Sağlık Sektörünün Vazgeçilmez Sembolü Yılanlı Asa

Binli yılların başlarından bu güne kadar gelen sağlık sektörünün vazgeçilmez sembolü, yılanlı asanın ilginç inançlara dayanan hikayesini duydunuz mu? Duymadıysanız gelin beraber bakalım.

Sağlık Bakanlığının logosuna baktığınızda dahi gördüğünüz, çoğu ilaç firmasının logosu olan yılan ve asa, tarihte ilk defa atalarımız tarafından kullanılmış ve süre gelen süreçte tüm dünya tarafından kabul görmüş ve şuan nereye bakarsak sağlığı anlatan sembol olmuş durumdadır. 

SEMBOLÜN TARİHİ

Yılanla asanın bir birine sarılması durumunu sağlıkla birleştiren inanç aslında Yunan Mitolojisidir. Yunan mitolojisinde asa ile yılanın birbirine sarılması insanların yeniden oluşması anlamına gelir. Bu inancın aslına bakıp detaylandıracak olursak bu inanç Reankarnasyon inancıyla örtüşür. Tarihte her inanışta kendisine yer bulan bu iki figür inançlara göre değişiklik gösterse de asıl anlamları şöyledir: 

Sağlık Sektörünün Vazgeçilmez Sembolü Yılanlı Asa

Asa ağacı sembolize eder. Ve ağaç, uzun köklere sahip olmayı sağlamlığı ve yıkılmamayı temsil ederken, yılan derisi yüzünde ha bire yenilenebilmeyi temsil eder. Bu iki sembol birleşince ‘’köklü bir hayatın yenilenmesi yaşlandıkça şifa bulup tekrar ayağa dikilmesi’’ anlamında kullanılır. Yenilenme isteği, insanlığın var oluşundan bu yana her zamanda kendine yer bulmuştur.

Yunan Mitolojisinde sanat ve güneş tanrısı olarak bildiğimiz, Apollon aynı zamanda sağlık tanrısının atası olduğu bilinmektedir. Sağlık Tanrısı hep elinde yılanlı bir asa, yanında gümüş bir tas, bir horoz ve bir köpekle dolaşıp durmaktadır. Asanın sağlık tanrısına sunduğu hizmet yolculuklarında yorulduğu zaman ona destek ve kuvvet veren denge aracı olduğu bilinmektedir. 

Sağlık Sektörünün Vazgeçilmez Sembolü Yılanlı Asa

Tarihte, yılanın zehrinin şifa içinde kullanılabileceğini tüm insanlık bilmektedir. Yunanlılar sağlık tanrıları olana kadar, hastalanınca şifayı yılandan dilenir. Ve yılana askalabos diye hitap ediyorlarmış. Sağlık tanrısı doğunca yılandan medet ummayı kesmiş ve tanrılarına dönmüşler. Tabi yılanın şifa olduğunu tanrıda düşünüyormuş. Ve sağlığı temsil etmesi için asasına bir yılan sarmış

Bu olaylardan yıllar yıllar sonra o topraklara yerleşen atalarımız, bu hikayeyi bizim tarihimizde ki hikayelerimizle özleştirmiştir. Ve bunu sembolize etmişlerdir. Türkler yerleşik düzene Selçuklular zamanında geçmiş ve en son göç ettikleri yer Anadolu olarak kalıp yerleşik köklü devlet anlayışına geçmiştirler. Bunun üzerine Türkler hem savaşta hem ilimde yükselmeye başladıktan sonra Dünya da neredeyse her hastalığa şifa bulan alimler yetiştirir hale gelmişiz. Bundan dolayı dünya sağlığında sözümüz geçtiği için uzun bir süre devletler bizi kopyalayarak devam etmiş ve bizim bu asa ile yılan sembolümüzü de kopyalamışlardır.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme