Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlıklı doğumda Afyon pilot il

“Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı
Sağlıklı doğumda Afyon pilot il

“Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Başlangıçlar” proje çerçevesinde hizmete hazırlanan “Doğuma Açılan Yeni Bir Kapı” biriminin açılışı sonrası Devlet Hastanesi B blok konferans salonunda normal doğum ve sağlıklı gebelik sürecine ilişkin eğitim sunumları yapıldı.
DOĞUMHANE DE
 GEBELİK OKULU DA HAZIR
Sunum bölümünün ilk konuşmasını yapan Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Fikret Başkan, Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından doğum hizmetlerinin güçlendirilmesi için “Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Başlangıçlar” temalı bir proje başlatıldığını kaydetti. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nin proje kapsamında pilot hastane seçildiğini aktaran Dr. Başkan; “Bu eğitim programı kurumumuz tarafından projeyi geliştirmek amacıyla planlanmıştır. Bu proje ile temel amaç konforlu normal doğumu yaygınlaştırmaktır. Proje kapsamında ilk olarak Kamu Hastaneleri Kurumunda ebelere ve gönüllü hekimlere temel eğitimler verilmiştir. Projenin ikinci aşaması da pilot hastanelerde gerçekleştirilecektir. Bu bağlamda Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde Gebelik Okulu hazırlanmış doğumhane projeye uygun hale getirilmiştir. Hazırlanan bu gebelik okulunda hedeflerimiz; Anneyi doğuma hazırlamak, doğum ve gebelik süreci hakkında bilgilendirmek, normal doğum kaygı ve korkularının aşılmasını sağlamak, doğum sürecine katılacak eş veya hasta yakınını bilgilendirmektir” dedi.
PROJE HAYIRLI OLSUN
Op. Dr. Fikret Başkan, normal doğum oranlarının düşük seyretmesi faktörlerinin başında hasta korkusu ve doğum ağrısının geldiğini anlattı. Eğitim almış ebeler tarafından doğum sürecinde masaj teknikleri, nefes ve gevşeme egzersizleri ile doğumun çok daha kolay, hızlı ve güvenli olacağını kaydeden. Dr. Başkan; “Ayrıca gebenin kendisini rahat hissetmesini sağlayacak olan hasta mahremiyeti odaklı sessiz ve loş ortamın sağlanması eş ve hasta yakınının bu sürece dâhil edilmesi de doğum sürecini daha konforlu hale getirecektir. Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen bu projede doğum sonrası ilk dakikalarda anne ile bebek hemen buluşturulacak. Projenin Afyonkarahisar’a ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
İKİ İLDE ÜÇ HASTENE
PİLOT SEÇİLDİ
TKHK Daire Başkanı Dr. M. Emre Yatman, Halk Sağlığı Kurumunun Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü’nce ortaklaşa destekle yürütülen projeden Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Fikret Başkan’ın söz ettiğini kaydetti. Proje ile donanımlı kişiler olan ebelere verilen eğitimle birlikte onların ek yetenekler kazanmasına katkı verildiğini aktaran Dr. Yatman; “Masaj teknikleri, nefes egzersizleri vd. ek yeteneklerin kazandırılması hedeflenmektedir. Bahsedilen programda 3 hastanemiz pilot olarak belirlendi. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi, Bursa ilinde ise; İnegöl ve Çekirge Devlet Hastaneleri pilot hastanelerdir. İlk olarak bazı pratik uygulamaları da içeren dörder günlük 3 grup halinde teorik halde eğitimlerimizi Ankara’da tamamladık. Çok olumlu geri dönüşler oldu.” şeklinde konuştu.
AFYON BAŞLANGICI ÖZEL
Eğitim Koordinatörü Elif Güler Kazancı, projenin ortaya çıkış yolculuğunu anlattı. “Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Başlangıçlar” projesinin çok özel ve kendileri için onore edici bir proje olduğundan söz etti. Ekip arkadaşları ile projenin beyni olan çalışma arkadaşlarıyla bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Dr. Kazancı şöyle konuştu: “Afyon Devlet Hastanesi’nde ki deneyimin paylaşılması ve bu projenin mimarı olması adına ilk olarak Afyon’dan başlamamız çok önemli bir özelliktir. Çok büyük ve hayırlı bir hizmetin icrasını sağlayan bu proje için Hastane Yöneticisi Op. Dr. Erkan Arslan’a, çok kıymetli ebelerimize, Proje Koordinatörümüz Gülten hanıma çok teşekkür ediyorum. Bir anne ve hekim olarak bu proje bizi çok heyecanlandırdı.” Eğitim, THSK Daire Başkanı Uzman Dr. Sema Sanisoğlu’nun sunumu ile devam etti. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti