Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Merdiven altı maskelere dikkat

Çok ucuz fiyatlara satışı

Çok ucuz fiyatlara satışı yapılan maskeler hastalıktan korumak yerine, salgının yayılmasına davetiye çıkartıyor

 

“Maske, Mesafe, Temizlik” sloganı ile yürütülen Kovid-19’la mücadele kapsamında kullandığımız maskeler oldukça önem taşıyor. Bu noktada her sektörde olduğu gibi insan hayatını hiçe sayarak ranttan yararlanmak isteyen merdiven altı tabir edilen üreticiler her dönem olduğu gibi Kovid-19’la mücadelede de devreye giriyor. Özellikle kutusu içinde 50 adet olan ve 10 TL gibi ücretlere satılan maskelere oldukça dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, “10 TL’ye bir kutu maske aldım diye seviniyorsunuz ama bu maskeler sizi korumuyor. Sadece siz koruduğunu sanıyorsunuz; aslında virüsü daha hızlı alıyor ve yayıyorsunuz.” diyorlar.
“MALİYETİ BELLİ İKEN
BU RAKAMA SATILAMAZ”
Normal şartlarda Türkiye’de standart sağlıklı bir koruyuculuğa sahip bir maskenin fabrika üretim çıkış maliyetinin 32 kuruş seviyesinde olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Bu gerçek ortadayken en az 15- 16 TL’ye mal edilen 50’li bir maske kutusunun tezgahlarda 10 TL’ye satılması ticari olarak imkansızdır.” diyorlar.
Uzmanlar ticaret döngüsünde kutusu 22-25 TL olan ürünlerin güvenilir olduğunu ve maskelerin kesinlikle bilindik ve güvenilir noktalardan alınmasının yararlı olduğunu ve maske kutuları üzerindeki barkod numarasını https://utsuygulama.saglik.gov.tr/ adresinden sorgulayarak ürün takip sistemine ve CE belge kayıtlarının tespitinin yapılmasına dikkat çekiyorlar.
UZMANLAR UYARIYOR:
KORUMAZ, HASTA EDER
Geçtiğimiz günlerde maske konusu ile ilgili ilginç bir açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Aldığınız maskeyi taktığınızda sanki hiç takmamış gibi rahat nefes alıyorsanız o maskenin hiçbir koruyuculuğu yoktur, direk virüs kapmaya meyillisiniz, maskeyi takıp takmamanızla arada hiçbir fark yoktur” derken, “Aldığınız maskede nefes alım kalitesi belirgin seviyede düşüyorsa işte o maske güvenlidir” diyerek maske tercihinde toplumun daha seçici olmasını önerdi.
Afyonkarahisar’da ucuz fiyata satılan maskelerin ilgili kurumlar tarafından satış denetimlerinin yapılması ve hiçbir koruyuculuğa sahip olmayan maskelere müsaade edilmeyerek kentteki vaka sayısının düşüşüne katkı sağlanması bekleniyor. >> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti