Dün bu köşede Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (AKÜSAM) “Kentleşme Nedir?”, “Kentleşme Sorunları Nelerdir?”, “Kentlileşme Nedir?”, “Afyonkarahisar Örneğinde Kentleşme ve Kentlileşme Sorunları” başlıklarından oluşan bir araştırma raporuna değinmiştik.
Oldukça önemli olan bu konuya bugün de devam edelim isterseniz.
Yöneticiler “kent”
profili çiziyor
Projenin devamında AKÜ Sosyal Araştırmalar Merkezi ve AKÜ Sosyoloji Bölümü işbirliğiyle Afyonkarahisar’ın Kentleşme ve Kentlileşme Sorunu ele alınmış.
AKÜ Sosyoloji Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından hazırlanan çalışma kapsamında Afyonkarahisar Valisi, Afyonkarahisar Belediye Başkanı, İmar Müdürü ve Fen İşleri Müdürü ile görüşmeler yapılarak, Afyonkarahisar’ın kentleşme ve kentlileşme sorununa ilişkin bilgiler alınmış.
Kentleşme olmadan medeniyet olmaz
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile yapılan görüşmelerden elde edilen verilerin satırbaşlarına bakalım:
Kent, medeniyetin yaşandığı bir yerdir ve doğru bir kentleşmenin olmadığı bir yerde medeniyetinde olmayacağı aşikardır. Dar sokaklı, birbirinin ışığını kesen bir yapıdan kentleşme olarak bahsedemeyiz.
Kentteki eğitim durumuyla ilgili olarak önce insanların okumaya karşı ikna edilmesi, eğitim kurumlarının arttırılması, çocukların ana okulundan itibaren eğitime entegre edilmesi konusunda çalışmalar yürütülmektedir.
Güvenlik olmadan
kent ve medeniyet olmaz
Kent deyince akla güzel binalar, oturmaya mahsus binalar, eğlence yerleri, gezme ve dinlenme yerleri, ihtiyaçlarına kolayca ulaşabilecekleri ortam akla gelmektedir. Kentsel dönüşüm planlarıyla bunu gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar. Güvenli bir yerde ancak kentten ve medeniyetten bahsedebiliriz. Yıkılmak üzere, sağlıksız, derme çatma evlerde, dar sokaklarda, birbirinin ışığını kesen binaların bulunduğu bir yerde kentten ve medeniyetten bahsedemeyiz. Bunların aşılması için çaba gösterilmektedir.
Azınlık çoğunluğu tahakküm etmemeli
Başka insanların faydalanabileceği mekanları zapt edip insanlar o mekana gelemiyorsa aileler rahatça dolaşamıyorsa burada da kentlileşmeden bahsetmek mümkün değildir. Medeni kentin de herkesin özgürce gezip dolaşabileceği mekanlar olması gerekmektedir. Afyonkarahisar’da ise bir genç kızın istediği saatte dışarı çıkamaması yeteri kadar güvenliğin sağlanamadığı anlamına gelir. Bununla ilgili alınan tedbirler yaşam biçimine müdahale olarak algılanmamalı azınlık çoğunluğa tahakküm etmemeli, hukuk üstün olmalı herkes eşit olmalıdır.
Nüfus azalışı sosyal dengeyi bozar
Afyonkarahisar’da nüfus artış hızı konusunda ise bir artma olmadığı, aksine bir azalma olduğu görülmektedir. Özellikle gelecekle ilgili endişesi olan ailelerin daha az çocuk yaptığı, bunun da dengeyi bozduğu gözlenmektedir. Yaşlı nüfusun belli bir yaştan sonra ihtiyaçlarını genç nüfusun karşılayabileceğini, genç nüfusta meydana gelen azalmanın ise sosyal dengeyi bozacağı ortadadır.
***
Yukarıdaki görüşler Vali İrfan Balkanlıoğlu ile yapılan söyleşiden çıkartılan sonuçlar. Öyle zannediyoruz ki, Afyonkarahisar’da yaşayan hemen herkes bu satırların altına imza atabilir.
Yarın da Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile yapılan görüşme sonrası ortaya çıkartılan sonuçlara bakalım nasipse…