Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tütün alışkanlığı bırakılabilir! – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Tütün alışkanlığı bırakılabilir!

Tütün ve türevleri alışkanlığı olup, bırakmak isteyen herkesin ALO 171 sigarayı bırakma hattından ve sağlık kuruluşlarından gerekli bilgi, yardım ve desteği alabileceklerini belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, tütün zararlarını detaylarıyla anlattı

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, tütün ve zararları konusunda açıklama yaptı. Akgün, tütün içinde doğal olarak bulunan nikotinin, diğer bağımlılık yapan maddeler kadar insan üzerinde etkili ve tütün bağımlığının sebebi olduğunu belirtti.
NİKOTİN ÖLÜM VE
FELÇ NEDENİ
Fazla dozlarda tütün alındığında solunum sisteminin felç olup direk ölüme yol açabildiğine işaret eden Dr. Lütfi Akgün; “Ancak tütün tüketiminde yavaş ve küçük dozlarda alındığı için vücut bu zehirli maddeyi kısmen dışarı atabildiğinden ani ölüm oluşmaz. Dumanla alınan nikotin direk akciğerler ve oradan çok çabuk kan dolaşımına katılır. Kalbi, beyni ve bütün organları etkisi altına alır. Bu dumanın içinde nikotinden başka normalde hiç kimsenin ağzına sürmeyeceği, çeşitli zararlı kimyasallar gibi 4 bin kimyasal madde bulunur. Bunlar dumanla çekildiğinde vücut öksürerek kendini korumaya çalışır. Zamanla bu koruyucu refleks ortadan kalkar. Direk bu zararlı maddeleri vücuda alır hale gelir. Sigara içenlerde çok görülen sabah öksürükleri de yine vücudun bir savunma mekanizmasıdır. Akciğerlere yabancı maddelerin girmesine engel olan siller mevcuttur ve bunlar dışarıya doğru hareket ederek akciğerleri korurlar. Duman bu süpürme işlemini yavaşlatır ve zararlı maddeler akciğerlere girer.” diye konuştu.
UYARI VATANDAŞLIK GÖREVİ
Kamuya açık kapalı alanlarda sigara içme yasağı getirilerek, hem içme oranlarında düşme, hem de içmeyen kişilerin dumana maruz kalmaktan kurtulmasının sağlandığını belirten Dr. Lütfi Akgün, yasağın ilk olarak, 1993 yılında ABD’nin Kaliforniya Eyaleti’nde uygulandığını belirtti. Dr. Akgün sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe giren 5727 sayılı kanunla, evler hariç, her türlü kapalı alanda sigara içme yasağı uygulanmaya başlanmıştır. Uygulamaya aykırı davranan kişi ve işletme sahipleri için de çeşitli oranlarda para cezaları uygulaması getirilmiştir. Böylelikle Türkiye, tütün ve mamulleri ile en sert mücadele eden ülkeler arasında yerini almıştır. İlimizde de Müdürlüğümüze bağlı çalışan denetim ekipleri, uygulamanın doğru şekilde yapılıp yapılmadığı konusunda çalışmalarını rutin olarak sürdürmektedir. Bu konuda Afyonkarahisarlı hemşerilerimizin kapalı alanlarda tütün ve mamullerini kullanmamaları, ticarethanelerde buna izin vermemeleri, kullananları uyarmaları ‘5727 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda’ belirlenmiş bir vatandaşlık görevidir.” (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti