Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KUR’AN’I NASIL OKUMALIYIZ

Bu haberin fotoğrafı yok

Allah (cc), Kur’an’ı zikir olarak adlandırmış ve Kur’an okumayı adet edineni övmüş. Kur’an’ı öğrendikten sonra unutan veya Kur’an’dan yüz çevireni de cezalandırmayı vadetmiştir. Bu bakımdan Kur’an okumasını öğrenen birisinin okumayı unutması çok kötü bir şeydir.
Sahiheyn’de şöyle rivayet edilmiştir:”Kur’an’ı koruyunuz Muhammed’in nefsi elinde olana yemin ederim ki Kur’an, develerin bağından kurtulmasından daha hızlı yitirilir.”
Resulullah (sav) şöyle demiştir:”Birinizin şu şu ayetleri unuttum demesi ne kötüdür. Belki o ayetler kendisine unutturulmuştur. Kur’an’ı zikir edin (tekrarlayın) Kur’an’ın kişinin kalbinden çıkması devenin bağından kurtulmasından daha hızlıdır.”
Kur’an’ı ağır ağır, tane tane oku. (Müzzemmil 4) Kur’an’ı tane tane ve tecvid üzere okumak lazımdır. Sevgili peygamberimiz: “Ne kadar Kur’an okuyan vardır ki Kur’an ona lânet eder” buyuruyor. Onun için Kur’an’ı anlayarak ve tecvid üzere okumak gerekir. Sevgili Peygamberimiz “Seslerinizi Kur’ân ile süsleyiniz”; “Şüphesiz Kur’an tesirli olarak nazil olmuştur. Öyle ise onu okuduğunuz zaman ağlayınız. Ağlamasanız dahi ağlamaklı okumaya çalışınız. Kim Kur’an’ı makamla ve güzel sesle okumaya çalışmazsa bizden değildir.” Buyurmuştur. (İbni Mace, İkâme: 176) Abdullah b. Mes’ud’dan gelen rivayette. Peygamber (s.a) ona: “Bana Kur’ân oku” dedi. (Abdullah b. Mes’ud der ki): Ona Nisa sûresini okumaya başladım. Nihayet yüce Allah’ın: “Her ümmetten (peygamberlerini) birer şahit, bunların üzerine de seni şahit kıldığımız zaman halleri nice olur” (en-Ni-sâ, 4/41) âyetine vardığımda Hz. Peygamber’e baktım, gözlerinden yaş ak¬tığını gördüm. (Buhârî, Fedâilu’l-Kur’ân 33, 35; Müslim, Salâtu’l-Müsâfirîn 247, 248 v.s.).
Allâhu nezzele ahsenel hadîsi kitâben muteşâbihen mesâniye tagşaırru minhu culûdullezîne yahşevne rabbehum, summe telînu culûduhum ve gulûbuhum ilâ zikrillâh(zikrillâhi), zâlike hudallâhi yehdî bihî men yeşâu, ve men yuDlilillâhu fe mâ lehu min hâd(hâdin).
“Allah, sözün en güzelini, hem aynı benzerlik (uyum ve ahenk)te, hem de tekrarlı (ve karşılıklı ifadeli) (Müjde ve tehdit, rahmet ve azap, cennet ve cehennem gibi.) bir kitap olarak indirdi. Rablerinden korkanların, ondan (âyetleri dinlemekten dolayı) tenleri ürperir, sonra da bedenleri ve kalpleri Allah’ın zikri için yumuşar. İşte bu (Kitab), Allah’ın (son gönderdiği) rehberidir. Dileyene/dilediğine, bununla doğru yolu gösterir. Allah kimi de sapıklıkta bırakırsa, artık ona doğru yolu gösteren bulunmaz. [bk. 8/25; 57/16] (Zümer suersi: 23)
Bu ayette de belirtildiği gibi Kur’an sözlerin en güzelidir. İnsan bunu okumak ve dinlemekle teselli bulmalıdır. İnsan Kur’an’ı gafil olarak dinlememeli, bilakis manasından ve okunuşundan etkilenerek, derisi ürpermeli sonra da kalbi Allah’ın zikriyle yumuşamalıdır.
Hz. Ali (Kerremallâhu vechehe)’den rivâyetle:
Rasûlü Ekrem (sallallâhu aleyhi ve sellem) efendimiz:
“Kendisinde idrak ve anlayış bulunmayan ibadette hayır olmadığı gibi, düşünmeksizin yapılan Kur’ân okumada hayır yoktur.” (Tedebbürsüz kuran okumada hayır yoktur) (Gazâlî, İhyâ, I, 81) diyerek kutsal kitabımızı anlayarak okumanın dünya ve ahiret hayırlarını getireceği müjdesini vermektedir.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti