA YILMAMAK GEREK”
Türkiye Millî Paralimpik Komitesi (TMPK) Başkanı Ahmet Yavuz Kocaömer’in konuk olduğu çok sayıda akademisyen, idari personel ve öğrencinin katıldığı söyleşide, ‘Paralimpik’ kelimesinin kökeni hakkında bilgiler verilerek komitenin amacından ve faaliyetlerinden söz edildi. Bolvadin Sağlık Hizmetleri MYO Öğretim Görevlisi Pınar Kayıkçı Bardakçı yönetimindeki etkinlikte, Türkiye Engelliler Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) Kurucusu olan Kocaömer, vakfın nasıl doğduğu, ne gibi yardımlar yaptığını, hangi alanlarda destekler sağladığını, bireylerin vakıf ile hangi konularda iletişim kurabileceğini anlattı. Paralimpik Millî Okçu Murat Turan hayat hikâyesinden ve zorluklarla nasıl başa çıktığı hakkında bilgiler verdi. Turan, motivasyonunu nasıl yüksek tuttuğunu, dünya şampiyonluğundan ve ödüllerinden söz ederek hikâyesini aktardı. Okçuluk sporu hakkında ilginç bilgiler paylaşan Turan, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Paralimpik Millî Okçu Murat Turan, öğrencilere hayatta hiçbir zorluk karşısında yılmamaları gerektiğini ve her zaman inanarak hayallerinin peşinden gitmeleri hususunda cesaretlendirici tavsiyelerde bulundu. >> Burak AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti