Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Duygusal zekâ başarının anahtarı – Kocatepe Gazetesi

Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde
Duygusal zekâ başarının anahtarı

Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde (Taş Medrese) 9 Haziran Cuma akşamı 14’ncüsü yapılan Ensar Vakfı’nın Ramazan’da İkindi Sohbetlerinin konuşmacısı “Akıl ve Zekânın Tahlili” başlığında Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak oldu. Programın sunumunu AKÜ İslami İlimler Fakültesi’nden Abdullah Çakmak yaparken Kur’an-ı Kerim tilavetini aynı fakülteden Öğretim Görevlisi Hasan Hüseyin Havuz gerçekleştirdi.
AKIL DENİLİNCE NE ANLAŞILMALI?
“Akıl ve Zekânın Tahlili” konulu konuşmasında AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, mübarek Ramazan ayının ortasına ulaşıldığını belirtti. Cenab-ı Hak’tan yapılan duaların ve ibadetlerin kabulünü niyaz eden Solak; “Akıl ve Zekânın Tahlili konulu sohbetimin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Her sene olduğu gibi bu sene de davet olunca herkesi ilgilendiren bir konu seçmeye gayret ettim. Aklın ve zekânın tahlili ile genel bir değerlendirme yapmak istiyorum. Konunun genetik tarafıyla değil biz insanları ilgilendiren taraflarını anlatarak faydalı olmak niyetindeyim. Akıl ve zekâ ikisi birbirini tamamlıyor mu? Akıl deyince Kur’an-ı Kerim’de tanımlama olarak neyi anlamalıyız? Zekâ nedir, kaç tür zekâ var? Biz bunun neresindeyiz? Ya da zekâyı, aklımızı nasıl kullanırsak daha başarılı oluruz? Kendimize, eşimize, çocuklarımıza, milletimize, topluma nasıl faydalı oluruz? Konumuz bu olacak” dedi.
AKIL VE ZEKÂ NİMETTİR
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, sohbet dinleyicilerine zekânın bir türüne geldiğinde dağıtılan bilgi notlarıyla kişilerin kendilerini duygusal zekâ açısından test etme imkânı tanınacağını kaydetti. Rektör Solak; “Ben bilgi notları verdikten sonra limitleri vereceğim. Kişiler için bir değerlendirme fırsatı olacaktır. Eğer çizgi altında puan alırsanız yapılması gerekenler de bilgi notlarında var. Bilindiği üzere beyin iki ayrı lobtan meydana geliyor. Bu lobların bir tarafı sayısal olan karakterlerin gelişim bir diğeri de görsel olan karakterlerin gelişimi ve kullanımı içindir. Akıl ve zekâ Allah’ın (C.C) bahşettiği en önemli iki nimettir. Akıl ve zekâ olmadan görev ve sorumluluklarımız yerine getiremeyiz. Bu iki nimet olmadan bizim için hayatın bir anlamı olmaz. Allah’a kul olmak, bir aile üyesi, bir iş ve meslek sahibi yönetici ve lider olarak kısaca bulunduğumuz konumun hakkını ve karşılığını yerine getiremeyiz” diye konuştu.
DUYGUSAL ZEKÂ BAŞARININ ANAHTARI
Akıl nimetinin insanoğlu için gerçekten büyük önem arz ettiğine değinen Solak; “Öyleyse akıl gerçekten bizim için önemli. Bu iki önemli husustan hareketle Ensar Vakfı Şubesi’nin geleneksel hale gelen İkindi Sohbetleri’nde bu önemli konuyu dinleyicilerle paylaşmak istedim. Uzun yıllar boyunca kişilerin özel yaşantılarında önemli bir yeri olan duyguların geleneksel bir anlayışla iş hayatında pek önemsenmemiş, göz önüne alınmamıştır. Aksine de pek çok durumda zarar verici olduğu ifade edilmiştir. Literatürde yer yer bunlar görülmektedir. Oysa günümüzde kişinin duygusal farkındalığı, duygularını yönetebilme ve güvene dayalı sağlıklı ilişkiler kurma becerisi, başka deyişle gelişmiş bir duygusal zekâya sahip olması iş yerinde başarının anahtarı olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.
Kişinin kendini tanıyıp duygularının farkına varmasının, duygularını yönetebilmesinin, kızgınlığı ile başa çıkabilmesinin son derece önem taşıdığını belirten Rektör Solak şöyle konuştu: “Kişinin kendini motive edebilmesi ve diğer insanları anlaması iş hayatında, çalışma ortamında en çok ihtiyaç duyulan becerilerdir. Bu beceriler kişinin yaşadığı sorunların çözümüne katkı sağlar. Akıl, zekâ, duygusal zekâ ve çoklu zekâya ilişkin genel özelliklerini günlük iş ve meslek hayatınızda mutlu olabilmeniz için bazı şeyleri bu sohbet genelinde dinleyicilerle paylaşacağım. Kısaca ifade etmek istediğim çevremizde üstün zekâlı ama başarısız bir sürü insan var. Bu özellikte ki kişiler çok zeki olmasına rağmen gerektiği yerde gerektiği gibi davranamamakta günlük hayatta başarılı olamamaktalar. Hayatta başarılı olabilmek için zeki olmak yeterli değil. Duygusal zekânın da yüksek düzeyde olması gerekir.” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti