Belediye'de Özel Kalem Muamması

Belediye Meclisi Yeni Parti Grup Başkan Vekili M.Kemal Demirkırkan'ın Belediye Özel Kalem Müdürü Şehriban Öncel'le ilgili sorusuna, Başkan Köksal, 'Özel Kalem Müdürümüz belli belediyenin sitesinde de yazıyor. Bir zahmet edip girerseniz kimin ne olduğu anlaşılır.' cevabını vermişti. Demirkırkan, Belediye sitesinde yönetici isimlerinin yer almadığını bir kez daha gündeme getirerek, 'Bir kez daha baktık yine göremedik. Neyi saklıyorsunuz?' diye sordu. Belediye Özel Kalem Müdürlüğü'ne yeni bir ismin atanacağı konuşuluyor

Afyonkarahisar Belediye Meclis toplantısında Yeni Parti Grup Başkan Vekili M. Kemal Demirkırkan Belediye Başkanı Burcu Köksal’a Özel Kalem Müdürü Şehriban Öncel’le ilgili, “Özel kalem müdürümüz 2 aydır yoktu. Yerine hülle yoluyla memur yapılmak üzere birisi mi atandı? Vatandaşımız ve basınımız cevap bekliyor” diye sormuş, Başkan Köksal da “Özel Kalem Müdürümüz belli belediyenin sitesinde de yazıyor. Bir zahmet edip girerseniz kimin ne olduğu anlaşılır.” demişti.

Belediye'de Özel Kalem Muamması

Belediye Meclisi toplantısının ardından sosyal medya hesabından yeni bir paylaşım yapan Demirkırkan, “Biz de bir kez daha baktık. Yine göremedik. Neyi saklıyorsunuz???” diye sordu.

ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ'NE YENİ İSİM İDDİASI

Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü'ne daha önce CHP'de görev aldıktan sonra Belediye'nin şirketi olan YÜNTAŞ'ta Genel Müdür olarak görev alan Kemal Doğan'ın atanacağı iddia ediliyor.

Belediye Özel Kalem Müdürlükleri için geçerli olan “istisnai kadro” avantajı sayesinde kısa süre özel kalem müdürlüğü yapan herkes KPSS ya da başka bir şart aranmaksızın devlet memurluğu statüsü kazanabiliyor. Belediye Özel Kalem Müdürlüğü'ne getirileceği konuşulan YÜNTAŞ eski Genel Müdürü Kemal Doğan'ın böylelikle ‘Devlet Memuru’ statüsü kazanacağı belirtiliyor.

Belediye'de Özel Kalem Muamması

Kemal Doğan geçtiğimiz günlerde YÜNTAŞ Genel Müdürlüğü görevinden ayrılmış, Belediye'yi temsilen YÜNTAŞ Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanmıştı. Mevzuat gereği Devlet Memurları bir şirkette genel müdür olarak görev alamazken, yönetim kurulu üyesi olarak görev yapabiliyor.

BELEDİYE YÖNETİCİ İSİMLERİNİ AÇIKLAMAK ZORUNDA MI?

Afyonkarahisar Belediyesi'nin son 2,5 yıllık döneminde ardı ardına yaşanan görev değişiklikleri kamuoyunda eleştiri konusu olunca Belediye birim müdürleri ve amirlerinin durumunu gösteren tablo Belediye internet sitesinden kaldırılmıştı. Bu durum bazı kesimlerin tepkisini çekmişti.

Peki Belediye, yöneticilerinin isimlerini açıklamak zorunda mı? BU soruyu yapay zekaya sorduğumuzda alınan cevap şu şekilde:

Evet, belediyeler resmi internet sitelerinde üst yönetici isimlerini belirtmek zorundadır. Bu zorunluluk, Türkiye'deki kamu yönetiminin temel ilkeleri olan şeffaflık, hesap verebilirlik ve bilgi edinme hakkı doğrultusunda mevzuatla güvence altına alınmıştır.
Uygulamanın yasal dayanakları ve detayları şu şekildedir:

1. Başbakanlık Genelgesi (Kamu Kurumları İnternet Sitesi Kılavuzu)

2007/4 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile yürürlüğe giren kılavuza göre, mahalli idareler de dahil olmak üzere tüm kamu kurumlarının internet sitelerinde "Asgari Site İçeriği" bulunması yasal zorunluluktur. Bu kapsamda belediyeler web sitelerinde şu bilgileri açıkça sunmalıdır:
• Teşkilat yapısı ve şema: Kurumsal yapıyı gösteren şema bulunmalıdır.
• Yönetici bilgileri: Belediye başkanı, başkan yardımcıları, birim müdürleri gibi üst ve orta düzey yöneticilerin isimleri, görev unvanları ve kurumsal iletişim bilgileri yer almalıdır.

2. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, kurumların kamuoyunu ilgilendiren bilgileri halkın erişimine açık tutmasını emreder. Belediyelerin yönetim kadrosunun kimlerden oluştuğu, halkın bilgi edinme hakkı kapsamında "kamuya açıklanmasında sakınca görülmeyen" aksine bilinmesi gereken asgari bilgilerdendir.

3. Belediye Şirketleri İçin Ek Zorunluluk (Türk Ticaret Kanunu)

Eğer durum doğrudan belediyenin kendi sitesi değil de belediye iştiraki olan şirketler ile ilgiliyse, orada da çok net bir zorunluluk vardır.
• 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) Madde 1524 uyarınca, bağımsız denetime tabi olan tüm belediye şirketleri bir internet sitesi açmak ve burada "Bilgi Toplumu Hizmetleri" bölümü oluşturmak zorundadır.
• Bu bölümde yönetim organı üyelerinin (yönetim kurulu başkan ve üyelerinin) ad ve soyadlarının sürekli olarak yayımlanması yasal bir zorunluluktur. Bilgilerin eksik olması durumunda şirket yöneticilerine cezai yaptırımlar uygulanır.
Özetle; gerek belediyenin ana kurumsal sitesinde gerekse belediye şirketlerinin web sitelerinde yönetim kadrosunun kimler olduğunu halka ilan etmek hukuki bir yükümlülüktür.
Eğer belirli bir belediyede ya da birimde bu bilgilerin eksik olduğunu düşünüyorsanız, konuyu netleştirmek adına bana şu detayları verebilirsiniz:
• Bahsettiğiniz kurum bir belediyenin kendisi mi yoksa belediyeye bağlı bir iştirak şirketi mi?
• Web sitesinde göremediğiniz unvan belediye meclis üyeleri/başkan yardımcıları gibi üst düzey yöneticiler mi yoksa daha alt kademedeki personel mi?
Bu bilgilere göre izleyebileceğiniz hukuki başvuru yolları (CİMER veya Bilgi Edinme Başvurusu gibi) konusunda rehberlik edebilirim.


 

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme