Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

FETÖ’de 15 ceza, 2 tahliye, 1 beraat daha

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 7’si tutuksuz, 12’si tutuklu toplam 19 sanığın davaları görüldü.
19 SANIKTAN 7’Sİ TUTUKSUZ
Ali Varol, Mevlüt Yıldırım, Veli Kaya, Nizamettin Yıldız, Baysal Doğan, Mehmet Emin Korkmaz, Ali Akyol, Faruk Yıldırım, Mehmet Dağdelen, Nurşen Kılınç, Özgül Büyüközel, Halil Kıllı tutuklu olarak yargılandı. Diğer sanıklar; Ziya Çiğdem, Gökben Sağlam, Mustafa Kısa, Ş.E., İsa Darakcı, Serpil Demir, Kuddisi Kızılkaya’nın yargılamaları tutuksuz olarak gerçekleştirildi.
15 CEZA, 2 TAHLİYE, 1 BERAAT
Mahkeme; Mevlüt Yıldırım’a 6 yıl 10 ay 15 gün, Veli Kaya’ya 9 yıl 3 ay, Nizamettin Yıldız’a 10 yıl 6 ay, Baysal Doğan’a 6 yıl 6 ay 22 gün, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden Ş.E.’a 1 yıl 10 ay 15 gün, Ziya Çiğdem’e 6 yıl 3 ay, Faruk Yıldırım’a 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına hükmetti. Hükümle birlikte tahliye edilen sanıklar; Ali Akyol’a 6 yıl 6 ay 22 gün, Mehmet Emin Korkmaz’a 6 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. Öğleden sonra görülen duruşmalarda ise; Mehmet Dağdelen’e 7 yıl 8 ay 15 gün, Halil Kıllı’ya 10 yıl 10 ay 15 gün, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden sanıklar; Gökben Sağlam, İsa Darakcı, Serpil Demir’e 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Sanık Mustafa Kısa ise beraat etti.
YILDIRIM’A 6 YIL 10 AY 15 GÜN CEZA
Mal varlığı üzerindeki tedbirlerin kaldırılması talebi kabul edilen sanık Mevlüt Yıldırım’a 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Yıldırım karar öncesi sorulan son sözünde üzerine atılı terör örgütüne üyelik suçlamasını reddederken, suç işlemediğini, tahliyesini ve beraatını talep etti.
KAYA’YA 9 YIL 3 AY CEZA
Öğretmenlik görevinden ihraç edilen sanık Veli Kaya hakkında mahkeme 9 yıl 3 ay hapis cezasına hükmetti. Karar duruşmasında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan ihraç öğretmen tanık M.Y’nin adresinde bulunamaması sonucu dinlenilmesinden vazgeçildi. M.Y’nin beyanında sanık Kaya’nın 2014-2016 yılları arası örgütün sözde sohbet toplantılarında “sohbet hocası” olduğu iddiası bulunuyor. Son savunmasında sanık Veli Kaya, “Tanık M.Y’yi tanımam. Etkin pişmanlıktan yararlanabilmek için Din Kültürü Öğretmeni olduğumuzdan bu mantıkta senaryolar üretiliyor. Öğretmenlik hayatım boyunca hem Allah’ın hem de Milli Eğitim müfredatında bulunan “oku” emri ile Kalem Suresi’nin gereklerini yerine getirdim. İslamiyet şiddete ve teröre izin vermez. Hep bunu savundum. Müslüman terörist olamaz. Terörist te Müslüman olamaz” dedi. Mahkeme Başkanı sanığa, “Bunu siz mi söylüyorsunuz? Günümüzde sözde Müslüman görünümlü teröristleri hep birlikte gördük” vurgusunda bulundu. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Kaya karar öncesi sorulan son sözünde, “Yasal tüm haklarımın iadesini istiyorum. Hiçbir şekilde terörist olmadım” diye konuştu.
YILDIZ’A 10 YIL 6 AY CEZA
Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Nizamettin Yıldız’a 10 yıl 6 ay ceza verildi. “Bank Asya’ya kesinlikle talimatla para yatırmadım. Talimattan 9 ay sonra yatırdığım parayı 24 gün sonra çektim” diyen Yıldız, talimata uyması halinde parasını çekmeyeceğini, kesinlikle örgütsel şifreli ve gizli haberleşme programı bylock kullanıcısı olmadığını söyledi. Örgütle müzahir derneğin yöneticisi olmadığını, derneğin yedek üyesi olduğunu, üyelikteki amacının sosyal anlamda çevre edinmek olduğundan söz eden Yıldız, “Hakkımdaki Bölge Talebe Mesulü (BTM) olduğum iddiası da doğru değildir. Ev aramasından Adliye’ye getirildiğim süreye kadar eşim ve bebeğim üzerinden baskı gördüm. Bu nedenle Emniyet’te verdiğim ifadeyi kurguladım. İfadem tamamen kurgudan ibarettir. Dolayısıyla ifademi reddediyorum. Doğuda yetiştim. Babam koruculuktan emeklidir. 12 kardeş olarak evimizde Türk Bayrağının altında büyüdük. Ben ve aşiretim 15 Temmuz akşamı hain darbe girişimine kadar terör örgütünden haberimiz olmadı” ifadelerini kullandı.
DOĞAN’A 6 YIL
6 AY 22 GÜN
Örgütle müzahir Mahir Çalışanlar Derneğinin Başkanı ve üyesi olduğu, bylock programı kullandığı ve örgütsel sözde sohbet toplantılarında “sohbet hocası” olduğu iddialarıyla yargılanan sanık Baysal Doğan’a 6 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. Sanığın hakkında “sohbet hocası” olduğu yönünde tanık İ.D’nin beyanı bulunuyor. Hakkındaki iddialar ve aleyhindeki tanık beyanını da reddeden Baysal, “Bylock kullanmadım. 13 aydır tutukluyum. Eşim rahatsız üç çocuğumun, anne, babamın bana ihtiyacı var. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.
E.’A 1 YIL 10 AY 15 GÜN CEZA
Antalya TEM Şube Müdürlüğü’nde detaylı ifade verip, teşhislerde bulunan, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandığı öğrenilen sanık Ş.E. karar celsesinde cezanın sınırda kalması halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etti. Mahkeme E.’a 1 yıl 10 ay 15 gün ceza verilmesine hükmetti. Öte yandan Kocatepe Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi olduğu öğrenilen sanığın sabah karar duruşması görülürken avukatı sanık E.’ın öğleden sonra mezuniyet töreninin olduğu, müvekkilesinin maddi imkânsızlıklar nedeniyle yapıda yer aldığı, örgütle bağının olmadığı yönünde savunma yaptı.
“MADDİ İMKÂNSIZLIKLARDAN
İÇLERİNDE BULUNDUM”
Babasının üzerine kayıtlı telefon hattını kullanan Ş.E.’ın bylock mesaj içeriklerinden örnekler verildi. “Ş. sen bana vereceğin miktarı ne zaman verebilirsin?” “Abla 20 lirası yanımda” “Acil evi boşaltmalı nişanlısının durumu nedeniyle abla” şeklinde bylock mesajları mevcut. Etkin pişmanlık kapsamında hür iradesiyle ifade verdiğini, bylock programını Afyonkarahisar’da “Sümeyra” adlı şahsın yüklediğini aktaran E., “Bylocku Büyük Bölge Talebe Mesulü (BBTM) Sümeyra yükledi. Afyon’a Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) geldim. Maddi imkânsızlıklardan dolayı içlerinde bulundum. Bir de üniversite ortamında güvenli görünüyorlardı. Aktif olarak çok çalışmadım. Zaten bir süre sonra da diyalogumuz koptu. İlk başta ev ablası sonra BTM olmuştum. KYK’da kalan öğrencilerin örgüt evlerinde kalması için propaganda yürütülürdü” dedi. E.’ın ifadesinde örgütün Trabzon yapılanmasına yönelik bilgiler verdiği öğrenildi. E. son sözünde pişmanlığını dile getirerek beraatını talep etti.
ÇİĞDEM’E 6 YIL 3 AY CEZA
Polislikten memurluğundan ihraç edilen sanık Ziya Çiğdem’e 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Örgütle ve örgütün ayırdığı bölgelerle alakası olmadığını iddia eden Çiğdem karar öncesi sorulan son sözünde “Bugün eşimin doğum günü. Beraat ederek kendisini hediyelendirmek istiyorum. Hain terör örgütü cebimde para bırakmadı” dedi.
“FOTOĞRAFTA Kİ
BANA BENZİYOR
AMA BEN DEĞİLİM”
Sağlık durumu göz önüne alınarak hükümle birlikte adli kontrol şartıyla tahliye edilen sanık Ali Akyol’a 6 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. Karar duruşmasında son savunmaları alınan Akyol, bir önce ki celse de Zaman Gazetesi yöneticileri Hidayet Karaca ve Ekrem Dumanlı’nın gözaltına alınmaları nedeniyle adliye önünde düzenlenen protesto eylemine ayağındaki rahatsızlığı belirterek “Protesto eylemine bu halimle nasıl gidebilirim?” demişti. Mahkeme Başkanı sanığa bu sözlerini hatırlatarak eyleme katıldığı tespit edilen fotoğrafı gösterdi. Fotoğrafı yakından inceleyen Akyol, “Bana benziyor ama ben değilim” dedi. Ek savunma süresi talep eden sanığa yeterince süre verildiğini vurgulayan Mahkeme Başkanı, Ali Akyol’un 45 sayfalık yazılı savunmasında detaylı savunma yaptığına dikkat çekti. Hiçbir zaman bylock yüklemediğini, sohbet adı verilen örgütsel toplantılara gönül verdiği AK Parti hükümetine o dönem için “cemaat” olarak bilinen yapının destek verdiğinden dolayı gittiğini belirten Akyol, “2013 yılı Temmuz ayında hükümetimize karşı işler yapmaları nedeniyle sohbetlere de gitmedim. Yapı ile mensubiyetim yoktur” ifadelerini kullandı.
KORKMAZ’A 6 YIL 6 AY 22 GÜN CEZA
Hükümle birlikte adli kontrol şartıyla tahliye edilen sanık Mehmet Emin Korkmaz’a 6 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. Korkmaz’ın BTK’dan istenilen HTS kayıtları ile bylock baz istasyon sinyallerinin birbiriyle uyumlu olduğu açıklandı. Mal varlığı üzerindeki tedbirler de kaldırılan sanık son sözünde, “Bylock kullanmadım. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma düşüncem yoktu. Çünkü örgüt üyesi değilim. Ama hapiste bir gün daha geçirmek istemiyordum. Bir ara birkaç yanlış isim vererek tahliye olmayı bile düşündüm. Bu durumu avukatımla da görüştüm. Ama vicdanım bunu yapmaya el vermedi” sözleri üzerine Mahkeme Başkanı sanığa, “İnsanlar birkaç yanlış isim vererek tahliye mi oluyorlar? Bunu mu söylemeye çalışıyorsunuz” sorusunu sordu. Korkmaz, “Hayır. Bunu yapmayı düşündüm. Ama vicdanım izin vermedi. Mahkemenin vicdanına, mahkeme heyetinin sezgilerine güvendiğimi ifade etmek için bunları söyledim” cevabını verdi. Korkmaz son sözünde, tahliyesini ve beraatını talep etti.
YILDIRIM’A 6 YIL 10 AY 15 GÜN CEZA
Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden sanık Faruk Yıldırım’a mahkeme 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına hükmetti. Sanık hakkında düzenlenen bylock tespit analiz tutanağına göre sanığın bylock mesaj içeriklerinden kesitler okundu. Yıldırım son sözünde tahliyesini ve beraatını talep etti.
BOZMA İLAMINA UYULDU
Mahkemece hakkında 9 yıl hapis cezasına hükmedilen KHK ile ihraç edilen Polis Memuru Ali Varol’un kararı bir üst mahkeme olan Antalya Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) tarafından sanığın savunmasını avukatsız yaptığı gerekçesiyle bozuldu. Sanık önceki duruşmalarında zorunlu müdafi ataması istememişti. Duruşma Savcısı bir üst mahkemenin bozma kararına uyulması yönünde görüş bildirirken mahkeme heyeti oybirliği ile istinafın bozma ilamına uyulmasına karar verdi. 22 aydır tutuklu olduğunu belirten Varol, tahliye talep etti. Sanığın avukatına yazılı savunma hazırlığı için talep ettiği süre verildi. Varol’un duruşması Mayıs ayı sonunda görülecek.
KILINÇ VE BÜYÜKÖZER’İN
DURUŞMASI ERTELENDİ
Avukatlarının mazeret dilekçeleri kabul edilen tutuklu sanıklar Nurşen Kılınç ile Özgül Büyüközer’in duruşmaları da Mayıs ayına sonuna ertelendi. Sabit ikamet sahibi olup, kaçma şüphesi bulunmadığı ve küçük oğlunun kendisine ihtiyacı gerekçeleriyle Kılınç tahliyesini talep etti. Sanık Büyüközer gelecek celse duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile (SEGBİS) bağlanmayı talep etti. Mahkeme Başkanı sanığın SEGBİS bağlantı talebinin değerlendirileceğini söyledi. Her iki sanığın tutukluluk hali devam ediyor.
DAĞDELEN’E 7 YIL 8 AY 15 GÜN CEZA
Öğleden sonra görülen celselerde öğretmenlik görevinden ihraç edilen sanık Mehmet Dağdelen’e 7 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına hükmetti. Dağdelen karar öncesi sorulan son sözünde, “İsteyerek veya istemeyerek bir suç işlemedim. İstemeden de olsa bir yanlışım olduysa pişmanım. Biz devletimizi baba olarak görüyoruz. Devlet baba evlatlarını affeder diye düşünüyorum” dedi.
KILLI’YA 10 YIL 10 AY 15 GÜN CEZA
Öğretmenlikten ihraç sanık Halil Kıllı’ya 10 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Kıllı son savunmasında devlete 34 yıl boyunca sadakatle hizmet ettiğini çok sayıda teşekkür ve takdir belgesi aldığını kaydetti. Devlet hiyerarşisi dışında bir hiyerarşi tanımadığını söyleyen Kıllı son sözünde beraatını ve tahliyesini talep etti.
SAĞLAM’A 1 YIL 10 AY 15 GÜN CEZA
Duruşmaya Kayseri’den iki avukatıyla birlikte Ses ve Görüntü Sistemi ile (SEGBİS) bağlanan sanık Gökben Sağlam, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etti. Sanığa 1 yıl 10 ay 15 gün ceza verildi. Sağlam, etkin pişmanlık talebinde bulunarak bu doğrultuda ifade vermişti. İfadesini hür iradesiyle verdiğini söyleyip kabul eden Sağlam karar öncesi sorulan son sözünde örgüt üyesi olmadığını, yaptığı herşeyi insani ölçekte vicdanı doğrultusunda yaptığını belirtti.
KAYA BERAAT ETTİ
İddia makamının mütealasında örgütün finansal kuruluşu Bank Asya’ya para yatırması eyleminde bulunarak silahlı terör örgütüne yardım etme suçundan cezalandırılmasını belirttiği Mustafa Kaya beraat etti. Kaya son sözünde “Yüce Türk adaletine güveniyorum” dedi.
DARAKCI’YA 1 YIL 10 AY 15 GÜN CEZA
Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden sanık İsa Darakcı’ya 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Darakcı, etkin pişmanlık talebinde bulunarak TEM Şube Müdürlüğü’nde ifade vermişti. Duruşmada ifadesini tekrarlayan Darakcı bylock listesinde ekli olan firari M.Ü, E.Y ile O.A, S.Ç’yi teşhis ettiği öğrenildi. Mahkeme Başkanı TEM Şube Müdürlüğü’nde örgüt üyelerinin kod adlarından fotoğraflarına kadar geniş bir bilgi havuzu oluştuğuna dikkat çekti.
DEMİR’E 1 YIL 10 AY 15 GÜN CEZA
Duruşmaya katılmayan ve son savunması avukatı tarafından yapılan Serpil Demir’e 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Sanık adına son sözü avukatına sorulan karar celsesinde Demir’in Avukatı “Önceki savunmalarımızı tekrarlayıp, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul ediyoruz” dedi. Dijital materyalleri ile ilgili bilir kişi raporu beklenen adli kontrol şartıyla tahliye edilmiş olan Kuddusi Kızılkaya’nın duruşması Temmuz ayına ertelendi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti