Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

23. Afyon Klasik Müzik Festivaline yeni müze ev sahipliği yapacak

Bu yıl 23’ncüsü düzenlenecek olan Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivaline Yeni Müze ve Kültür Merkezi ev sahipliği yapacak.

Bu yıl 23’ncüsü düzenlenecek

Bu yıl 23. kez gerçekleştirilecek olan Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 17-23 Nisan tarihleri arasında yapılacak.  Festivalin bu yılki mekanı yeni açılan  Afyonkarahisar Yeni Müze ve Kültür Merkezi Kompleksi olacak.

ŞEF NİKOS HALİASSAS’A BBDSO EŞLİK EDECEK

Genel Sanat Yönetmenliği’ni Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, 23’ncü yaşını yepyeni mekanında kutluyor. Yeni  açılan Afyonkarahisar Yeni Müze ve Kültür Merkezi Kompleksi Klasik Müzik ve Caz Festivali konserlerinin de bu yılki yeni mekanı oldu. Festivalin konserleri bu yıl çok ödüllü sanatçılarla sürdürülüyor. Festivalin olmazsa olmazı Okul Söyleşileri ve Okul Konserleri bölümleri ise, yerli ve yabancı sanatçılardan oluşan çok zengin bir kadroyla yine Afyon’un köy ve belde okullarında gerçekleştirilecek. Afyonkarahisar Festivalleri’nde Klasik ve Caz olarak bugüne kadar toplam yaklaşık 750 ücretsiz konser gerçekleştirildi. Yalnızca Klasik Müzik Festivali’nde bugüne kadar toplam 10 bin izleyiciye ulaşan konserler verildi. Aynı zamanda okul söyleşi ve konserlerinde de geçtiğimiz 23 yılda yaklaşık 900 bin öğrenciye ulaşıldı. 17 – 23 Nisan tarihleri arasında Afyonkarahisar Yeni Müze’de gerçekleştirilecek Açılış Konseri’nde 2022 Eurovizyon Genç Yetenekler Yarışması’nın galibiPrag’lı kemancıDaniel Matejča’ya, Şef Nikos Haliassas yönetimindeki Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO) eşlik edecek. Solist Daniel Matejča, Eurovizyon Yarışması’nın yanı sıra, Telemann Keman Yarışması, Jugend Musiziert, Kocian Keman Yarışması, Virtuosos V4+ gibi çeşitli uluslararası keman ve müzik yarışmalarını kazanmış genç bir yetenektir. Türkiye’nin ilk ve tek bölge devlet senfoni orkestrası olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 1998 yılında kurulan BBDSO, bugüne dek pek çok dünya çapında sanatçıyı ağırladı ve çok sayıda ödüllü uluslararası solistle konserler verdi. Atina Intrarti Orkestrası’nın sanat direktörü ve baş şefi olarak görev yapan Giritli Şef Haliassas ise, Sinfonia Uluslararası Müzik Festivali, MusiKos ve Halki Festivalleri’nin de sanat yönetmenliğini yapıyor.

KONSERLERİN YENİ MEKANI YENİ MÜZE SALONU OLACAK

Afyonkarahisar Yeni Müze Festivalde konserlerin tümü yeni açılan Afyonkarahisar Yeni Müze ve Kültür Merkezi Kompleksi’nde gerçekleştirilecek. Afyonkarahisar’ın olağanüstü zengin arkeolojik eserlerinden emsalsiz örneklerin sergilendiği yeni açılan bu müzenin konser mekanı olarak seçilmesinde, sanat, tarih, müzik ve arkeoloji gibi disiplinleri biraraya getirerek böyle bir mekanı kültürel olarak daha fazla gündeme getirmek ve halkımıza müzeleri yaşayan mekanlar olarak ziyaret etme alışkanlığını kazandırmak başta gelen amaçlar olarak öne çıkıyor. Konserlerde sahne alacak her biri birbirinden kıymetli sanatçılardan oluşan klasik müzik toplulukları şöyle sıralanıyor:  Suk Dörtlüsü; Daniel Matejča (1. keman), Natálie Toperczerová (2. keman), Bohumil Bondarenko (viyola) ve Jakub Willam Gráf’tan (çello) oluşan topluluk Ekim 2021’de ktopluluk, uruldu. Tüm üyeleri Prag Sahne Sanatları Akademisi’nin öğrencileri. Duo Brno ve Suk Dörtlüsü Konseri; Karolína Nečesaná – obua ve Štěpán Vicenec‘ten – fagot oluşan Duo Brno, birlikte enerjik bir ikili oluşturan genç ve yetenekli müzisyenler. Duo Brno’ya bu konserde Suk Dörtlüsü eşlik edecek.Terchitko di Praga ve Duo Brno; Terchitko di Praga, Temmuz 2021’de Prag’da kuruldu. Marie Hasoňová – keman, Michael Foršt – keman ve Matouš Hasoň’dan – viyola oluşan Çek Cumhuriyeti’nde ve yurtdışında birçok konser verdiler. Terchitko di Praga’ya, konserde Duo Brno eşlik edecek.Duo Amabile Obua Resitali; Amabile İkilisi, 2022 yılında Brno’da kuruldu. Sadece ikili olarak değil, aynı zamanda piyano eşliğinde üçlü olarak da performans sergiliyorlar ve ara sıra klarnet üçlüsü veya klarnet dörtlüsü gibi diğer nefesli topluluklarda da çalıyorlar. Bu konserde de, Natálie Hrdová ve Františka Matoušková’ya Dominik Sedlák – klarnet eşlik edecek.Františka Matoušková Pavol Praženica Obua Piyano İkilisi Konseri; Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen birçok yarışmada önemli ödüller kazanan Františka Matoušková’ya bu konserde, Festivalde kendisi de önemli bir resital verecek olan piyanist Pavol Praženica eşlik edecek. Jülide Canca  Pavol Praženica Düo Çello Konseri; özel konser ve eğitmenlik çalışmalarına yurtiçi ve yurtdışında devam eden çellist Jülide Canca’ya konserde Prag’lı piyanist Pavol Praženica eşlik edecek.

FRİG VADİSİ KONSERLERİ VERİLECEK

Burçe Karaca Piyano Resitali; modern klasik bir besteci ve piyanist olan Karaca, Proje GSL kapsamında Türkiye’nin farklı şehirlerindeki Güzel Sanatlar öğrencileriyle buluşuyor. Karaca bu resitali de Afyonkarahisar’ın en önemli tarihi mekanlarından biri olan Frig Vadisi’ndeki bir köy okulu olan Ayazini İlkokulu’nda gerçekleştirecek. Konserde kendisine piyanist Pavol Praženica eşlik edecek. Ayazini İlkokulu’nda gerçekleştirilecek iki önemli konserden diğeri ise Pavol Praženica Piyano Resitali olacak. Solo piyano müziğinin yanı sıra kendisini oda müziğine de adayan sanatçının, öğrencilik döneminden itibaren kazandığı pek çok önemli müzik ödülü bulunuyor. Kendisi solist olarak da Slovak Sinfonietta Zilina, Janacek Filarmoni Ostrava, Prag Senfoni Orkestrası veya Prag Ulusal Tiyatro Orkestrası gibi birçok orkestra ile birlikte sahne aldı.

KAPANIŞ KONSERİNİ İKİ BÜYÜK USTA VERECEK

Jülide Yalçın – Hyun Sook Tekin Keman-Piyano Konseri; Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın ilk kadın baş kemancısı olan Jülide Yalçın, bu konserde Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuarı’nda Prof. Dr. olarak görevi yapan Güney Koreli usta piyanist ve eğitimci Hyun Sook Tekin ile birlikte sahne alacak.

Okul Söyleşilerinde yine bir ustalar geçidi yaşanacak

Festivalin en fazla sevilen, olmazsa olmaz bölümlerinden Okul Söyleşileri kısmında ülkemizin kültür ve sanat ortamının yine birbirinden değerli temsilcilerini ağırlama heyecanı devam ediyor. Ülkemizin sanat hayatının yetiştiridiği yaşayan en büyük ustaları ile yine okullara gidiyoruz, sınıflara giriyoruz. Küçük öğrencilere ve gençlere sınıflarında bu usta isimlere istedikleri her şeyi sorma ve onların değerli tecrübelerinden yararlanma imkanı sunulacak.

Festivalin bu bölümünü varlıklarıyla onurlandıracak olan sanatçılar ise şöyle sıralanıyor: Türkiye’de arkeolojiyi geniş kitlelere tanıtan ve sevdiren bir isim, arkeolog, yazar, yayıncı Nezih Başgalen; Ülkemiz sinemasına büyük emeği geçmiş, duayen sinema eleştirmeni, yazar Atilla Dorsay; çalışmalarını Türk romanı üzerine yoğunlaştırmış yazar, yayımcı A. Ömer Türkeş; filmlerinin özgün senaryosu, yapım ve yönetimi kendisine ait tek kadın sinemacı Handan İpekçi; geçtiğimiz yıl 90. yaşını kutlayan 50 Kuşağı öykücülüğünün yaşayan efsanesi yazar Adnan Özyalçıner; edebiyat yayıncılığı ve dergiciliğinin önde gelen isimi yazar, eleştirmen ve editör Feridun ANDAÇ; yazın hayatımıza hem yazarlık ve şairliği hem de eleştirmenliğiyle damga vuran bir isim Metin Celal; çocuk edebiyatı denilince ilk akla gelen isim, eserleri sayısız dilde yayınlanmış şair ve yazar Yalvaç Ural; Türkiye’nin seçkin haber spikeri, sunucu ve moderatörlerinden, aynı zamanda eğitimci Defne Sarısoy; yayıncılık sektörüne uzun yıllardır hizmet edenTürkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk; çizidiği bant karikatürleri dünyaca tanıunan karikatürist Piyale MADRAveülkemizin kültür sanat camiasından çok bir kıymetli isim,yazar, yemek kültürü araştırmacısı,  Engin Akın.

FESTİVAL KONUKLARINI İKBAL OTEL AĞIRLAYACAK

Afyonkarahisar’ın gıda ve turizm alanlarındaki efsane markası İkbal, bu yıl itibarıyla İkbal Termal Otel bünyesinde ağırlayacağı Festival konuklarıyla Festivale büyük katkı sağlayacak. Afyon’da ve ülkemizde gıda turizminin gelişmesinde öncü rol oynayan İkbal markasıyla olan bu güç birliği Festivalimize can suyu olurken, bir taraftan da İkbal markasının gıda ve turizmden sonra artık şehrin kültür sanat hayatına da güçlü damgasını vurması anlamını taşıyor.

 

PRAG’LA AFYON’UN MÜZİK DOSTLUĞU 19 YAŞINDA

Klasik Müzik Festivali 23. yılına gelirken, Prag-Afyon şehirleri arasındaki eşine az rastlanır müzik dostluğunun da 19. yılı kutlanıyor. Çek sanatçılar, bu yıl da Afyon’da yine sahne alarak ve Afyonkarahisar’ın çok sayıda farklı  ilçesindeki ilk ve orta öğretim okullarında okul konserleri ve atölye çalışmaları yaparak bu dostluğu perçinleyecek ve Afyon izleyicisiyle özlem giderecekler.

Festivalin arkasındaki önemli kurumlar ve katkı sağlayanlar

Festivalin en önemli hamileri arasında en başta gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’ni önceki yıl layık gördüğüülkemizin en köklü ve önemli ödüllerinden biri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’yle, çok büyük bir destek ve saygınlığı da Festivallerin başarı hanesine eklemişti.

Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nde, bu yıl en önemli destekçileri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve İkbal Termal Otel’in yanı sıra yerel sponsorlar ve katkı sunanlar da Festivali 23. yılına ulaştıran en önemli ve kritik yol arkadaşları olmayı sürdürüyor.

Festivale bu yıl da katkı sağlayan klasikleşmiş isimler: Parkhayat Sağlık Grubu, Yapı Kredi, Aydın Boru,TED Afyon Koleji,Nur Lokantası, Akkent, Ottoman ve Genhan. Kültür sponsorları olarak, Özer Band, Cumhuriyet Sucukları, MAS ve A4 Ofset olarak sayılabilirken, festivalin başlıca diğer destekçileri ise, Odak, Kocatepe, CafeLife, Bora Knives, Frigya ve Taşhan.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti