Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vanın neyi meşhur?

Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki en büyük il Vanın neyi meşhur, adım adım keşfe çıkıyoruz.

Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki en

Vanın neyi meşhur?

1 milyonun üzerindeki nüfusu ile Türkiye’nin en büyük 19’uncu ili Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ili aynı zamanda. Coğrafi alan olarak en geniş alana sahip il, ayrıca en büyük göle de ev sahipliği yapıyor. Tarihi bir miras Van ve kültürel zenginliklerine meşhur lezzetleri eşlik ediyor. Peki Vanın neyi meşhur, sadece kahvaltısı mı, yoksa kedisi mi? Gezilecek yerler nereler? Hangi yemeği meşhur, ne yenir, ne içilir? İşte yanıtlar.

 

Van’da gezilecek yerler

 

Van’da gezilecek yerler listesi bir hayli dolu. Van Kalesi, Hoşap Kalesi ve Çavuştepe Kalesi görülmesi önerilen yerler arasında. Yedi Kilise, Akdamar Kilisesi ve Mimar Sinan eseri Hüsrev Paşa Cami de unutulmamalı. Van dendiğinde Muradiye Şelalesi, Kanispi Şelalesi, doğa harikası Van ve Erçek gölleri öne çıkan doğal güzellikler. Van Gölü, 120 km uzunluğa ve 80 km genişliğe sahip küçük bir deniz adeta. Dünyadaki en büyük sodalı göl olmasıyla da tanınıyor ve eşsiz manzaralar sunuyor.

Vanın neyi meşhur?

Farklı renkteki gözleri ile Van kedisi

 

Vanın neyi meşhur dendiğinde elbette Van kedisi akla gelir. Farklı renkteki gözleri ile Van kedisi, Van’a özgü en sevimli şey adeta. İki farklı göze sahip oluşuyla dikkat çekiyor ve genellikle biri mavi diğeri kehribar ya da yeşil renk oluyor.

 

Van kedisi, Van Gölü bölgesine uzanan köklere sahip ve şaşıracaksınız ama iyi bir yüzücü. Ayrıca yavruların kulakları arasında 1-2 adet siyah nokta da bulunuyor. Bunlar hep ayırt edici özellikler. Göz rengini biraz daha detaylı incelersek üç farklı grup var, her iki gözü mavi, her iki gözü kehribar ve tek-göz yani bir gözü mavi diğeri kehribar renkte olanlar. Kehribar rengi her zaman farklı farklı tonlar sergiliyor. Mavi gözlüler de iki gruba ayrılıyor: Mavi gözlü kısa, kadife kürklü ve mavi gözlü-uzun, ipek kürklü.

 

Van kedilerinde doğumda gözler gri olur, 25 gün sonra renkler farklılaşmaya başlar ve 40. günde de artık göz renkleri bellidir. Peki Van kedileri neden iki renk göze sahip? Bunun genetik bir defekt sendrom olduğu kaydediliyor ve bazı köpeklerde, güvercinlerde hatta insanlarda görülebildiği ifade ediliyor.

Vanın neyi meşhur?

Van kahvaltısı olmadan olmaz

 

Bu arada Van Kedi Evi’ni duydunuz mu? Van kedilerine ev sahipliği yapıyor ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zeve Kampüsü’nde bulunuyor, ziyarete açık.

 

Vanadokya olarak yöre halkı tarafından isimlendirilen bir yer var ilde. Peri bacaları Van’ın Başkale ilçesinde bulunuyor ve Kapadokya’da geziyormuş gibi hissettiriyor. Şeytan Köprüsü de görülmesi gereken yerler arasında.

 

Vanın neyi meşhur dendiğinde Van kahvaltısı olmadan olmaz. Meşhur kahvaltı, Türk tipi kahvaltının en dolu dolu versiyonlarından biri ve yok yok. Van’a dair diğer meşhur tatlar Çiriş pilavı, Van balığı, Borani, Otlu peynir ve Kaşık tatlısı.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti