Agah Bıyıkoğlu

Milli Maçların Ardından -2 Uluslar Ligi'nde 4'te 0

Agah Bıyıkoğlu

A Milli Takımımız, İtalya yenilgisiyle birlikte UEFA Uluslar Ligi A Grubu’nda oynadığı dördüncü. Maçı da kaybetti. Takımımız  böylece grupta galibiyet ve puanla tanışamazken, üst üste alınan mağlubiyetlerle kötü gidişatını sürdürdü. A Milli Futbol Takımı'nın, UEFA Uluslar A Ligi 1. Grup’ta oynadığı dört maçta da yenilmesinin temel nedenleri olarak basit konsantrasyon hataları, savunma zaafları ve rakiplerin üst düzey bitiriciliği öne çıkmaktadır. Son iki maçta da  yenilgiye yol açan bu  teknik taktik- kondisyon ve mental hataların  her iki maçta da tekrar tekrar öne çıktığını gördük.
Bunları   futbol maçlarını izleyip yazan futbol otoriteleri ,teknik adamlar ve futbolcular da doğruluyorlar..
. Son İtalya maçında duran toptan yapılan basit bir konsantrasyon hatasıyla geriye düştük bu durumun altını İtalya'nın ikinci golü de bir serbest vuruş sonrasında Calafiori'nin kafa vuruşuyla geldi 
• Savunmadaki Pozisyon Hataları ve Eksik Yakalanma: Maç boyunca savunma kurgusunda yerleşim problemleri yaşanmıştır. Özellikle İtalya'nın skoru 3-1'e getiren son golünde milli takım savunmasının eksik yakalanması ve ceza sahası içindeki Esposito'nun boş bırakılması mağlubiyeti kesinleştirmiştir. Aslında bu maçtaki hikayemiz çok da farklı değil öncekilerden. Topu ayağımıza aldığımızda iyiyiz güzeliz ama o top bir türlü içeri girmiyor. Rakibin ilk ciddi atağı kalemizde gol oluyor. Türkiye, bu sıkıntıyı Dünya Kupası’ndan beri yaşıyor. Top rakipteyken daha rahatız sanki. Ama topu bize verdiklerinde özellikle dar alanda rakibi nasıl açacağımızı bulamıyoruz. Hangi oyuncunun oynadığı da fark etmiyor.  
• A Ligi Seviyesindeki Hataların Cezalandırılması: Milli futbolcu Salih Özcan yaptığı özeleştiride, UEFA Uluslar A Ligi seviyesindeki takımların çok kaliteli olduğunu ve yapılan en ufak veya basit bir hatayı doğrudan gole çevirdiklerini, hem hücumda hem savunmada bu konsantrasyon eksikliğinin bedelini ağır ödediklerini ifade etmiştir.
• Maç Öncesi Hazırlık ve Yoğun Takvim: Teknik direktör Selçuk İnan gibi futbol insanları ise takımın performans düşüklüğünü ve alınan bu yenilgileri, üst üste gelen yoğun maç takvimine ve büyük maçlar öncesindeki hazırlık süreçlerinin yetersizliğine/psikolojik yıpranmaya bağlamıştır.
Bu sonuçla birlikte A Milli Takım, gruptaki dördüncü maçında da puanla tanışamayarak dördüncü yenilgisini almıştır.
Bitiricilik Sorunu ve Son Paslar :Bütün maçlar sürecinde yaşadığımız eksiklik ve beceriksizlik 
Belçika maçında Türkiye maç boyunca 20 şut çekip bunlardan 8'inde isabet bulmasına rağmen gol sevinci yaşayamadı. Pozisyon üretilmesine rağmen son paslardaki başarısızlık ve gol yollarındaki bitiricilik eksikliği nedeniyle skor istendiği gibi gelmiyor  
Takımda çok iyi diripling yapabilen ,rakibi eksilten çalımlar atabilen, teknik perfeksiyon sahibi oyuncular yok..Futbol önceden belirlenmiş hareketler dizisi değildir topa sahip olunca rakibi şaşırtan oyuncular gole yakın oyunculardır ve de gol gol pozisyonları üreten oyunculardır.  Aslında bu tip oyuncular ülke çapında  da yok..

Milli takımın defans hattı, rakip takımların hızlı hücumcuları karşısında büyük boşluklar veriyor . A Ligi seviyesinde yapılan bireysel hatalar ağır sonuçlar doğurdu. Belçika maçında Maçın yıldızı olan Kevin De Bruyne, savunmanın dengesiz yakalandığı anlarda 10. ve 59. dakikalarda sahneye çıkarken, 76. dakikada Romelu Lukaku defansın direncini tamamen kıran üçüncü golü attı. 
Kaliteli oyuncular oyunu önceden tahmin eden oyunculardır.Bu tip oyuncular genellikle topun hareketinin bir sonraki aşamada ne yaratacağını anladıkları için hareket ederler ,bu fark futbolcuya fiziksel hızdan daha fazla hız kazandırır  ki tehlikeyi önlemek için önemli bir harekettir..
Takımımız maçlarda  sahada gerekli reaksiyonu gösteremiyor , organizasyon ve uyumun yetersiz kalıyor . 
Belirtmek gerkir ki bütün maçlarda Hakan Çalhanoğlu ve Orkun Kökçü Kenan Yıldız  isimlerinin yokluğu da yaratıcılık anlamında takımı olumsuz etkiledi…
Yazımı bitirmeden önce ülkemizdeki yabancı futbolcu sayılarını vermek istiyorum.. 
Türkiye'nin en üst düzey profesyonel futbol ligi olan Süper Lig'de güncel olarak 273 lejyoner (yabancı) futbolcu bulunmaktadır. [1]
Transfermarkt'ın güncel verilerine göre Süper Lig'deki genel durum şu şekildedir: [1]
•    Toplam Oyuncu Sayısı: 532
•    Yabancı (Lejyoner) Oyuncu Sayısı: 273
•    Yabancı Oyuncu Oranı: %51.3
•    Maç Sürelerindeki Payı: Ligdeki genel maç sürelerinin %70.6'sını lejyoner futbolcular oluştururken, yerli futbolcular %29.4'lük bir paya sahiptir. [1]
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından Süper Lig için uygulanan güncel kural ise 14 yabancı oyuncu (10+4) kaydına izin vermektedir. Bu kural kapsamında takımlar kadrolarında en fazla 14 yabancı bulundurabilirken, bu oyunculardan en az 4'ünün 1 Ocak 2003 ve sonrası doğumlu (genç oyuncu) olması şartı aranmaktadır.  
Milli takımımızın aldığı yenilgilerde bu tablonun hiç mi suçu yok..?

Yazarın Diğer Yazıları