Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Toplumda otizm bilinci yerleşmeli – Kocatepe Gazetesi

  Afyon Kocatepe Üniversitesi
Toplumda otizm bilinci yerleşmeli

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ile Afyon Otistik Çocuklar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği işbirliği ile “Otizm Farkındalık” paneli düzenledi. Panel Afyon Lisesi yanında bulunan AKM Kocatepe Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi
AİLELERİN
 BİLİNÇLENMESİ GEREKİYOR
Panel programının açış konuşmasını Avustralya Otizm Federasyonu tarafından “2016 Yılın Otizm Babası” ödülünü alan Yrd. Doç. Dr. Selim Pullu yaptı. Pullu, otizm konusunda farkındalığın artması gerektiğini söyledi. Daha sonra otizme karşı farkındalık oluşturmak, aileleri bilinçlendirmek için hazırlanan bir kamu spotu izlendi. Panelistlerden AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muhsin Elmas, çocukların nasıl otistik olduklarını ve bu durumu engelleyebilmek için neler yapılabileceğini kaydetti. Elmas; “Otizm için kesin olarak belirlenmiş 6 tane risk faktörü var. Bunlar sezaryen, düşük doğum ağırlığı, hipotenik, doğar doğmaz ağlayabilmek, yetersiz anne sütü alımı ve baş bölgesinin büyüklüğü ya da küçüklüğüdür. Otizm hastalığı dış faktörlere bağlı olarak gelişir. Ailelerin bu konuda bilinçlenmesi gereklidir” dedi.
FARKLILIK KORKU
NEDENİ OLMAMALI
AKÜ Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Münevver Can Yaşar, otizmin erken fark edilmesi durumunda tedavisine de erken başlanacağına dikkat çekti. Bu sayede çocuğun beyinsel gelişiminin erken dönemde desteklenebileceğini dile getiren Yaşar; “Otistik çocuklar farklıdırlar. Onların bu farklılıklarından korkmamak gerekir. Farklılıklar bizi bazen çok korkutuyor. Aslında bu farklılıklar korkulacak bir şey değil, çeşitliliktir. Çiçek tarlasına baktığımızda, çiçeklerin de renklerinde, tonlarında farklılıklar olduğunu görürüz. Çocuklarımız da böyle aslında; kaşı farklı, gözü farklı. Ama sonuçta bu bizi korkutmaması gerekiyor. Çünkü bir çocuğu dünyaya getirdiğimiz zaman, daha önceki çocuğumuzda görmediğimiz duymadığımız özellikler olduğunda bir anda kaygılanıyoruz. Tabii ki bu zor bir şey olabilir ama bu çeşitliliktir. Bunu bir güzellik bir zenginlik olarak görmeliyiz” diye konuştu.
BELİRTİLER
1 YAŞ İTİBARİYLE
AKÜ Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Arş. Grv. Yunus Emre Avşar, otizm belirtilerinin erken çocukluk döneminde başladığını dile getirdi. Otizmin net bir tanısı olmadığını aktaran Avşar; “Otizm tanısını klinik olarak koyduğumuzda buna neden olan sebepleri sonrasında araştırabiliyoruz. Profesyonel olarak bu işte çalışmış, otizm tanısıyla ilgilenmiş birisinin gözlemi sonucunda sadece bu tanı konulabiliyor. Çocuklar 1 yaşından itibaren belirti vermeye başlıyorlar. Bunu da eski video kayıtlarından anlıyoruz. Bu konuda erken eğitime başlamak çok önemli. Bu yüzden ne kadar erken tanı konulursa o kadar iyi. 6-9 ay arası çocuklarda tanı konulamaz ama bu çocuklar riskli diyebileceğimiz şekilde tanımlanabilir. İletişim alanında ses çeşidinin az olması, konuşanın yüzüne bakılmaması, seslere karşı sesli yanıt verilmemesi, anormal yüksek tonda ciyaklamaların olması, sosyal alanlarda göz temasının yetersiz olması, karşılıklı gülümseyişin olmayışı, adını çağırdığınızda dönüp bakmaması nötr duyguların yaşanması, kucağa alınma isteğinin az olması ve yalnız başına oynamaları klinik gözlem açısında tanı koymada etkilidir” şeklinde konuştu.
KATILIMCILARA
BELGE VERİLDİ
Otistik Çocuklar Derneği Başkanı Fatma Kilci Kavas ve Rehberlik Araştırma Derneği Müdür Yardımcısı Ebubekir Zorlu da otizm hakkında konuşma yaptılar. AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Handan Yıldız tarafından katılımcılara teşekkür belgeleri verildi. Panele; AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Handan Yıldız, Yrd. Doç. Dr. Muhsin Elmas, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selim Pullu, Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Münevver Can Yaşar, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Arş. Grv. Dr. Yunus Emre Avşar, Otistik Çocuklar Derneği Başkanı Fatma Kilci Kavas ve Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Derneği Müdür Yardımcısı Ebubekir Zorlu katıldılar. (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti