Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Saç ekimi deyip geçmeyin! – Kocatepe Gazetesi

Özel Defne Estetik Merkezi’nden
Saç ekimi deyip geçmeyin!

Özel Defne Estetik Merkezi’nden Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gülşah Uslu Yunusoğlu başta erkekler olmak üzere son dönemin yaygın ihtiyaç ve tercihi olan saç ekimindeki profesyonel yaklaşımın önemini anlattı.
Burcu Aydın: Afyonkarahisar’da bildiğimiz kadarıyla ilk kez özel bir estetik merkezi hizmet veriyor. Bu noktada bir açığın kapandığını söyleyebilir miyiz?
Dr. Gülşah Uslu Yunusoğlu: Burada bir eksiği kapattık diye düşünüyoruz. Estetik herkesin ihtiyacıdır. Herkes birazcık daha bakımlı, derli toplu olsun istiyoruz. Bu noktada biz geldiğimizde şehirde şunu gördük, birazcık insanlarımızda başı boş, bilinçsiz bir hal gözlemledik.
Burcu Aydın: Özel Defne Estetik Merkezi’nde öncelikli yaklaşım ne oluyor?
Dr. Gülşah Uslu Yunusoğlu: Öncelikle biz en azından ücretsiz danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Bu sayede hiç olmazsa doğru bilgilendirilip işlem yaptırıp yaptırmama kararını bilinçli ve hür iradeleriyle vermelerine katkı sağlıyoruz. İşlem ertelenir ya da anında yapılabilir. Bu vakanın durumu, kişinin tercihi ve yapılacak işleme göre elbette değişir. İnsanlarımızın en azından doğru bilgi alıp neyin doğru, neyin uygun, neyin yanlış olduğunu bilmelerini önemsiyoruz. Doğru bilgi çok önemli çünkü kişinin sağlığı ile ilgili kendilerine uygulanan ya da uygulanacak olan cihazlı veya bir takım cihazsız ameliyattır, ameliyatsız estetik işlemler, saç ekimi gibi. Bu konuların hepsinde tıbbi, bilime uygun doğru bilgiyi edinsinler derdindeyiz. İşte o anlamda Afyon’da bir açığı kapattığımızı düşünüyoruz. Çok güzel tepkiler aldık, Afyon’da çok güzel karşılandık.
Burcu Aydın: Saç ekimi işlemi çok yaygın bir tercih olarak dikkat çekiyor. Özellikle erkekler için saç ekimi çok daha önemli, neler söylersiniz? Özel Defne Estetik Merkezi’nde saç ekimi işlemi yapılıyor mu?
Dr. Gülşah Uslu Yunusoğlu: Merkezimizde saç ekim işlemi yapıyoruz. Bu işlem uzun soluklu bir işlemdir. Sonuçları 6 ay ile bir yıl gibi bir zaman diliminde ortaya çıkar. O yüzden bizim ilk aylarda yaptığımız saç ekimleri şu anda kendini göstermeye başladı. İnsanlar sonuç almaya başladı ve bu anlamda da çok başvuru almaya başladık. Saç ekimi ile ilgili bir kıyaslama oluyor. Türkiye’de saç eken çok merkez var. Bunların birçoğu merdiven altı. Başlarında hekim olmadan hatta sağlıkçı olmayan insanlar tarafından saç ekimi yapılıyor. Ciddi sağlık sorunları da beraberinde geliyor. Saç ekimi yaptırdıktan sonra yoğun bakıma alınan vakalar dahi medyaya yansıdı. İki ay süre ile yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hasta bile oldu.
Burcu Aydın: Peki saç ekimi cerrahi bir işlem, ciddi bir müdahale anlamına mı gelir?
Dr. Gülşah Uslu Yunusoğlu: Saç ekimi son derece ciddi şekilde cerrahi gözle bakılması gereken bir işlem anlamına gelir. İşleme bu gözle bakılmak zorundadır. Saç ekimi küçümsenerek bakılacak bir işlem değil. Afyonkarahisarlı hemşehrilerimiz saç ekim işlemi konusunda Özel Defne Estetik Merkezini kıyaslama imkânını buldu. Afyon’da bir ilke imza attık. Daha önce farklı şehirlere gidilip bu işlemler yaptırılmış. Oradaki işlemlerle bizim yaptığımız saç ekim işlemleri ister istemez şehirde bir yılda kıyaslandı. Tıbbi parametrelere dikkat ederek yaptığımız, cerrahinin gerektirdiği disiplinle yaptığımız için, hastalarımıza bu konuda A’dan, Z’ye detaylı bilgilendiriyoruz. Beslenmelerine kadar neleri tüketip, nasıl banyo yapacaklarını, uyuma pozisyonlarından, giyinip soyunmalarına kadar işlem sonrası nelere dikkat edeceklerini çok detaylı anlatıyoruz. Böyle yaptığımız için biraz standartların üzerinde bir sonuç alıyoruz.
Burcu Aydın: Bu müdahale günlük yaşam akışını da etkiliyor mu?
Dr. Gülşah Uslu Yunusoğlu: Tabii ki saç ekimi yapılan hastamızın mesaisinden üç gün kadar feragat etmesini istiyoruz. Kurallara, anlattıklarımıza riayet eden hastalarımızda beşinci gün ne yara, ne kabuklanma ne akıntı birşey kalmadan normal hayata, sosyal hayata hastalarımız geri dönebilirler.
Burcu Aydın: Saç ekimi işlemini Afyonkarahisar’da ne kadar zamandır uyguluyorsunuz?
Dr. Gülşah Uslu Yunusoğlu: Saç ekimi ile ilgili şahsi ilgim 2007 yılında başladı. Yaklaşık 11 yıldır asistanlık dönemimden bu tarafa saç ekimi konusuyla yakinen ilgiliyim. Mezuniyetim akabinde Hacettepe Tıp Fakültesi’nde ayrı bir saç ekimi kursuna katılıp oradaki profesör hocalarımızdan saç ekimi ile ilgili ayrı bir sertifikasyon programını tamamladım. Aktif olarak yaklaşık 5 yıldır özel sektörde hizmet veriyorum. Acıbadem Hastanesi’nde iken de bu hizmeti veriyorduk. Afyonkarahisar’da Özel Defne Estetik Merkezi’nde kendi kliniğimizde bu hizmeti veriyoruz. Daimi bir ekiple şehirde bu hizmeti veriyoruz.
Burcu Aydın: Saç ekimi yaptırmak isteyenlere tavsiyeniz var mı?
Dr. Gülşah Uslu Yunusoğlu: Herkesin saç yapısı, açık alanı, metabolik durumu, kullandığı ilaçlar v.s farklıdır. Yaş, metabolizma, genetik yapı, bir hastalık olup olmayışı, sürekli kullanılan bir ilacın olup olmadığı önemli faktörlerdir. Sigara, alkol tüketimi de önemlidir. Aslında her şey çok önemli. Bu noktada hastalarımıza saç ekimi yaptırmayı düşündükleri merkezde mutlaka bir plastik cerrah olmasına dikkat etsinler. Bu işin bir plastik cerrah kontrolünde yapıldığından emin olsunlar. Doktorla görüşüp kafalarındaki soru işaretlerinin cevabını alabilecek pozisyonda olmaları önemlidir. Bunların haricinde hep beylere tabiri caizse ‘bir atımlık kurşununuz’ var derim. Bir tane donör sahamız var. Başka bir saha yok. Beğenmedim değiştireyim alıp götüreyim durumu yok.
Burcu Aydın: Saç ekimi sonrası olumsuzluğun telafisi var mı?
Dr. Gülşah Uslu Yunusoğlu: Bu işin telafisi çok zor. Bu noktada bazen mağdur olmuş dış merkezlerde işlem yapıldıktan sonra yeterli sonuç da alınamayan ya da kötü sonuç olmuş değişik izler v.s olmuş ön saç çizgisi alına çok indirilmiş veya oradaki kavis doğru oturtulmamış hastalara da hizmet veriyoruz. Telafi çok zor oluyor. Bir defa karar verilip iyi araştırılmasını öneririz. Saç ekiminde standart saç ekimi, organik saç ekimi, traşsız saç ekimi gibi hizmetlerimiz mevcut. Eskiden saç ekimi fuud tekniğiyle ekiliyordu. Son yıllarda ‘izsiz teknik’ diye bahsedilen bir teknikle saç ekimi yapılıyor. Böylece ekilen ve donör olan alanda iz kalmadan daha iyi sonuç elde ediliyor. Doğal ve hiç saç dökümü olmamış gibi bir işlem oluyor. Biz de bu tekniğin daha da geliştirilmiş hali ile halkımızın anlayabileceği şekilde ifade edersek mikroskop altında ekim yapıyoruz.
Burcu Aydın: Saç ekimi işleminde öncelik nedir?
Dr. Gülşah Uslu Yunusoğlu: Bizim merkezimizde öncelikle benim eşliğimde yapılacak muayene ve değerlendirme sonucu donör alanı ve ekilecek sahanın hesabını yapıyoruz. Açık alanlarda belki bir seansta kapanmayabiliyor. İki seans gerekebiliyor. Bunu altı ay ara ile yaparak bu sürede donör alanını dinlendirip ikinci seansı planlıyoruz. Hastalarımızdan rutin bazı kan tetkikleri istiyoruz. Sigara içen hastalarımızdan bir kaç gün mola vermelerini istiyoruz. İşlem sonrası da bir kaç gün yine izin vermiyoruz. İlaç v.s kullanan hastalarda bunu düzenliyoruz. Ön görüşmede bunlar netleştirildikten sonra randevumuzu oluşturuyoruz.
Burcu Aydın: Randevu günü hastayı neler bekler?
Dr. Gülşah Uslu Yunusoğlu: Randevu günü bu işin 1-1,5 saat kadar bir hazırlık süresi var. Traşlama, fotoğraflama, çizim, ön hattı belirlemek gibi. Disiplinli ve tecrübeli olarak yapılması gereken bir işlemdir. Teknisyenlik kısmını birçok insan yapar ama sonucun güzel olması bu detaylarda gizlidir. Hazırlık sürecinde ön hat belirlemede her hastamızın fikrini alıyoruz. Hastamıza verdiğimiz ayna ile çizgiyi beğenip beğenmediğini sorarak fikrine danışıyoruz. Sonuçta bu onun bedeni, onun hayatı. Hazırlık safhası bittikten sonra ortalama standart bir ekim 5-6 saat kadar sürer. Profesyonel ekimler biraz daha hızlı çalışır. Bu noktada hastalarını kafasında bazen soru işareti oluşabiliyor. Bazıları 3 saatte bazıları 12 saatte bitiriliyor diye. Ekilen kök sayısının az ya da çok olduğuyla ilişkilendirmek yanlış bir bilgidir. Profesyonellik varsa aynı sayıdaki kök daha hızlı biter. Ama ekip deneyimsizse aynı sayıdaki kökü daha uzun sürede eker. Bu da; neticede kökler bağımsız ünitelerdir. Kökler damarından besininden ayrılıp yeni bir yuvaya konuluyor. Kökün dışarıda kaldığı süre önemlidir. Zamanla yarıştığımız bir işlemdir. Ekibin deneyimi bu anlamda çok önemlidir. Lokal anestezi ile yapılıyor. Bir takım hastayı rahatlatacak ilaçlarla destekliyoruz. Acı ve ağrı azalıyor. Panik yapacak bir durum söz konusu değil.
Burcu Aydın: Saç ekim işlemi sonrası nasıl bir süreç işler?
Dr. Gülşah Uslu Yunusoğlu:  İşlem sonrası hasta taburcu olur. İki gün sonra gelir ilk yıkaması bizim deneyimli elemanlarımız tarafından yapılır. Bundan sonraki süreçlerde de hastaya evde nasıl yıkama yapacağı detaylarıyla anlatılır. Akla gelecek her şeyi içeren iki sayfalık bir yazı veriyoruz. Günlük yaşantılarıyla ilgili neleri nasıl düzenleyecekleri, nasıl kontrol edecekleri o yazıda yer almaktadır. Ben de bunları sözlü olarak hastama anlatırım. Süreç 5-6 günlük bir bakım evresi vardır. Ondan sonra normale döneriz. Üçüncü, dördüncü hafta gibi ekilen kökler fizyolojik bir dökülme sürecine girerler. Üç ayda da tekrar yeni çıkışlar başlar. Ortalama üç ile altı ay arasında bu çıkışlar tamamlanır. Bu işin dört dörtlük sonucunu 6’ncı ya da 7’nci ayda görmeye başlar yeni saçlara kavuşuruz. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

 

Gülşah Uslu Yunusoğlu kimdir?

 

Op. Dr. Gülşah Uslu Yunusoğlu, 1981 yılında Afyonkarahisar’da dünyaya geldi. İlk, orta, lise öğrenimini memleketi Afyon’da tamamlayan Dr. Yunusoğlu, İstanbul’da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini tamamladı. Şanlıurfa, Şırnak, Isparta’da hizmet veren Dr. Yunusoğlu, en son Eskişehir’de Acıbadem Hastanesi’nde çalıştı. Op. Dr. Gülşah Uslu Yunusoğlu, daha sonra tekrar Afyonkarahisar’a dönerek Özel Defne Estetik Merkezini kurdu. Dr. Yunusoğlu evli ve bir çocuk annesidir.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti