Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sülümenliler biyogaz tesisine temkinli yaklaştı

Bu haberin fotoğrafı yok
Sülümenliler biyogaz tesisine temkinli yaklaştı

Afyon Güç Birliği firmasının ortağı olduğu biyogaz enerjinden elektirik üretecek olan tesis hakkında yapılan bilgilendirme toplantısında Sülümenlili bazı vatandaşlar konuya temkinli yaklaştı

Afyon Enerji ve Gübre Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş’nin tanıtım toplantısı 17 Ağustos Çarşamba akşamı Sülümenli Belediye Başkanlığı bahçesinde yapıldı. Afyon Güç Birliği’nin ortağı olduğu projeye danışmanlık yapan Borga Carbon Danışmanlık Şirketinden Proje Müdürü Gözde Özveren katılımcılara proje hakkında bilgi verdi. Özveren dağıttığı anket formlarında belde insanının projeye yönelik olumlu olumsuz görüşlerini bildirmelerini istedi.Sülümenli Belediye Başkanı İsmail Çakal, projeye danışmanlık yapan firma yetkilierine teşekkür etti. Çakal, Ramazan ayı gibi bir kutsalı tanımadan terörist saldırılar sonucu hayatını kaybeden şehitlerimi-ze Allah’tan rahmet diledi. Çakal, terörü lanetledi.
Kötü gazlar bertaraf edilecek
Afyon Biyogaz Enerji Santralinin yararlarını anlatan Proje Müdürü Gözde Özveren, biyolojik atılım kullanımı ile çevrede ki tavuk çiftliklerinden elde edilecek tavuk dışkısının kullanılmasıyla küresel ısınmanın en önemli sebeplerinden biri kabul edilen sera gazlarından olan metan, azotoksit ve karbondioksit gazlarının bertaraf edileceğini söyledi. Biyogaz tesisinin bir gaz motoru ve bir jenaratörden oluşan kojenerasyon seti ile eletrik üreteceğini belirten Özveren, gaz motorunun biyogaz ile çalışıp jenaratörü çalıştırdığını belirtti. Bu elektriğin küçük bir kısmının tesisin kendi iç ihtiyacı için kullanılabileceğini bildiren Gözde Özveren, geri kalan elektriğin ulusal şebekeye satılabileceğini dile getirdi. Proje Müdürü Gözde Özveren, gaz motoru ile ayrıca üretilecek olan ısının bir kısmının çürütme tanklarında ki ısıyı sabitlemek için geri kalan kısmının proses sonucu ortaya çıkan organik katı atığın kurutulmasında kullanılacağını anlattı.
Atıklar bertaraf edilirken
enerji üretilecek
Proje Müdürü Gözde Özveren, Afyon Biyogaz santralinin tanıtımını yapmak, belde halkının görüş ve önerilerini alma amacıyla böyle bir toplantı düzenlediklerini söyledi. Afyonkarahisar’da kurulacak olan tesisin şu anda planlama aşamasında olduğnu bilderen Özveren; “Tesisin hayata geçirileceği süre ile ilgili bize destek olan Sülümenli Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz.” dedi. Özveren, en basit haliyle biyogazı tanımladı. Gözde Özve-ren, biyogazın sadece kurulacak santral için kullanılacak yararlı bir öge olmadığını, atık bertarafı sağlanırken atıklardan aynı zamanda enerji üretildiğini kaydetti.
“Bize görev düşüyor”
Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte en önemli kazanımlardan bir tanesinin çevrenin tavuk gübresinden kaynaklanan kötü koku ve sineklerden kurtulacağına değinen Proje Müdürü Gözde Özveren, sunumu sırasında sorulan soruları cevaplandırdı. Afyonkarahisar’da 4-5 biyogaz tesisi kurulması halinde hiçbir sorun kalmayacağına işaret eden Özveren, biyogaz tesisinin çok önemli bir çalışma olduğuna vurgu yaptı. Sülümenli Belediye Başkanı İsmail Çakal, kötü koku, çevre kirli-liği gibi yaşanan ortak sıkıntılardan kurtulmak için kendilerine görev düştüğünü bunu yerine getirmeleri gerektiğni söyledi.
“Niye evvelce bunu
düşünmediler?”
Toplantı katılımcıları, sunum sırasında konuşmacıların sözlerini keserek tepkilerini gösterdiler. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği toplantıda konuşan bir vatandaş; “Senelerdir bu kasaba kokudan, sinekten ne kadar muzdarip oldu. Kaç defa şikayette bulunduk. Niye şimdiye kadar evvelce bunu düşünmemişler. Biz neler çektik. Yaz mevsimi rüzgür hep kuzeyden eser. Bu kadar zamandır ilgisizliğe pes yani. Şikayetlerimizde bu Güç Birliği niye bize cevap vermiyor.” sözleriyle tepkisini ortaya koydu. Sülümenli Belediye Başkanı İsmail Çakal, tavuk gübresinin oluşturduğu kötü koku ve sinek sorununu belde halkı olarak birlikte yaşadıklarını ancak geriye dönük konuşmak istemediğini belirtti. Belediye Başkanı olarak kendisinin konu üzerinde durduğunu kaydeden Çakal; “Tüm yetkililer başta Sayın Valimize gösterdikleri ilgi için teşekkür ediyorum.”diye konuştu.
Biyogaz Türkiye’de çok yeni
Toplantı katılımcıları toplantı boyunca tepki verdiler. Vatandaşlar, biyogaz tesisi gibi bir tesisin yaklaşık 6 yıldır yaşanan sıkıntı sırasında neden kurulmadığı başta olmak üzere Sülümen-li’nin en güzel yeri olarak nitelendirdikleri alana hammaddesi tavuk dışkısı olacak bir fabrika kurulmaması gerektiğini savundular. Toplantı katılımcısı bazı vatandaşlar, beldelerine tavuk dışkısı işleyecek bir tesis yerine başkaca bir tesisin kurulmasını istediler. Proje Müdürü Gözde Özveren, Türkiye’de atık bertarafından enerji üretiminin bir kaç yıldır gündemde olduğunu belirtti. Özveren, atıkların enerji için kullanılabilmesi kanunun yeni çıktığını kaydetti.
Tesis projesi desteklenmeli
Türkiye Muhtarlar Derneği Başkanı Süleyman Akagündüz, tavuk çiftliklerinin atıklarından oluşan kötü kokudan bazı mahallelerin de muzdarip olduğunu söyledi. Akagündüz, kötü kokunun tesisin faaliyete geçmesi halinde olmayacağını projenin desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. İl Çevre Müdürlüğü’nden Makine Mühendisi Mustafa Malbora, toplantı katılımcılarına sağduyulu düşünmelerini, söz konusu tesisin küresel ısınma başta olmak üzere her türlü çevre kirliliğini önleyecek hizmet üreceteğini ifade etti.
Büyük yatırım sorunu çözecek
Afyon Güç Birliği ortaklarından Sabit Pekin, mevcut durumdan kendilerininde hoşnut olmadığını, hem üretmek, hem istihdam sağlamak hem de sorunu çözmek için büyük bir yatırım yapmayı amaçladıklarını söyledi. Pekin, daha önce bu tür bir tesisin neden kurulmadığı sorusuna gerekli şartların ve finansın olmaması olarak cevaplandırdı. Soru cevap şeklinde devam eden toplantı anket formlarının toplanmasıyla son buldu. Haber: Burcu AYDIN

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti