Nevzat Algan

Sıfır Otomobil Alırken Dikkat!

Nevzat Algan

Geçen yıl yaşadığım bir tecrübeyi paylaşmak istiyorum bugün sizlerle.  “İşin rast gelsin”, “yolun açık olsun”, “Allah iyi insanlarla karşılaştırsın” gibi kadim deyimlerin yanına “Sıfırda olsa araç alırken ekspertiz şart” şeklinde yeni nesil bir deyimin de ekleyenlerin haksız olmadıklarına ikna olduğum bir tecrübeydi yaşadığım olay. 

Bayiden sıfır kilometre araç alırken de eksiği kusuru var mı diye incelemek gerekiyormuş;

                Sıfır araçlar ile 2. el araçlar arasında makasın azalması ve sorunsuz bir araç alma niyetim birleşince, 10 Nisan 2025 tarihinde Antoto Akdeniz Otomotiv’den sıfır kilometre bir araç satın aldım. Aracı satın almak için bayi ile telefonla iletişime geçtim. Bayi yetkilisi ile model ve renk konusunda anlaştım. Antalya’ya gittiğimde aracı teslim almak için beklememek adına parasını önceden ödeyip trafik tescil işlemlerini başlattım. Nasıl olsa araç sıfır kilometre bir araç alıyorum, bayiden sıfır kilometre araç alırken eksiği kusuru var mı diye incelemek yersiz olur düşüncesindeydim. Gerçi bu düşüncemin hatalı olduğunu sonradan anladım. 

                Ertesi gün aracı teslim almaya gittim. Bayide üstünkörü bir şekilde araç hakkında “vitesi bu, çalıştırma düğmesi şu” deyip kısaca bilgi verip anahtarını teslim ettiler. Öylesine ilgisiz bir tavırları vardı ki bina içinde bulunan aracı önümde bayinin diğer araçları olduğu için bir müddet bina dışına çıkaramadım. İçindeki akaryakıt miktarı bir-iki kilometre yetecek kadar azdı, yolda kalma tehlikesi atlattım, en yakın istasyona kıl payı ulaşabildim. Yakıt ikmali yaptıktan sonra eve dönmek için Afyon'un yolunu tuttuk.

Satın Aldığım Otomobilin “Ayıplı Mal” Niteliğinde Olduğunu Öğrendim;

                Afyon’a geldikten hemen sonra aracın bagaj kısmında bagajı örtmeye yarayan, sonradan adının pandizot olduğunu öğrendiğim bir parçanın eksik olduğunu fark ettim. Hemen Antoto Akdeniz Otomotiv firmasının satış temsilcisini aradım. Temsilci eksik parçanın çok kısa sürede kargo ile adresime gönderileceğini beyan etti. 

                Aracı kullanmama engel bir parça olmamasına karşın parasını tam ödediğim bir malı eksik parçayla satın almış olmak rahatsız edici bir durumdu. Bir hafta, iki hafta, bir ay derken eksik parça bir türlü gönderilmedi. Durum hakkında bilgi almak için telefonla arayarak ve malum mesaj uygulamasından yazarak 3-4 defa bilgi istedim ancak sonuç alamadım. Böyle durumlarda yazışmanın sonradan delil olması açısından çok önemli olduğunun da altını çizmiş olayım.

                Satış temsilcisi birkaç gün sonra geri dönüş yaptı. Eksik parçanın temin edilmesi için kimliğimi ve araç ruhsatını istediler. Bu belgeleri neden istediklerini sorduğumda ise parçanın garanti kapsamına temin edilmesini sağlayacağız şeklinde cevap verdiler. 

                Firma yetkilisine; “neden garanti kapsamında değerlendireceğinizi anlamadım, parça en başından itibaren eksik teslim edildi parça parasını ödememek için mi bunu yapıyorsunuz? Diye sordum. Bu belgeleri gönderemem, benim bir kusurum yok,  bu yüzden parçanın garanti kapsamında değil tarafınızca karşılanmasını istiyorum.” şeklinde cevap verdim. Satış temsilcisi, ”Müdürümle görüşüp geri döneceğim” dedi ancak ne geri dönüş yapan oldu ne de eksik parça gönderildi. 

Satıcı Firma ile Yaptığım Görüşmelerden Sonuç Alamadım;

                Fazladan bir iyi niyet gösterterek bir müddet daha bekledim ve bayiyi tekrar aradım. Firma satış temsilcisi yine parçanın gelmediğini beyan edip ne zaman geleceği konusunda da net bir bilgilerinin olmadığını söyledi.

                Artık sürecin uzaması nedeniyle çözüm konusunda tereddüt yaşadım. Firmaya olan güvenimi tekrar sorguladım. Eksik parça ile araç satmak benim için başlı başına bir kusur sayılıyordu, hadi diyelim ki unutuldu, firma eksikliği fark etmedi, müşterisi defalarca talep ettiği ve temin konusunda söz verdikleri halde parçayı temin etmemek, kabul edilebilir değildi bana göre.

                İnsanın hakkını koruması/araması erdemdir, daha önemlisi vazifesidir. Hakkını aramayan insan haksızlık yapanın silahı haline dönüşür. Bende hakkımı aramak için tüketici hakem heyetine müracaat etmeye karar verdim. Parçanın eksik olduğunu ispat edecek yazışma çıktılarıyla birlikte Afyonkarahisar il tüketici hakem heyetine başvurdum. 

İyi ki Tüketici Hakem Heyeti Var;

                Tüketici hakem heyeti gerekli incelemeleri tamamlayarak 16 Temmuz 2025 tarihinde aldığı kararla satıcı firma olan Antoto Akdeniz Otomotiv firmasının 6502 sayılı Tüketiciyi Koruma Hakkında Kanun uyarınca “Ayıplı Mal” sattığına ve eksik olan parçanın firma tarafından temin edilerek tarafıma teslim edilmesine karar verdi. Tüketici hakem heyetinin bu kararı bana ve Antoto Akdeniz Otomotiv firmasına tebliğ edildi. Tüketici hakem heyeti lehime karar verince firma hemen eksik parçayı teslim etmiştir diye düşünmüş olabilirsiniz. Ama öyle olmadı maalesef. Olağan halimden daha fazla sabırlı davranarak, Tüketici hakem heyetinin kararı sonrası 40 gün daha bekledim. Artık firmanın eksik parçayı göndermeyeceğine ikna olmuştum.

                Tüketici Hakem Heyeti kararını uygulatmak için Afyonkarahisar İcra Dairesine giderek,  tüketici hakem heyeti kararını gösterip ne yapmam gerektiğini sordum. Memur hanımefendi benim anlayabileceğim şekilde bilgilendirme yaptıktan sonra bir dilekçe ile müracaat etmem gerektiğini söyledi. Üstelik dilekçede neler yazmam gerektiğini de söyleyerek bir kalem ve kağıt uzatarak yardımcı oldu. El yazısıyla orada yazdığım dilekçe hemen işleme alındı.

 

İcra Dairesi’ne Başvurmasam Lehime Verilen Karara Rağmen Hakkımı Alamayacaktım;

                İcra dairesinden ilgili firmaya resmi tebligat yapıldıktan sonra firmada müdür olduğunu beyan eden bir kişi telefonla arayarak; parçanız hazır gelip alabilirsiniz dedi. En başından bu yana mağdur edildiğimi, parçayı adresime kargo edeceklerini söylediklerini, Afyon’dan Antalya’ya gidip gelmemin hem maddi hem manevi zorluk olduğunu ve buna hiç gerek olmadığını ifade ettim. Ayrıca icra dairesine icra işlemlerini başlatmak için bir ödeme yaptığımı bu ödemeyi tarafıma iade etmelerini parçayı da adresime göndermelerini tekraren talep ettim. Kırılma ihtimali çok düşük olan, neredeyse hiç olmayan eksik parçayı “kırılabilir” diyerek göndermek istemediler. Masraflarımı ödeyin Antalya’ya gelip parçayı teslim alayım dedim. Oldukça yapıcı ve iyi niyetli olan bu öneriyi de kabul etmediler maalesef. 

Parasını ödediğim halde alamadığım parçayı resmi kanaldan almak için gerekli yasal işlemleri takip ettim. Yoğun iş tempom nedeniyle takip süreci biraz uzadı ve 02 Nisan 2026 tarihinde, yani aracı satın aldıktan bir yıl sonra eksik parçayı icra memurları eşliğinde Antalya'da faaliyet gösteren Antoto Akdeniz Otomotiv firmasına giderek teslim aldım. Bu süreçte yaptığım masrafları yine icra dairesi kanalıyla geri alacağım fakat harcadığım vakit ve emek geri gelmez. 

İyi Düşünelim İyi Olsun. Dürüst Çalışan İnsanların İşi Rast Gitsin.

                Yanlış anlaşılmasın kimseyi suçlamıyorum. Antoto Akdeniz Otomotiv firmasının sahiplerinin yaşadığım bu kötü tecrübeden belki de haberleri olmamıştır. 0 km aracın eksik parçayla satıldığından, personellerinin eksik parçayı garanti kapsamında değerlendirmek istediğinden, tüm iyi niyet ve sabrıma rağmen çalışanlarının yaşadığım sorunu çözemediğinden, İcra memurlarıyla gittiğimizde konuştuğumuz “haa şu pazdizot muhabbeti için mi geldiniz?” şeklinde sözlerine şahit olduğumuz müdürlerinden haberdar değillerdir belki de. Umarım bundan sonra tüketici hakları ve müşteri memnuniyeti hususunda daha özenli olurlar ve firmalarından Tüketici Hakem Heyeti kararına göre “ayıplı mal” kabul edilen araçların satılmasını engellemek için gerekli düzenlemeleri yaparlar. 

TEŞEKKÜR

                Bu arada ülkemizde son dönemde doğru işlemediği konusunda birçok şikâyet bulunan adalet mekanizmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha yaşayarak tecrübe etmiş oldum. Bedeli ödenerek satın alınan bir malın kusurlu/eksik olmasına rağmen firma tarafından kusur/eksik giderilmediğinde, tüketici hakem heyeti ve icra daireleri gibi kurumlarımız olmasa ve bu kurumlar görevlerini iyi yapmasalar tüketicinin mağdur olabileceğini yaşayarak tecrübe ettim.

                Umarım benzer bir problem yaşamazsınız. Lakin insanlık hali olur da sizlerin de başına benzer bir durum gelirse zaman kaybetmeden tüketici hakem heyetine müracaat etmenizi, gerekirse icra dairesine hiç çekinmeden gidip hakkınızı söke söke almanızı tavsiye ederim. 

                Tüketicilerin haklarını gerçek anlamda koruduğuna ve mağdur olmalarını engellediğine fiilen şahit olduğum, mahkemelere göre çok daha kısa sürede sonuç alınabilen Tüketici Hakem Heyetinin kurulmasına vesile olanlara, 

                Vatandaşın meramını doğru anlatması ve adaletin yerini bulması için samimiyetle gayret gösterip, yardımcı olan bir anlayışa sahip olmaları nedeniyle Tüketici Hakem Heyeti’ne Başkan; Ticaret İl Müdürü Sn. Mahmut YAYLA ve Sn. Heyet Üyeleri başta olmak üzere özverili görev yapan tüm kurum çalışanlarına,

                Vatandaşlara güler yüzlü ve çözüm odaklı davrandıklarına bizzat şahit olduğum, kapısından girdiğinizde hummalı ve huzurlu çalışma ortamını fark edebileceğiniz bir kurum olan Afyonkarahisar İcra Dairesine, Ayrıca bu güzel çalışma ortamını sağlayan başta İcra Müdürü Sn. Savaş ŞEN olmak üzere özverili görev yapan tüm kurum çalışanlarına,

Bir vatandaşlık vazifesi olarak teşekkürü borç bilirim. 

Yazarın Diğer Yazıları