Kadınlar Dernekte: Afyonkarahisar Down Sendromlular Yardımlaşma Dayanışma Derneği
Âliye METE SERT
“Kadınlar Dernekte” köşe yazımda bu hafta, Afyonkarahisar Down Sendromlular Yardımlaşma Dayanışma Derneğini ve değerli başkanı Fatma MERT Hanım’ı ağırlıyoruz.
Down sendromlu bireyler, toplumumuzun en saf sevgisini ve en içten gülüşlerini taşıyor. Onların yanında olmak, farklılıklarımızla güzelleşen hayatı hatırlatıyor.
Sizi tanıyabilir miyiz? Ben Fatma Mert. Afyonkarahisar Down Sendromlular Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanıyım. Sultandağı doğumluyum. Sultandağı İmam Hatip Lisesini bitirdim. İşletme Lisansımdan sonra Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı; Uluslararası İlişkiler Bölümünde Yüksek Lisans yaptım. Daha sonra Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümünde Doktora çalışmalarıma başladım. Uluslararası Göç Politikaları isimli kitabım yayın aşamasındadır.
Derneğiniz tam ismi nedir? Afyonkarahisar Down Sendromlular Yardımlaşma Dayanışma Derneği
Derneğiniz kuruluş hikayesini ve temel amaçlarını bizimle paylaşır mısınız? Afyonkarahisar Down Sendromlular Yardımlaşma Dayanışma Derneğimizi Şubat 2018’de kurdum. Temel amacım toplumda çocuklarımıza olan bakış açısını düzeltmek, Afyonkarahisar halkı ile çocuklarımızı kaynaştırmak ve ailelerimize destek olmaktı.
Bugüne kadar yürüttüğünüz en önemli projelerden veya faaliyetlerden bahseder misiniz? Bugüne kadar birçok proje ve faaliyet yürüttüm. Ancak Down Sendromlu gençlerimizin çalışacağı işyeri ve sanat evi açmak üzere yaptığım projenin önemi sosyal sorumluluk projesi olmasıydı. Bu proje çerçevesinde, Dünya da ve ülkemiz genelinde Down Sendromlulara sağlanan imkânların bizim ilimizdeki eksikliğini gidermek, aynı durumdaki diğer gençlerimize sunulan imkanları sağlamak ve engelli kardeşlerimizin hayata kazandırılması konusunda rehberlik etmekti. Projenin diğer önemli bir noktası da Afyonkarahisar’ımızın ilk “ENGELSİZ DOWN RESTAURANT & CAFE, EĞİTİM VE SANAT EVİ olmasıydı.
Derneğiniz yerelde ve ulusal ölçekte kadınların yaşamına nasıl katkı sunmaktadır? Dernek olarak kadınlarımıza engelli çocukları ile ilgili haklarının detayı ile ilgili bilgilendirme anlamında destek oluyoruz. Özellikle rapor ve diğer sorunların çözümünde elimizden geldiği kadar rehberlik yapıp çözüme ulaşmasına önayak oluyoruz.
Bir kadın olarak dernek başkanlığı görevine gelme süreciniz nasıl gelişti? Öncelikle bir kadın olarak özel gereksinimli çocuklarımızın annelerine daha rahat destek olmakla birlikte gelişti.
Kaç senedir başkanlık ya da üyelik görevini üstleniyorsunuz? Dernek Başkanlığı görevimi 8 yıldır yürütüyorum.
Bu görevde karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir ve nasıl aştınız? Dernek başkanı olarak down sendromlu çocuklarımız ve ailelerine katkı sunmak üzere yaptığım projeyi anlatma sürecince çocukların zaten engelli olduğu ve gereksiz bir uğraş olduğunu ifade eden gereksiz gören çoğu kişilerle girdiğim diyalog üzücüydü. Şükürler olsun azmin elinden hiçbir şey kurtulamaz sonunda başardık ve şükürler olsun projemiz 6 yıl Afyonkarahisar’ımızda hizmet verdi.
Kadınların sivil toplumda liderlik üstlenmesinin topluma ne kazandırdığını düşünüyorsunuz? Kadınların sivil toplumda liderlik üstlenmesi, daha kapsayıcı olması ve empati yapması çözüm odaklı bir toplumsal yapı sağlar. Toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirerek, kadın ve çocuk haklarının korunmasına, toplumsal refahın artmasına ve yeni nesillere ilham veren rol modellerin çoğalmasına katkı sağlar.
Kadınların örgütlü mücadelesinin geleceğini nasıl görüyorsunuz? Kadınların sendikalar, dernekler ve platformlar aracılığıyla bir araya gelmesi, toplumsal değişimi ve demokratik dönüşümü hazırlayan en önemli güçtür.
Derneğinizin önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladığı projelerden bahseder misiniz? Şu an planladığımız ve takip ettiğimiz iki projemiz mevcuttu. Bittiğinde sizlerle ve sosyal medya aracılığıyla paylaşacağız İnşallah.
Genç kadınlara ve yeni kuşaklara vermek istediğiniz mesaj nedir?Kadınlar yalnızca toplumun bir parçası olmakla kalmayıp beraberinde geleceğin mimarı, vicdanı ve temel taşıdır. Genç kadınlar ise; bilgisi, emeği ve cesaretiyle dünyayı güzelleştirebilecek güce sahiptir. Yeni kuşakların dijital dünyaya doğmuş olmaları hem avantaj hem de dezavantaj sağlamaktadır.
Ben sizin aracılığınızla gençlerimize şöyle seslenmek istiyorum; “Değişime Uyum Sağla Ama Köklerini Unutma” yani ne kadar teknoloji ile iç içe doğup büyüyorsanız da etik değerler ve toplumsal mirasımızın önemi unutmayınız.
Bu derneğin başkanı olarak sizi en çok gururlandıran an hangisiydi?Eğitimlerimiz sayesinde ve kafede çalışan özel çocuklarımızın bu çalışmanın verdiği sonuca bağlı olarak özgüveni gelişmiş ve birçok çocuğun hayatında büyük değişimler olmuştur.
Dernek yönetiminde kaç kadın var? Dernek Yönetim Kurulumuzda dört (4) kadın mevcuttur.
Kadınların seslerini daha güçlü duyurmak için sizce hangi adımlar atılmalıdır? Kadınların birbirlerinin deneyimlerinden beslendiği platformlar ve kadın yönelimli dernekler vasıtasıyla dayanışmayı büyütmek gerekir.
Derneğinizin faaliyetleri ve etkinliklerinden haberdar olmak için hangi sosyal medya hesaplarını t akip edebiliriz? Derneğimizin Facebook, Instagram ve X hesabından takip edebilirsiniz.
Köşemizde okuyucularımıza iletmek istediğiniz özel bir mesajınız var mı? Down sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Bizler 46, onlar ise 47 kromozomla dünyaya gelirler. Bu +1 fark ise tamamen sevgiden ibarettir. Onların dünyasında ön yargı, nefret ve kötülük yoktur, yalnızca safiyane bir sevgi ve dürüstlük mevcuttur.
Bu vesileyle sağlıklı çocuklarımızın ailelerine seslenmek isterim. Çocuklarınıza bu çocuklar ile dost ve arkadaş olmalarını tavsiye edelim. Halkımız da onlara acımak yerine topluma kazandırmak için çocuklarımıza destek olmalıdır.
Köşenizde “MELEK YÜZLERİMİZ” için yer verdiğinizden dolayı çok teşekkür ediyorum.
Down Sendromlular Derneği’nin çalışmaları bize gösteriyor ki; sevgi ve dayanışma ile her engel aşılır. Birlikte daha güçlü, daha umut doluyuz. Melek yüzlerimiz için başladığı sivil toplum yolculuğunda gönüllü çalışmaları ve destekleyici katkılarından dolayı kendisini kutluyor, sorularıma verdiği samimi yanıtlar için değerli başkanım Fatma Mert Hanım’a gönülden teşekkür ediyorum.
Ben Âliye Mete Sert; haftaya bir başka kadın dernek başkanının hikâyesiyle buluşmak dileğiyle…