Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“2023’de Afyon’u süper lige çıkaracağız”

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi
“2023’de Afyon’u süper lige çıkaracağız”

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclis Kâtip Üyesi Osman Erdem, ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mustafa Gül ve Ahmet Şükrü Köse, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri Hayrettin Güzbey, Akif İşbilir ve Ahmet Anlıak, Afyonkarahisar’daki basın mensupları ile ATSO Hizmet Binası’nda bir araya geldi. ATSO Yönetimi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gazetecileri tebrik etti.
“BASINLA SIK BİRARAYA GELECEĞİZ”
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak sözlerine başladı. “Biz ATSO olarak ilk defa basınla kalabalık olarak bu şekilde bir araya geldik” diyen Serteser, “İnşallah bundan sonra bizde Valiliğimiz, Belediyemiz, Üniversitelerimiz gibi bunu geleneksel hale getireceğiz. Belki sadece 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde de yapmayacağız. Belki biraz daha sık bir şekilde yapmayı düşünüyoruz. Çünkü ilimizin sorunlarını, çözüm önerilerini medya ile paylaşmak, kamuoyunu bu konuda bilgilendirmek TSO’nun bundan sonra ki faaliyetleri arasına girecek. Bunu biz kendi basın mecralarımız yani sosyal medyamız, web sitemiz, e-maillerimiz, mesajlarımızla yapıyorduk. Ama belli aralıklarla basın mensuplarıyla bu şekilde bir araya gelerek hem bir sohbet toplantısı şeklinde yapmış olacağız.” dedi.
“YAPILMASI GEREKENLER, FİKİRLER TARTIŞILACAK”
Kısa zamanda Oda’nın yeni bir organı olacak Yüksek İstişare Kurulu’nun kurulacağını açıklayan Serteser, “Yüksek İstişare Kurulu TOBB tarafından yeni bir organ olarak belirlendi. Yönetim kurulunun iki misli sayıyı aşmayacak şekilde ilimizde bu kurulu belirleyeceğiz. Zaman zaman yönetimimiz Meclisimiz haricinde ilimizin sorunları, yapılması gerekenler, projeler, fikirler konusunda tartışacağız. Toplanma nedenimiz ifade ettiğim gibi basın mensuplarıdır. Konuşmamız ardından sormak istediğiniz sorular ya da dilekleriniz varsa basın mensupları bizi değil biz basın mensuplarını dinleyeceğiz. Hepinizi birarada bulduğumuzdan ilimizle ilgili bazı konulardan da bahsetmeden geçemeyeceğiz. Bir kez daha 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nüz kutlu olsun.” diye konuştu.
 “2018 SEVİNDİRİCİ AMA YETERLİ DEĞİL”
Afyonkarahisar hakkında ATSO yönetimi olarak söyleyeceği en önemli şeyin 2018 yılı ihracaat verileri olduğunu belirten Serteser şu ifadelere yer verdi:
“İlimiz hakkında ATSO’nun söyleyeceği en önemli şey bir yılı da bitirdiğimize göre 2018 yılının ihracaat rakamlarıdır. Bu konuda sevindirici bir durumla karşı karşıyayız. 2017 yılını 313 milyon 77 bin dolarla kapatmıştık. 2018 yılını çok sevindirici şekilde Mehmet Emin Güzbey’in programında sorduğu tahminimce yaklaşık 340 milyon dolarla kapatacağımızı tahmin ediyoruz demiştim. Geçen yıla göre 9.15 artış oranıyla 341 milyon 714 bin dolarla Afyonkarahisar 2018 yılının ihracaatını kapattı. Sevindirici ama yeterli değil. Çünkü hedefimiz biliniyor. Değişik seferlerde bundan bahsediyoruz. Hedefimiz süper lig. Süper lig dediğimiz zaman bir milyar dolara ulaşmamız demek. Bir milyar dolara bu yıl 17 il ulaşmış durumdadır. Bizde 29’ncu sırada iken bu sene bir basamak yukarı çıkarak Türkiye genelinde 28’nci sıraya yükseldik. İnşallah çok kalmadı önümüzde 9 il var. Büyük bir çaba ve gayretle bir milyar dolar hedefine 2023 yılında ulaşmak için hep birlikte çalışacağız.”
“ASLINDA AFYON’UN İHRACAATI YÜKSEK”
Her yıl yapılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminden beri hiç aksatmadan düzenlenen, TOBB’un da katıldığı Ticaret ve Sanayi Şûrası’nın, Ocak ayı içinde gerçekleştirileceğini belirten Serteser şöyle konuştu: “Ocak ayında Ticaret Şurası var. Cumhurbaşkanımızdan tarih bekleniyor. Netice Şura da belirteceğiz, ticaret ihracatta ilimizin sorunu var. Aslında ihracatımız daha yüksek. Bilindiği üzere ihraç kayıtlı satışlarımız var. Bu 60 ile 100 milyon dolar arasında her yıl değişiyor. Yüz milyon dolar olduğunu kabul etsek aslında bizim ihracaatımız 450 milyon dolardır. Bu nasıl oluyor? Kısaca tarif edersek, hraç kayıtlı satış demek aslında bütün üretim evrelerinin Afyonkarahisar’da ki bizim üyelerimiz tarafından yapılmasıdır. Ama ihracaat sadece bir büro sahibi veyahut bir fabrika olabilir. Üretici hiç olmayabilir. Sadece o müşteriyi bulan firma o ihracatı yaptığından o hangi ile bağlıysa ihracaat onun hanesine yazılıyor. Hâlbuki üreten biziz. Son mamul aşamasına gelinceye kadar tüm işlemler bizim üyelerimiz tarafından yapılıyor. Bizde istiyoruz ki ihraç kayıtlı satışların bulunduğu ile yazılması. İhracaat yapanın yaptığı ihracattan dolayı tüm avantajlardan yararlanmasını, fakat ihracat kayıtlı satış üretimi yapan ki gümrük beyannamesinde yapılıyor. Üretimi yapan firmanın bulunduğu ile yazılmasını istiyoruz. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımıza da ileteceğiz. Eğer öyle olursa hakikaten gerçekte bizim yaptığımız ihracat biraz daha artacak.”
 “AFYON’DA AYRICA NE ÜRETEBİLİRİZ?”
İkinci yapılacak işin, mevcut sektörlerin yanında ihracaatı arttıracak yeni kalemler olacağını dile getiren Serteser, “İkinci yapacağımız iş,  yeni kalemler bularak mevcut sektörlerin yanında ihracaatımızı artırmaktır. İhracat yapılan malların yanına ne ekleyebiliriz? Geçtiğimiz günlerde Sayın Milletvekilimiz Ali Özkaya bizi ziyaret etti. Netice de Türkiye bilhassa Milli Savunma Sanayi’nde bunun yanında kendi motorunu üretmede tank motorlarını, uçak motorlarını üretmede çok önemli çalışmalar yapıyor. Cumhurbaşkanımız tarafından görevlendirilen başında ki kişiyi Sayın Milletvekilimiz davet etmiş. Herhalde bu ay bizi ziyaret edecek. Acaba bu işler Türkiye de yapılırken biz Afyonkarahisar’da ki bilhassa Makine İhracatçıları vasıtasıyla hangi parçalarını bu işlere hangi yerinden yapışıp bizlerde bir şey üretebiliriz?  Çünkü bilindiği üzere bu tip sektörler katma değeri yüksek sektörlerdir. Dolayısıyla böyle bir şey Sayın Milletvekillerimizin, Orman ve Su İşleri eski Bakanımızın sayesinde oluşturabilirsek zaten o 1 milyar dolara ulaşma hedefimize de büyük katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum. Bunları hep birlikte Sayın Milletvekillerimizle birlikte çalışıyoruz. Her fırsatta bir araya gelmeye gayret ediyoruz.” dedi.
“HEDEF 2023’DE SÜPER LİGE ÇIKMIŞ ŞEHİR”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na Afyonkarahisar’la ilgili konuları iletip, birlikte şehre neler sağlayabilecekleri üzerinde durduklarını anlatan Serteser, “Onun yardımıyla bunun da çalışmalarını yapıyoruz. İnanın o hedefi zaten biz koyduk. Netice de 2023 yılında Afyonkarahisar’ı süper lige çıkmış bir şehir olarak görmek için elimizden geleni yapacağımıza emin olabilirsiniz. Oda olarak tüm faaliyetlerimize baktığımızda basına biz geçtiğimiz yıllardan itibaren daha çok önem vermeye başladık. Bilindiği üzere basın birimimizi kurduk. Basının içerisinden Kocatepe Gazetesinde çalışan Murat Arısoy beyi Basın Müdürümüz yaptık. Basınla daha iç içe olalım isterken hem de bizim faaliyetlerimizi kamuoyu daha iyi duysun istedik. Basın mensuplarına da bu vesile ile çok teşekkür ediyoruz. Epey uzun zamandır tüm basın yayın organlarında haberlerimiz yayınlanıyor. Bundan dolayı müteşekkiriz. Bir kurum ne derece güzel faaliyetler da eğer onları kamuoyuna basın aracılığıyla aktaramıyorsa çok eksik kalmış demektir. Dolayısıyla faaliyet yapmak önemlidir. Güzel faaliyetler yapmak çok önemlidir. Ama bunu basın aracılığıyla sadece üyelerinize değil basın aracılığıyla tüm kamuoyuna iletiyoruz. Yerel basının yanı sıra birçok ulusal düzeyde yayın yapan yayın kuruluşu ve basın organımız var. Haber ajanslarımızın temsilcileri de var. Dolayısıyla öncelikle yerelde ilimize sonra bölgemize ve Türkiye’ye ulaştırma noktasında önemli katkıları var. Bunlar konusunda da gayet memnunuz. Çok teşekkür ediyoruz. Bu sıcak ilişkimizden bize verdiğiniz değerden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
 “AB PROJELERİNİ ÖNEMSİYORUZ”
Mermer de Türkiye ihracaatında Afyonkarahisar’ın, İstanbul ve Denizli’den sonra 3’üncü sıra olduğunu tekrarlayan Serteser sözlerine şöyle devam etti:
“Bu sektör çok önemlidir. Bu sektör 2 milyar doların üzerinde ciro yapmaktadır. Yaklaşık Afyon ihracaatın, yüzde 10 civarındakini tek başına gerçekleştirmektedir. Afyonkarahisar’dan  birçok ilde o ilin TSO ve Vergi Dairelerine kayıtlı birçok hemşehrimiz Türkiye’nin her yerinde mermer ocaklarında mermer çıkarmakta, işletmekte ve ihraç etmektedir. Bu noktada Afyonkarahisar çok önemlidir. İkincisi yumurtada açık ara birinci sırada olduğumuzu belirttim. Üçüncüsü ise haşhaştır üçüncü sıradayız. Bunları sizinle paylaşmak istedim. AB Projelerine çok önem veriyoruz. Ortalama 10 yıllık icraat dönemimizde yıllık gelirimiz ortalama 2009’dan başlayıp 2018 yılına kadar yıllık 1,5 milyon dolarlık gelir ve gider farkından doğan 1,5 milyon TL’dir. Bu da yılda 15 milyon TL yapıyor. Bu iki eksik iki fazla olur. Biz kazandığımız AB Projeleri ve Kalkınma Ajansı Projeleri ve diğer sanal destek projelerinden 29 milyon TL’lik katkı sağlamışız. Gelirimizin iki misli proje kazandık. ATSO üyelerine katkı sağlanmış durumdadır.”
 “AFYON’DA YAPILACAK ODALAR
LİGİ TALEP EDECEĞİZ”
13 yıldır geleneksel olarak ATSO Spor Oyunları’nı yaptıklarını, her geçen yıl daha fazla sayıda firmanın bu oyunlara katıldığını dile getiren Serteser şu ifadelere yer verdi: “Her geçen sene daha fazla firma, daha fazla kişi bu oyunlara katılıyor. Burada firmaların kardeşlik duyguları pekiştiriliyor, samimiyetler artırılıyor. Türkiye’de 365 Oda ve Borsa içinde bu kadar uzun süre spor organizasyonu yapan Oda yok. ATSO olarak biz bir futbol takımı kurduk. İlk maçımızı İstanbul TSO Futbol Takımı ile yaptık. 5-5 berabere kaldık. Bu neyi sağlıyor? İstanbul, Türkiye’nin en büyük Odası. Yaklaşık 430 bin üyesi, 400 milyon liraya yakın bütçesi olan dev bir kuruluş. Yaklaşık 500 çalışanı var. Türkiye’nin ilk ve en büyük Odası. Bu tip Odalar ile ilişkileri artırmak, Afyonkarahisarımız açısından önemlidir. Şimdi biz de TOBB Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na bir proje hazırlıyoruz. Afyon’da yapılmak üzere Odalar Ligi kurulmasını talep edeceğiz. Proje taslağını biz hazırlıyoruz. Daha Sayın Başkanımız’ın da haberi yok. Biz taslak projeyi vereceğiz. Bu da gerçekleşir diye düşünüyorum. Gerçekleşirse Odamız ve İlimiz için önemli bir proje olacaktır.”
“ATSO KÜLTÜREL
PROJELERDE DE YAR ALACAK”
ATSO’nun kuruluş tarihinin 1891 olarak adlandırıldığını ifade eden Hüsnü Serteser, elde bir kaynak olmadığını, tüm Osmanlı arşivlerini Osmanlıcadan Türkçeye çevirttiklerini söyledi. Serteser, “Yakın zamanda TSO’nun kendi yayını olarak ‘Ticaret ve Sanayi Odası’nın Tarihi’ isimli bir kitap çıkarmış olacağız. Yönetim Kurulumuzun belirlediği kültürel ve sosyal çalışmalara belirli miktarda destek sağlamayı düşünüyoruz. ATSO,  ilimizin ve ülkemizin daha ileriye gitmesi için öncelikle ekonomik, sonra sosyo-kültürel projelerin hepsinin içinde yer alacaktır.” diye konuştu.  
“ŞURA DA İLİN ÜÇ SORUNUNU AKTARACAĞIM”
Hüsnü Serteser basın toplantısında katılımcıların yönelttiği soruları da cevaplandırdı. Geçen yıl 347 ihracatçı firmanın varlığını dile getiren Serteser, “Bir önceki sene 324 idi. Bizim ölçeğimizdeki bir şehir için az bir rakam değil. Bunu da artırmaya gayret edeceğiz. Zafer Havalimanı bizi çok ilgilendiriyor. Hükümetimizi de ilgilendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu durumdan tam anlamıyla haberdar olmadığını düşünüyoruz. Ticaret Şûrası’nda bizden 3 önemli sorunu ve çözüm önerisini gündeme getirmemiz istendi. Cumhurbaşkanımız ile direkt temas edeceğiz. Afyonkarahisar ilinin sözcüsü de benim. Şura’da 3 ana başlıkta konuşacağız. Bunlardan bir tanesi de Zafer Havalimanı olacak. Hem yurtiçi İstanbul seferlerinin artırılması gerektiğini, hem Gaziantep-Adana bölgesine haftada bir sefer olması gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa’da hemşehrilerimizin yoğun olduğu Brüksel, Düsseldof, St. Ettien gibi şehirlere direkt seferlerin olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda da raporumuzu hazırladık. Sayın Cumhurbaşkanımıza Şura da konuları sözlü, yazılı olarak ileteceğiz.” şeklinde konuştu.
MERDİVENCİ BASINI KUTLADI
ATSO Meclis Başkanı Dr. Sıtkı Merdivenci, katılımcıların 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, Sizin hazırladığınız haberlerin, yaptığınız yorumları çok önemsiyoruz.  Doğru ve ilkeli yayın anlayışından hiçbir zaman ayrılmayan sizlerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.” dedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

 

“KENEVİR EKİMİNDE 20. İL AFYON OLMALI”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme ağırlıkla düşürdüğü kenevir konusuna dikkat çeken Serteser şöyle konuştu:
“Bu konuyu Şura da Cumhurbaşkanımıza ileteceğim. Haşhaş Raporu hazırladık. Haşhaş bazı AB ülkelerince kotaları dışında fazla ekiliyor. Biz kotamıza harfiyen uyduğumuz için bu konuda büyük zararımız oluyor. En büyük ihracatçılarımızdan yumurtacılar firması yıllık 500 milyon dolar bu konuda kaybımızın olduğunu belirtiyor. Kendisini raporunu hazırlamış. İnşallah Cumhurbaşkanımıza haşhaş konusunda ki raporu TOBB’da yapılacak Ticaret Şurası’nda ileteceğim. Çevremizde birçok il kenevir ekim iznini almışken 18 olan il sayısı 19’a çıkarılmışken Afyonkarahisar’ın olmaması ilimiz için büyük bir kayıptır. Kenevir ekimi yapılacak 19 il sayısı büyük bir rakamdır. Bu sayının 20’ye yuvarlanıp Afyon’un da bu iller arasında dâhil edilmesi gerektiğine inanıyorum. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’nun mutlaka ilgilendiğini düşünüyorum. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı hemşehrimiz Akif Özkaldı mutlaka ilgileniyordur diye düşünüyorum. Milletvekillerimiz Ali Özkaya, İbrahim beylerin mutlaka bu işi halletmeleri gerektiğini düşünüyorum. İnşallah 20’nci il Afyon olur diye ümit ediyorum. Haşhaş en fazla ihracaat yapan 3’ncü il Afyon’dur.17 milyon 556 bin dolarlık ihracaatımız var. Bunda da ikinciyiz. İl olarak birinci İzmir, ikinci Afyon. Üç kalemde neredeyse lideriz. Bu Afyon için önemli bir şeydir.”

 

“HAYIRLISI ŞEHRİN BAŞINA GELSİN”

 

Mahalli İdareler Genel Seçimlerine yönelik görüşü sorulan Serteser soruyu şu şekilde cevaplandırdı: “Belediye Başkan adaylarına başarılar diliyoruz. Hayırlı olanın Afyonkarahisarımız’ın başına gelmesini temenni ediyoruz. Biz sanayici ve ticaret erbabının çatı sivil toplum kuruluşuyuz, her görüşten üyelerimiz bulunuyor. Bir siyasi partinin adayını direkt desteklememiz söz konusu olamaz. Şehrimiz için hayırlı olan inşallah Belediye Başkanı seçilir. Bizim kapımız tüm adaylara açık. Bizim üyelerimizin dertleri nedir, Afyon’un problemleri nedir, bizden öğrenip çözüm önerileri bulmaları gerekir. Uyum içinde Afyonkarahisar’ı geliştireceksek birbirimizin düşüncelerine değer vereceğiz. Adayların tamamına çözüm önerilerimizi anlatmaya hazırız. Başkan’ın kim olacağını Afyonkarahisar halkı karar verecek. Bizim işimiz ekonomidir, siyaset değildir.”

 

AEV’E ORDU’DAN bile bağış var

 

Afyon Eğitim Vakfı’na kısa mesajla bağış kampanyası için ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren Serteser sözlerine şöyle devam etti: “Tüm vatandaşlarımızdan, hemşehrilerimizden eğitim için destek bekliyoruz. İhtiyaç sahibi, başarılı bir öğrencinin okumasını sağlamak için katkı sağlanacak. Bir Ordulu vatandaşımız, Afyon Eğitim Vakfı’nı kriterlerini inceleyip, bize sormadan 50 bin, bu sene 75 bin lira bağış yapmış. Arsayı alacağız deyince de 165 bin lira bağış yaptı. Hemşehrilerimizin tamamı duyarlıdır, belki duymamışlardır. Bu kampanyamızı da tekrar hatırlatalım.”

 

“ÜÇ ÖNEMLİ SEKTÖRE KATKIMIZ VAR”

 

Afyonkarahisar’ın ne kadar önemli bir şehir olduğunun bilinmesi gerektiğine değinen Serteser şunları söyledi:
“Aslında Afyon önemli bir şehirdir. Bunu bilmemiz gerekiyor. 230 bin merkez nüfusumuz, 715 bin il nüfusumuz var. Bilindiği üzere 31’nci sıradayız. Ama ihracaatta 28’nci sıradayız. Ama üç tane önemli sektörde üst sıradayız. Birisi birinci olmak üzeredir. Bu bizim için önemli bir değerdir. Türkiye rakamsal olarak belki 1 milyar dolarlık katkı sağlayamadık ama üç önemli sektörün 3 önemli ürününde önemli bir katkımız var. Bu sektörlere katkı sağlayanlar mutlaka hükümetimiz tarafından desteklenmelidir. Madencilik sektöründe isteklerimiz mevcuttur. Yumurta sektöründe bilhassa KDV desteklerimiz mevcuttur. Bunları Sayın Cumhurbaşkanımıza Ticaret Şurası’nda ileteceğiz. Her seferinde Sayın Bakanlarımıza iletiyoruz. Tekraren bunları Cumhurbaşkanımıza ileteceğiz. Bu konularda desteklerini bekleyeceğiz. İstirham edeceğiz inşallah o desteklerde sağlanır diye düşünüyorum.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti