Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yalçın: Yüz yüze eğitime hazırız

Afyonkarahisar İl Milli Eğitim

Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, yaz sezonu boyunca yapılan hazırlıklar ve Milli Eğitim Bakanlığı ile TSE arasında oluşturulan kılavuz doğrultusunda uygulanacak küresel salgın standartları ölçüsünde tüm okulların 6 Eylül 2021 Pazartesi günü itibariyle yüz yüze eğitim hazır olduğunu söyledi

 

6 Eylül 2021 Pazartesi günü ilk ve orta dereceli okulları için yüz yüze eğitim başlayacak. Okulların açılma arifesinde Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Kocatepe TV’de Burcu Aydın ve izleyicilerin sorularını cevaplandırdı.
AFYON’DA 9 YILDIR
GÖREV YAPIYORUM
Burcu Aydın: 30 yıllık bir eğitimci olarak kaç yıldır Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yürütmektesiniz?
Metin Yalçın: Elimizden geldiği ölçüde milletimize, vatanımıza 30 yıldır milli eğitim camiasında hizmet etmeye çalışıyoruz. Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevinde 9. yılın içerisindeyim.
921 OKULDA 10 BİN 643
ÖĞRETMEN GÖREV YAPACAK
Burcu Aydın: 2021-2022 eğitim öğretim döneminde il genelinde kaç okul, kaç öğretmen hizmet verecek?
Metin Yalçın: Öncelikle şunu belirtmekte yarar görüyorum; 6 Eylül 2021 Pazartesi günü yüz yüze eğitim başlayacak. 24 Ocak 2022 tarihinde birinci dönem tamamlanmış olacak. 15-19 Kasım 2021 tarihinde birinci dönem için bir ara tatil gerçekleştirilecek. İkinci dönemde ise 11 Nisan-15 Nisan 2021 tarihleri arasında ikinci bir ara tatil sözkonusu olacak. Malum zor bir süreçten geçiyoruz inşallah sağlık sıhhat içerisinde 17 Haziran 2022 tarihi itibariyle 2021-2022 Eğitim öğretim dönemini tamamlamış olacağız. İnşallah bu yıl il genelinde 921 okulda eğitim öğretime başlayacağız. 10 bin 643 öğretmenimiz mevcuttur. Bu rakam değişiklik gösterebiliyor. Atama dönemindeyiz. Göreve başlayan ve giden öğretmenlerimiz oluyor. Askerlik görevi ve doğum izni nedeniyle öğretmenlerimizin durumu değişiklik gösterebiliyor. Açıköğretim ve liselerle birlikte toplam 167 bin 300 öğrenci sayımızdır. Yaklaşık 30 bin öğrencimiz açık öğretimde ortaokul ve liseye gidenleri oluşturuyor. Geri kalanları örgün eğitimde öğrenim görüyor. 7 bin 924 dersliklede eğitim öğrenimi inşallah devam ettireceğiz. Biz geçen yıl itibariyle il genelinde derslik sayısı anlamında normal öğrenime döndük. Böylece ikili öğretim kalmadı.
BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN KRİTERLERİ ÇOK FARKLI
Burcu Aydın: Atanmış bir yönetici olarak zaman zaman muhalif siyasiler tarafından ilin eğitimdeki başarı durumun nedeniyle eleştiri oklarının hedefi oluyorsunuz. Siyasi bir tartışma oluşturmak için sormuyorum ama çok yönleri olan bu konuyu bir kişiye fatura edilmesi sizce doğru mu?
Metin Yalçın: Bu konuyu çok tartıştık. Siyasilerle gerek iktidar gerek muhalefet kanadından siyasilerle bu konuyu görüşüyoruz. Başarı ve başarısızlık bir kişiye mal edilemez. Bu doğru ve hakkaniyetli bir yaklaşım olamaz. Eleştiri oklarına hedef olsakta biz bunu sabırla atlatıyoruz. Öğrencilerimize hizmet etmeye gayret ediyoruz. Başarısızlık ve başarının kriterleri çok farklı. Kamuoyuna yansıyan başarısızlık konusu bakanlığın tespit ettiği bir olay değil. Milli Eğitim Bakanlığı bugüne kadar Afyonkarahisar’da eğitim başarısız demiyor. Belli veriler var ama bunlarda bunlar sağlıklı veriler değildir. Bir eğitimde başarı sadece sınava bağlı ya da akademik dereceye göre değerlendirilmemeli. Çünkü eğitim dediğiniz bir bütündür. Davranış kazandırma, öğrencilerin insani vasıflarla yetişmesi yani çok yönlü bir konudur. Ben tartışmaya girmemek için çok fazla bir şey söylemek istemiyorum. Sadece sınav sonucuna göre değerlendirmemek lazım. Bütün illerde aynı sonuç var ama bizim ilimizde tespit ettiğimiz bir husus var. Çok fazla sınavı hedeflemeyen, herhangi bir ideali, hayali olmayan öğrencilerimizin ‘Sınava gireyimde ya tutarsa’ anlayışıyla sınava girdikleri belirlenmiştir. Bunlar hakikaten akademik başarıdaki seviyemizi düşürüyor. Biz hedefi olan öğrenciler arasında tespit yaptığımızda öyle bir başarsızlık görmüyoruz. Bu hususta bir şey dava var. Buda göz ardı ediliyor. Söylemekten hayâ ediyorum ama Milli Eğitim olarak bizim eğitime verdiğimiz hizmet kalitesi hiç gündeme gelmiyor. TUİK’in yapmış olduğu araştırmada Afyonkarahisar 5 yıl önce ilk sırada yer aldı. Şu anda da ilk 3 sırada. Biz vatandaşımız eğitim hizmeti almaya geldiğinde tüm teşkilatlarımızla bu hizmeti veriyoruz.
9 YILDIR GÖREVE YENİ BAŞLAYAN BİR MÜDÜR MOTİVASYONUNDAYIM
Burcu Aydın: Şahsınız için ‘Değişmeyen Müdür’ yorumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Metin Yalçın: Ben Afyonkarahisar’a 9 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığının takdiriyle atandım. Bizde takdir devletimizindir diyerek göreve başladık ve halende görevimizi sürdürmekteyiz. Bugüne kadar da burada devam ediyoruz. Bu süreçte görev yerimizi değiştirebilirlerdi. Değiştirme olsaydı yok hayır değiştirmeyin demiyecektim. Ne gelelim dedik ne de gidelim dedik. Bir tercih lüksümüz yoktur. Tüm vicdan rahatlığıyla şunu söylüyor ididalı konuşuyorum; Dokuz yıl boyunca sanki yeni göreve başlamış bir müdür gibi hiçbir şekilde motivasyonumu, gayretimi, çabamı düşürmeden her yıl yeni bir şey yapabilirmiyim gayretiyle hiçbir şekilde düşmeden çalışmalarıma devam ettim.
YÜZ YÜZE EĞİTİME TÜM OKULLAR SALGIN ŞARTLARINDA HAZIR
Burcu Aydın: Yaklaşık 2 yıllık uzaktan eğitimin ardından yüz yüze eğitim 6 Eylül 2021 Pazartesi günü başlayacak. Ziller Pazartesi günü tekrar çalacak. Ama hala süre gelen küresel salgın Kovid-19’a karşı okullarımız herşeyi ile öğrenciler başta olmak üzere tüm eğitim paydaşları için hazır mı? Bu minvalde alınan tedbirler hakkında bilgilendirir misiniz?
Metin Yalçın: Kovid-19 küresel salgını nedeniyle pek çok sektör gibi eğitim alanında biz büyük bir mağduriyet yaşadık. İşin içerisinde olduğumuz için biz bunu daha çok biliyoruz. Öğrencilerimiz 1,5 yılı geçkin zamandır okullarından uzak kaldılar. Eğitim ve öğretimin asıl yeri okuldur. Uzaktan eğitim öğretim faaliyeti yapıldı. TV kanalı EBA sistemiyle öğretmenlerimiz ders anlattı. Zoom dediğimiz sistem üzerinden farklı sistemler üzerinden öğretmenlerimize ulaşmaya çalıştık. Eğitim öğretimin asıl yeri okullar, sınıflardır. Öğrencinin bizzat öğretmenle göz teması, gönül bağı kurması gerekiyor. Yüz yüze eğitim yani öğrencinin okula devamı başlı başına bir disiplindir. Öğrencilerimizin kaybı var yoktur demek mümkün değil. Bunu gidermek için telaffi eğitimleri oldu ve olacakta. Devletimizin ve Milli Eğitim Bakanlığımızın ana hedefi okulları açık tutmak olacak. Yüz yüze eğitime öğrencilerimizin devamını sağlamak için çabalayacağız. Bunun için küresel salgın nedenli tüm tedbirlerimizi alarak okullarımızı hazır hale getirdik.
TSE VE BAKANLIK ARASINDA OLUŞTURULAN KLAVUZA GÖRE STANDARTLAR BELİRLENDİ
Burcu Aydın: Alınan tedbirler hakkında bilgi verir misiniz?
Metin Yalçın: Yaz döneminde bile kesintisiz salgın şartlarına göre okullarımızın hazır olması için tüm çalışmaları kesintisiz yaptık. Öncelikle okullarımızı fiziki açıdan okullarımızı hazır hale getirdik. Okullarımızın hijyeni, temizliği, oralara dezenfektanların konulması, yerleştirilmesi işlemleri tamamlandı. Öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi, tüm paydaş ve çalışanlarımızı olası riskten koruyabilmek için TSE ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında hazırlanan bir klavuz doğrultusunda standartlar belirlendi. Sınıflarda neler olacak? En basitinden pencere ne yöne doğru açılacak? Havalandırma süresi ve biçimi ne şekilde uygulanacak? Okulun girişinden bahçe kapısına, spor salonu kapısına, kantinine varıncaya kadar bunların hepsi belli bir standarda göre bağlandı. Bizlerde bu şekilde hareket edeceğiz.
DEZENFEKTANDAN MASKEYE
KADAR TÜM TEDBİRLER ALINDI
Burcu Aydın: Bu kriterleri biraz açar mısınız?
Metin Yalçın: Okullarımızın giriş kapılarında temazsız öğrencilerin ayak basmalı dezenfektanlar bulunuyor. Koridorların sınıf kapılarında iç ve dış kısımda ortamına göre dezenfektan monte edildi. Öğrencilerimiz sınıfa giriş çıkışlarda bunu kullanacaklar. Örneğin spor salonuna ya da kantine gidecekse girişlerde yine aynı uygulama sözkonusu olacak. Çok amaçlı bir salona girişte herhangi bir etkinlik için yine aynı durum geçerlidir. Okulların her yerini dezenfektan noktasında hazır hala getirdik. Bakanlığımız tüm okullara ödenek göndererek yedek maske depoları oluşturdu. Öğrenci, öğretmen okula maskeli gelecekler. Bu olmazsa olmaz ama nemlenme, düşürme gibi olası bir maske değiştirme ihtiyacı anında karşılanmış olacak. Geçen yıl yüksek sınıf mevcutlarını düşürerek seyreltilmiş sınıflar oluşturduk. Bu eğitim öğretim yılını normal bir eğitim öğretim yılı olarak açıyoruz. Yani sınıflar tam mevcuduyla gelecek. Ama tabiri caiz ise bakanlık şu ruhsatı verdi. Sosyal mesafe kuralına uymayan yüksek mevcutta sınıflarda ikili öğretime geçebilirsiniz denildi. Yüz maskesine ek olarak öğrencilerle olası yakın temasa karşı koruyucu siperliklerde var.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti