Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Basına verilen emeklerin yok olmasını önledik”

Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim
“Basına verilen emeklerin yok olmasını önledik”

Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Basın Tarihçisi Doç. Dr. Turan Akkoyun kitabın yayınlanmasında büyük emekleri olan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a teşekkür etti. Basın Tarihi kitabının macerasını konuklarla paylaşan Doç. Dr. Akkoyun, “1994 Şubat ayında karlı bir günde Afyonkarahisar’a indim. Afyon’a da ilk defa geliyordum. Çarşısını bir dolaşayım dedim, dolaştığım her yer kapalı sonra kırık bir levha üzerinde ‘Türkeli’ yazıyor. Hafif de kırık camı. Bu ‘Türkeli’ adı benim fikir dünyam açısından önemli bir isimdi. Türkeli’nin Afyon’da ne ifade ettiğini bilmiyordum. Sonrasında gazete olduğunu öğrendim. Kendimde basın tarihçisi olunca ilimiz basını ile ilgili çalışmalara başladık. Bir kısmı bunun yayınlandı. Herkesin bildiği gibi 1997 yılında başlayan süreç, Afyon ve Türkiye’yi derinden etkiledi bu sebeple 15 yıl kesintiye uğrayan çalışmadan sonra 2012 yılında yeniden Afyon’a döndüğümüzde basın tarihi ile ilgili çalışmalara devam ettik ve 2013 yılında AKÜ Bilimsel Araştırma Projesi Koordinasyonuna verdiğimiz teklif üzerine Afyonkarahisar Basın Tarihi çalışması başlatıldı. Bu çalışma hem üniversitesinin hemde idarecilerin desteği ile sürdü. Eskiden bu tarafa Sayın Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban,’da bizlere destek verdi. Kendisine geçmiş günler adına bir kere daha teşekkür ediyorum. Sayın Başkanımız projenin sadece kütüphanelerde kalmamasını sağladı” dedi.
1900’LERİN BAŞINDA
İLK NÜSHALAR
Afyon basınına emeği geçenlere teşekkür eden Doç. Dr. Turan Akkoyun; “Afyon basınının geçmişini 1910’lu yıllardan başladığını düşündüğümüzde 100 yılı aşan Afyon Basın Tarihinde emeği geçen herkesi, bugün aramızdan ayrılanları rahmetle anıyorum, sağ olanlara da sağlıklı günler diliyorum. Emeği geçen basın mensuplarına, patronlarından, çalışanlarına okuyucularına kadar herkese bir nebze olsun katkı sağlamışızdır. Onların emeklerinin yok olup gitmesini önlemişizdir. Afyon Basın Tarihi çalışanları, patronları tarihin konusu olduğu kadar bu dönemdeki ele aldığı mevzular tarih bilimi açısından son derece önemlidir. Geçmişte yayınlanan gazeteler, birçok ülke tarafından titizlikle takip edilmiştir” ifadelerini kullandı.
“ZAFER” ADINI TAŞIYAN
İLK GAZETE AFYON’DA
Akkoyun, şöyle devam etti:
“Zafer Haber Gazetesi Kurtuluş Savaşı’ndan hemen önce Afyon’da çıkarılmıştır. Türkiye’de Zafer adını taşıyan belki de ilk Zafer Gazetesidir. Kurtuluş Savaşından hemen sonra rahmetli Abdullah Mahir Erkmen’in Haber Gazetesi çeyrek yüzyıl yayınına devam etmiştir. 1937 yılında çıkarılmaya başlayan Kocatepe Gazetesi üç ayrı dönemde Afyon’a hizmet etmiş ve günümüz de de üçüncü aşamada hizmete devam etmektedir. Yine aynı şekilde 1945 sonrasında Hisar başta olmak üzere Demokrat Afyon, Demokrat Haber, Kurtuluş Gazetesi, Kurdet Gazetesi gibi çok farklı gazeteler siyasi hayata destek vermişlerdir. Bu arada rahmetli Mehmet Sadettin Aygen’in 1951 yılından itibaren yayınladığı Türkeli Gazetesi, Lütfi Bozkurt’un çıkarmış olduğu Çimento Gazetesi’nin uzun yıllar yayınladığını belirtmekte fayda var. 1989 yılıydı sanırım, Afyon Zafer Gazetesi Afyon basınının seçkin isimlerinden biri olmuştur.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti