Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Serteser: Piyasada borcu borçla kapatma yoğunlaştı

ATSO Başkanı Hüsnü Serteser,

ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, üreticilerin en önemli sorununun hammadde bulma sıkıntısı olduğunu kaydedererek, “Özellikle pandemi döneminde kapanma sürecinin uzaması ile birlikte borçluluk oranlarını arttı. Uzmanlar, piyasada ‘borcu borçla kapatma’ olarak adlandırılan finansal hareketin son dönemde yoğunlaştığına dikkat çekiyor” dedi

 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2021 yılı Temmuz ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu.
“PANDEMİNİN ŞAKASI YOK”
2020 yılının Mart ayından bu yana yaşanan Kovid-19 salgını dolayısıyla alınan tedbirlerin her ne kadar gevşetilse de toplum sağlığını korumak için herkese görev düştüğünü kaydeden Serteser, “Öyle görülüyor ki uzmanlar ‘salgın bitti’ demeden, ülkemizde ve diğer ülkelerdeki vaka ve ölüm sayıları sıfırlanmadan, fiziki toplantılar yapılması uygun olmayacak. Biz toplantılarımızı video konferans yöntemiyle yapmaya razıyız; yeter ki ekonomimizi etkileyecek kapanma kararları alınmak zorunda kalınmasın. Allah, bir daha bu salgın nedeniyle yaşadığımız sıkı kısıtlamaları göstermesin. Malumunuz olduğu üzere salgın tehdidine karşı en etkili yöntem aşılanma. Aşılanmanın yanı sıra maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymak da çok önemli. Pandeminin şakası yok. Dünyanın tamamını etkileyen koronavirüs salgını dolayısıyla özellikle Avrupa ülkelerinde, aşı olmayanların toplu taşıma araçlarını kullanamaması ve kapalı mekanlara alınmaması gibi tedbirler tartışılıyor. Ülkemizde de bu tartışmaların başlayacağını ve aşı olmayanlara karşı tedbirler alınacağını düşünüyorum. İnşallah, ülkemiz ve dünyamız, bu salgını olabilecek en az hasarla atlatır.” dedi.
“ÜRETCİLERİN EN ÖNEMLİ SORUNU HAMMADDE BULMA SIKINTISI”
“Pandeminin olumsuz etkilerine rağmen, ekonomide toparlanma eğilimi olduğu gözlemleniyor.” diyen Serteser, “Daha önce birkaç kez vurguladığım İstanbul Sanayi Odası Satın Alma Yöneticileri Endeksi Anketi verilerine göre Türk imalat sektörü Haziran’da yeniden büyümeye başladı. Mayıs’ta 49,3 olarak ölçülen PMI, Haziran’da yeniden eşik değer 50,0’nin üzerine çıkarak 51,3 olarak gerçekleşti. Başka bir veriye bakalım: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan Temmuz ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ne göre, Reel Kesim Güven EndeksiTemmuz’da bir önceki aya kıyasla 1,8 puan artarak 114,8 seviyesinde gerçekleşti. Böylece Reel Kesim Güven Endeksi, Nisan 2012’den beri gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.
Endeksi oluşturan anket sorularında genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler yer aldı. Ekonomide yaşanan sorunları da biliyor; bu sorunların en kısa sürede çözülmesi için de gayret gösteriyoruz. Üreticilerimiz için en önemli sorunun hammadde bulma sıkıntısı ve girdi maliyetlerinin yüksekliği olduğu görülüyor. Her iki sorunun çözümü için ilgili Bakanlıkların birlikte çalışması ve bir sonuca varması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“BORCU BORÇLA KAPATMA
SON DÖNEMDE YOĞUNLAŞTI”
Serteser şöyle konuştu: “TÜSİAD Perakende Çalışma Grubu bünyesinde hazırlanan Perakendenin Geleceği: Mevcut Durum, Beklentiler ve Politika Önerileri Raporu’na göre, işsizliğe bağlı olarak tüketicilerin gelirlerinin düşmesi, perakende sektörünü olumsuz etkileyecek. Yaşanacak tedarik ve finansman sorunlarının bazı işletmeleri zor durumda bırakacağı tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra özellikle pandemi döneminde kapanma sürecinin uzaması ile birlikte borçluluk oranlarının arttığını da söyleyebiliriz. Bu da ekonomimizi olumsuz etkileyen bir durum. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanların sayısı son bir yılda 1 milyon 723 bin kişi artarak Mayıs sonu itibarıyla 34 milyon 536 bine çıktı. Ticari kredilerin toplam borçluluk içindeki payı yüzde 78 düzeyinde gerçekleşti. Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler ise yüzde 33 arttı. Uzmanlar, piyasada ‘borcu borçla kapatma’ olarak adlandırılan finansal hareketin son dönemde yoğunlaştığına dikkat çekiyor.”
“ALBİKERE.COM TÜRKİYE’NİN MARKASI OLMA YOLUNDA”
Koronavirüs salgınının alışveriş yaklaşımlarını da etkilediğine dikkat çeken Serteser,“Alışverişlerimizde e-ticaret ve dijitalleşme ön plana çıkmaya başladı. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’de e-ticaret hacmi 2020yılında bir önceki yıla göre yüzde 66 oranında artarak 136 milyar TL’den 226,2 milyar TL’ye; sipariş sayısı ise yüzde 68 oranında artarak 1,36 milyar adetten 2,29 milyar adede yükseldi. 2019 yılında pazaryerinde faaliyet gösteren işletme sayısı 57 bin 394 iken bu sayı yüzde 331 oranında bir büyümeyle 2020 yılında 247 bin 654’e ulaşmıştır. Siz değerli Meclis Üyelerimiz’in de yakından takip ettiğini düşündüğüm, albikere.com da Afyonkarahisar’dan doğup Türkiye’nin markası olma yolunda hızla ilerliyor. Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’in öncülüğünde 81 ilin ürünleri albikere.com’da yer alıyor. İnşallah bu özel markamızı elbirliğiyle daha da büyüteceğiz. Albikere.com e-ticaret sitemizin gelirinin tamamının Afyon Eğitim Vakfı’na bağışlandığını; böylece her alışverişte daha çok başarılı öğrenciye burs sağlandığını da bir kez daha hatırlatmak isterim.” şeklinde konuştu.
“FRİG VE AYAZİNİ’NDEKİ MUAZZAM DEĞİŞİKLİĞİN MİMARI VALİMİZDİR”
Frig Vadisi’nde ve özellikle Ayazini’ndeki muazzam değişikliğin mimarının Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek olduğunun önemle altını çizen Serteser, “Artık, Emre Gölü’nde balon uçuşları da yapılıyor. Balon uçuşları, Frig Vadisi’nin çehresini ve turist yapısını değiştirecek; özellikle yurtdışından tarihe meraklı turistlerin ilimizi keşfetmesini kolaylaştıracaktır. Bu nedenle Sayın Valimiz’e teşekkür ediyorum. Odamız, ilimizle özdeşleşen bir ürünün daha Coğrafi İşaret Tescili’ni aldı. Afyon Sucuğu 28 Mayıs 2004, Afyon Pastırması 13 Haziran 2004, Afyon Mermeri 3 Kasım 2004, Afyon Kaymağı da 7 Aralık 2005 tarihlerinden geçerli olmak üzere Odamız tarafından tescil edilmişti; Afyon Manda Yoğurdu da 27 Temmuz 2021 tarihi itibariyle tescil edildi. Bu konuda çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek. Afyon Keçesi’nin de tescilini mümkün olan en kısa sürede almayı planlıyoruz. İlimizde son dönemde yaptığı çalışmalarla Coğrafi İşaret tescilli ürünlerinin sayısı artırıldı. Bu nedenle başta Afyonkarahisar Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Zeybek olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
>> Hayriye CANER’in Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti