Günlük yaşamda kent sakinlerinin en dikkat kesildikleri konulardan birisi de imar ve trafik düzenlemeleri oluyor. Bu kapsamda Afyonkarahisar’ın en merkezi yerindeki Cumhuriyet Meydanı düzenlemesi hala gündemdeki yerini koruyor. Belediye’ye ait Emek binasının yıkılmasından sonra şimdi sıra açılan proje yarışmasında derece-ye giren eserlerin sergilenmesine geldi. Kısa süre sonra yarışmada derece alan projeler Ticaret Borsası salonlarında sergilenecek.
Kent Meydanı ile ilgili fikirlerin kamuoyunda tartışılarak, teknik uzmanların görüşleri doğrultusunda bir karara bağlanacağına inanıyoruz. Bizde bu tartışmalar sürerken “düzenlenmesi” hep gündemde olan diğer alanlara bir kez daha işaret etmek istedik.
Son yıllarda şehir merkezinde yeniden düzenlenmesi dillendirilen bölgeleri şöyle bir sıralayacak olursak; Mecidiye çıkışındaki eski Köy Hizmetleri arazisi il Genel Meclisi tarafından değerlendirilecek. İzmir istasyonu yanındaki Belediye Makine İkmal Müdürlüğü’nün konuta açılması geçen dönem gündeme gelmişti. Tarım İl Müdürlüğü ve AFJET binasının bulunduğu bölüm ile Devlet Hastanesi’nin arazisinin birleştirilip yeni hastane yapılması düşünülmüştü. Buradaki Devlet Hastanesi ve Doğumevi binaları yakında boşalacak. Ali Çetinkaya Gar çevresinin yeniden düzenlenmesi Belediye Başkanı Çoban’ın planlarından. Stadyum ve çevresinin konut alanı olarak düzenlenmesi için gerekli ihaleler, arsa satışları yapıldı. Beton Travers Fabrikası’nın özelleştirilmesi kısa süre önce gündemdeydi. Çimento Fabrikası yıllardır herkesin dilinde. Son yılların Kentsel Dönüşüm harikası (!) Eski Otogarın durumu malum. Sanayi Çarşısı esnafı çarşının akıbetini merakla bekliyor. Eski SSK Hastanesi’nin durumu ne olacak şimdilik bilen yok. Arkeoloji Müzesi’nin taşınacağı kesin, yerine ne yapılacağı şimdilik meçhul. Karayolları arazisini unutmamak gerekir.
Bu adı geçen yerleri şöyle bir gözünüzde canlandırdığınızda şehri çepeçevre saran bir kuşak söz konusu.
Acaba diyoruz, tüm bu alanlar bir bütünün parçası olarak ele alınamaz mı? Parça parça yapılan çalışmalarla ne kadar verimli sonuç elde edilebilir? Bunlar bugünden yarına olacak işler değil elbette. Anılan yerlerin hepsini kağıt üzerinde kesip biçmek kolay belki ama, fiiliyatta öyle olmadığını herkes biliyor. Ama hazırlanacak bir plan çerçevesinde kentimizin geleceği bu alanlarla yeniden planlanamaz mı? Afyonkarahisar’ın geniş bulvarları, toplu taşıma hatları, yeşil alanları ile çepeçevre etrafını saran bir planlama yapılamaz mı? Mutlaka hepsi birden olmayacaktır, ama hazırlanacak plan doğrultusunda her alan birbirine uyumlu, kentin geleceği açısından bir ihtiyacı giderecek şekilde yapılaşamaz mı?
Bize düşen söylemek, hatırlatmak. Geçmişte yapılan hataların tekrarlanmamasını dilemek. Sonrasını ve gereğini ilgililerimiz bilirler.