Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tansu Çiller Kaç Yaşında Ve Nerelidir?

Tansu Çiller Kaç Yaşında Ve Nerelidir? sorusu bugün internette ne çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, Tansu Çiller Kimdir? Nerelerdir? Kaç Yaşında? Tüm bu soruların  yanıtı haberimizde.

Türkiye’nin ilk ve tek kadın Başbakanı Tansu Çiller Kimdir? Nerelidir? Detaylar haberimizde..

Tansu Çiller Kaç Yaşında

TANSU ÇİLLER EĞİTİM HAYATI

Türkiye’nin 22’nci ve ilk ve tek kadın Başbakanı Tansu Çiller, 24 Mayıs 1946 (77 yaşında) tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. İlköğrenimine İstanbul İsmet İnönü İlkokulu’nda başlayan Çiller, Babasın Necati Çiller’in Vali olması nedeniyle beşinci sınıfı Bilecik Edebali İlkokulu’nda okudu. Ardından babasının milletvekilliği adaylığı için emekliye ayrılmasıyla tekrar ailesiyle İstanbul’a dönen Çiller, ilkokul diplomasını Namık Kemal İlkokulu’ndan aldı. Lise eğitimini Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde tamamlayan Tansu Çiller, 1967 yılında Robert Kolej Yüksek Okulu (Boğaziçi Üniversitesi) Ekonomi Bölümünden mezun oldu. 1963 yılında Özer Uçuran’la evlendi. 1969 yılında New Hampshire Üniversitesinde yüksek lisansını tamamlayan Çiller, Doktorasını 1971 yılında Connecticut Üniversitesinde tamamladı. Doktora üstü öğrenimini Yale Üniversitesinde devam ettirdikten sonra, 1971-73 yılları arasında Franklin & Marshall College’da yardımcı profesör olarak çalıştı. 1974 ve 1975 yıllarında Boğaziçi Üniversitesi’nde asistan profesör olarak görev yapan Çiller,  1978 yılında doçent, 1983 yılında ise profesör oldu. Tansu Çiller’in ekonomi üzerine 9 yayını bulunmaktadır.

 

TANSU ÇİLLER SİYASİ HAYATI

1990 yılında Süleyman Demirel’in çağrısıyla Doğru Yol Partisi’nde (DYP) siyasete giren Çiller, DYP’nin Genel İdare Kurulu’na seçildi ve ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı oldu. 1991 yılında DYP’den İstanbul Milletvekili seçildi. DYP ile Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) arasında kurulan, Demirel’in başkanlığındaki koalisyon hükümetinde ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak görev aldı. 1993 yılında Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından başbakanlık görevini bırakmasıyla DYP genel başkanlığına aday olan Tansu Çiller, 13 Haziran 1993 tarihinde DYP olağanüstü genel kurulunda genel başkan seçilerek Türkiye’nin ilk kadın başbakanı oldu. 1996 yılında Necmettin Erbakan tarafından Refah Partisi ve Doğru Yol Partisi koalisyonunun oluşturduğu 54. Türkiye Hükümeti’nin kurulmasıyla Çiller’in başbakanlık görevi sona ermiştir. Kurulan yeni hükümette Tansu Çiller başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır. Ardından Erbakan, başbakanlık görevini Çiller’e devretmek amacıyla 18 Haziran 1997 tarihinde Cumhurbaşkanı Demirel’e istifasını sunmuştur. Cumhurbaşkanı Demirel 54. hükûmet protokolü gereği başbakanlık görevini Çiller’e vermemiştir.2002 yılında ve aktif siyasetten çekilen Çiller, iki çocuk annesidir. İngilizce ve Almanca bilmektedir.

Tansu Çiller Kaç Yaşında Ve Nerelidir?