Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni pazaryerinde süreç 15 Ekim’den sonra netleşecek

Bu haberin fotoğrafı yok
Yeni pazaryerinde süreç 15 Ekim’den sonra netleşecek

15 Ekim 2011 tarihi itibariyle yeni pazaryerinin akıbetinin netlik kazanacağını ifade eden Hazır Giyim Eşyaları İmalat ve Satıcılar Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, esnaf ve sanatkârın yok olma eşiğinde olduğunu belirterek yöneticilerden destek istedi

Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde işlerin kesatlığından dem vuran pazar esnafı ulaşımı kolay olan bir noktada satışların artacağı görüşünde. Öte yandan esnaf kolluk kuvvetlerinin kendilerine kolaylık sağlamasını bekliyor.
15 Ekim pazaryerinde milat
Hazır Giyim Eşyaları İmalat ve Satıcılar Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın yeni pazaryeri yapımı ile ilgili sözü olduğunu belirtti. Yeni pazaryeri yapımına yönelik şimdilik somut bir gelişmenin olmadığını dile getiren Hüseyin Karnıbüyük, 15 Ekim 2001 tarihinde yıkılan otogar alanında konut üretimi yapacak olan Kadıahmetoğlu firmasının yasal süresinin dolacağını söyledi. Burhanettin Çoban’ın, Halil Ağa Semt Pazaryerinin yıkılan otogar alanında ki eski yerine inşa etmeyi düşündüğünü bildiren Karnıbüyük; “15 Ekimden sonra yeni pazaryeri yapımına yönelik bir gelişme olursa haberdar olacağız. Ama şu an için bir gelişme yok. Piyasanın durumu hiç iyi değil. Halkın alımı gücü artık yok. Alım gücü çok düşük olduğu için esnafımız son bir haftayı hatta Ramazan Bayramına yaklaşan son 3 günü bekliyor. Bayram öncesi son 3 gün iş yaparsa onunla birlikte borcunu derdini ödemeye çalışacak. Onun haricinde fazlaca bir hareket yok.”dedi.
360 Esnaftan 160’ı yok oldu
Piyasa da ki sıkıntının Türkiye genelini kapsadığın Afyonkarahisar’a özel bir durum olmadığını belirten Hazır Giyim Eşyaları İmalat ve Satıcılar Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, pazarda iş olmadığını vurguladı. Piyasanın mevcut durumu itibariyle esnafın fazlaca bir beklentisinin bulunmadığını dile getiren Karnıbüyük, Halil Ağa Semt Pazarı’nın eski otogar alanından Fuar Alanına taşınmasının üzerinden 4 yıl geçtiğini kaydetti. Dört yıllık süre de iki yüze yakın sayıda esnafın iflas ettiğini belirten Karnıbüyük; “Eski otogar alanından Fuar Alanına taşındığımızda toplam 360 adet esnafımız vardı. Şu anda bu sayı 160’a düştü. İflas eden esnaf ve sanatkârımız işini bırakmak zorunda kaldı. Kalan 160 esnaf da sağlıklı değil. Ufak esnaf ve sanatkâr, dükkâncılar da alım satımdan artık para kazanacak durumu kalmadı. “ diye konuştu.
Marketler yasası çıkarılmalı
Esnaf ve sanatkârın ferdi anlamda yapacak bir şeyi olmadığını, sorunun çözümü için hükümet bazında üretilecek politikalara ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Hüseyin Karnıbüyük şöyle konuştu: “Marketler kanununun acilen çıkarılması lazım. Her semtte, her belde de BİM’ler, A101’ler yani marketler zincirleri mantar gibi bitiyor. Onların ufak esnaf ve sanatkâra çok büyük zararı var. Ufak esnaf ve sanatkârın kıyımını hipermarketler, süpermarketler, marketler zincirleri yapıyor. Ne yazık ki esnaf ve sanatkârımızın geleceğin işsiz kadrosunda yer alacak. Görünen bu.”
Eski pazaryeri kıyas götürmez
Büyükkalecik’li 6 yıllık pazarcı esnafı İbrahim Yel, şu ana kadar ki süreci, “Şükür işlerimiz şimdiye kadar iyiydi.” sözleriyle özetledi. Yaklaşan Ramazan Bayramının pazarda ki iş ve işlemleri olumlu etkilediğini anlatan Yel; “Bayramın gelmesiyle pazaryerinde farklılık var. Dört yıldır Fuar Alanı’nda çalışıyoruz. Eski otogar alanında ki pazarımızla burası yani Fuar Alanı kıyaslanamaz. Çünkü orası hem Afyon’un merkezi hem de bütün köylerin uğrak yeriydi. Ulaşım kolaylığı var. Dolmuşa binmeden mahallelerden yayan olarak pazara ulaşma durumu vardı. Orası ile burası kıyaslanamaz. Arada en az 10 kat fark var. Müşteri potansiyelimiz düştü. Kalabalık yok. Beklentimiz inşallah batmadan emekli olabilmek.”şeklinde konuştu.
Sandıklı da satış rekoru kırılıyor
13 Yıllık Pazarcı Ahmet Aslan, Ramazan ayının son bir haftalık diliminde beklentilerinin beşte birinin pazara göre olmadığını söyledi. Sandıklı ilçe pazarını örnek gösteren Ahmet Aslan, ilçe pazarı olmasına rağmen orada 6 metrelik alanda satış rekoru kırıldığını kaydetti. Sandıklı ilçe pazarında temiz ve kapalı alanda hizmet verdiklerinden söz eden Aslan; “Sandıklı pazarında 6 metrelik yerimiz var. Afyon’da ise 30 metre. Ama orada 6 metrelik alanda yaptığımız ciroyu burada yapamıyoruz. Çünkü orası merkezde bir pazaryeridir. Türkiye’nin hiçbir yerinde özellikle Ege bölgesinde girmediğimiz pazaryeri yok. Hiçbir memlekette memleketin dışında kalan pazaryeri yok. Eski otogarda kurulan pazarımız bize her yere yakındı. Küçük esnaf ölüyor. Otogardan Fuar Alanına geçtikten sonra 600 esnaf arkadaşımız yok oldu. Kefalet kooperatifi ya da bankadan para çekip battı. Çoğunun hali içler acısı. Bunlara yazık. Şu anda 600 TL’ye sabah 8 akşam 12’ye kadar mermer fabrikalarında çalışıyorlar. Pazarcı yok olma sürecinde. Halimizi görüp araştırsınlar.” ifadelerini kullandı.
“Elimizden tutan yok”
Gazi Aslan 35 yıllık pazarcılık hayatında Ramazan Bayramı öncesinde iş seyrinin durgun olduğunu söyledi. Ticari alışverişin sağlıklı yürümesi için Ramazan ayında Belediye’nin esnafı serbest bırakması gerektiği düşüncesini aktaran Aslan şunları söyledi: “Sayın Belediye Başkanımızdan rica ediyorum. Hiç olmazsa bir hafta olsun rahat bırakılmasını sağlasın. Zabıtalarımız geliyor, mallara el konuluyor. Ceza kesildikten sonra pazarcı malını alabiliyor. Mesele ceza kesilmesi ve denetim yapılması değil. Bunlar yapılırken huzursuzluk çıkarılıp kaba davranılmasıdır. Tüm esnaf aynısını düşünüyor. En azından bu hafta esnaf serbest bırakılsın. Vatandaş rahat alışveriş yapsın. Herkesin ödemesi var. Dört zabıta, iki polis memuru ile geliyor. Biz kötü bir şey değil vatandaşın ihtiyacını satıyoruz. Elimizden tutmuyorlar. Biz onları bizi idare etsinler diye seçtik. Bize eziyet etsinler diye seçmedik. Zabıta pazarcının malını tepebiliyor. Bana yapılmadı ama kimseye de yapılmamalı.” Haber: Burcu AYDIN

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti