Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yenilenler ilaç, bahçeler eczane olsun

3. Tıbbi ve Aromatik
Yenilenler ilaç, bahçeler eczane olsun

3. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı kapanış töreni 24 Mart Cumartesi günü Korel Termal Otel de gerçekleştirildi.
ÇALIŞMALAR
 DEVAM EDİYOR
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın moderatörlüğü ile devam etti. Tıbbi Aromatik Bitkiler alanında ki araştırıcı sayısının arttığına değinen Solak, “Günümüzde çalışmaların tamamlayıcı olabilmesi için birbirini tamamlayıcı nitelikte olması, sıkı bir işbirliği, iletişim organizasyonlarına ihtiyaç var. Bu bağlamda Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu hocamızın talimatı ve destekleriyle il merkezinde Zafer Kent Ormanı’nda Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi adı altında modern bir tesis inşa edilerek 11 Aralık 2013 tarihinde hizmete girdi. Bu merkezde çok değişik ürünlerde ürün argesine yönelik lisansüstü tez çalışmalarına yönelik belli sayıda çalışmalar hızla devam ediyor” dedi.
ÇALIŞMA ÜÇ
BAKANLIĞIN
 KOORDİNESİNDE
Çalıştayın açılışında konuşma yaptığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, mevkidaşı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya hitap etmek istediğini söyledi. Çalışmalar hakkında kısa bilgiler vereceğini belirten Eroğlu, “Bu mevzu çok disiplinli bir mevzu. Esasen bu mevzu da malum olduğu üzere tıbbı olduğundan Sağlık Bakanlığı kapsamında bitki olduğundan elbette Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı da işe dâhil. Biyolojik çeşitlilik nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı da buradadır. Üç bakanlık olarak bu çalışmayı gerçekten güzel bir koordinasyon halinde yürütüyoruz” diye konuştu.
“TÜM TÜRKİYE
 EROĞLU İLE
İFTİHAR EDİYOR”
Programın açılış bölümünün son konuşmasını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Uzman Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba yaptı. Fakıbaba, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na “ağabeyim” diyerek hitap ederek, “Çok değerli ağabeyimin sadece Afyon’a değil Türkiye’ye çok değerli hizmetleri var” vurgusunu yapan Fakıbaba, “Sayın Bakanımızın, çok değerli ağabeyimin yaptığı hizmetlerle ne kadar iftihar etsek azdır. Yalnızca biz ve Afyon değil tüm Türkiye onunla iftihar ediyor. Özellikle gayretlerinden dolayı ben çok teşekkür ediyorum. Program çok yoğundu ama ağabeyimi kıramadım. Hemen derhal ben geleceğim dedim” şeklinde konuştu.
“AFYON İNSANIN İÇİNİ ISITIYOR”
“Halk içinde, muteber bir nesne yok, devlet gibi, olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi” sözlerine hatırlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba; Ne kadar güzel özetlemiş, Kanuni Sultan Süleyman Han değil mi? İşte, bu güzel dizeden şunu anlıyoruz ki, insana bahşedilmiş, hayattaki en önemli nimet sağlıktır. Termal kaynaklarıyla, doğal bitki örtüsüyle, endemik bitki türü zenginlikleriyle, ön plana çıkan, yüreğinin sıcaklığı ve misafirperverliğiyle insanın içini ısıtan, bu şehirde; Afyonkarahisar’ da, sizlerle birlikte olmaktan, duyduğum memnuniyet ve mutluluğumu özellikle ifade etmek isterim. Binlerce yıl önce insan, bitkilerin tedavi edici gücünü keşfetmiş ve sağlıklı yaşayabilmek için onlardan yararlanmıştır. Ancak, 20’nci yüzyılın başlarında, sanayileşmenin de etkisiyle, ilaç endüstrisinde sentetik ve yarı sentetik hammaddelerin kullanımı artmıştır. Bu dönemde, bitkisel ürün kullanımında oransal bir azalma yaşanmıştır. Sentetik ilaçların, yoğun kullanımı sonucu, meydana gelen yan etkileri, son yıllarda doğal ürünlere olan talebi artırmaktadır. Günümüzde, doğal bitkisel kökenli ilaç ve kozmetik sanayi sektörü hızla gelişmektedir. Küresel tıbbi ve aromatik bitkiler pazarı; 2000 yılında, 50 milyar dolar büyüklüğünde iken, önemli bir artış göstererek, 2018 yılında yaklaşık 200 milyar dolara ulaşmıştır. Bu piyasanın, 2050 yılında 3 trilyon dolara çıkması beklenmektedir” ifadelerini kullandı.
EKOLOJİK
ZENGİNLİK
KORUNARAK GELİŞTİRİLMELİ
Dünyada yaşanan gelişmelere karşılık, Anadolu coğrafyasının insanlığa önemli bir fırsat sunduğuna temas eden Fakıbaba şu ifadeleri yer verdi: “Ülkemiz dünyada, 3 biyo-coğrafyanın kesiştiği bir bölgede yer almaktadır. Ayrıca, ülkemiz iki gen merkezini barındıran konumu ve doğal bitki örtüsünde yer alan, yaklaşık 12 bin bitki çeşidi ile büyük bir zenginliğe sahiptir. Bu bitkilerin, 3 bin 649’u endemik tür ve çeşitlerden oluşmaktadır. Doğal bitki örtümüzde mevcut olan, yaklaşık bin bitki çeşidi ise, ülkemizde ve dünyada tıbbi ve aromatik bitki olarak kullanılabilmektedir.  Artık, ülkemizin sahip olduğu, bu ekolojik zenginliği, koruyarak ve geliştirerek, ekonomik zenginliğe dönüştürmeliyiz.”
41 ARGE PROJESİ YÜRÜTÜLÜYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak; tıbbi ve aromatik bitkiler konusunu gerçek anlamda, çok önemsediklerine değinen Fakıbaba şöyle konuştu: “Bu hususta bir çok proje yürütüyoruz. Binlerce yıldır, bu topraklarda var olan bitkilere ait tohumların korunması ve ıslahı öncelikli konularımız arasındadır. Bakanlığımıza bağlı, Tohum Gen Bankalarında, tohum olarak depolanan 264 türe ait 2 bin 641 tıbbi bitki örneği bulunmaktadır. Bakanlığımız bünyesinde, 12 Araştırma Enstitüsünde tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili,  41 adet Ar-Ge Projesi yürütülmektedir. Bugüne kadar, 50 türde kültüre alma çalışmaları sonuçlandırılmış, bunlardan 15 tanesinin adaptasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Kamu, özel sektör ve üniversiteler ile birlikte, 15 türde toplam 51 tescilli çeşit geliştirilmiştir. Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitümüz bünyesinde, ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezî’ kurulmuştur.  Bakanlığımıza bağlı enstitüler bünyesinde tıbbi bitki genetik kaynak toplama ve ıslah çalışmaları yapılmakta ve bu çalışmalara ait koleksiyon bahçeleri de yer almaktadır. AR-GE çalışmalarının yanında çiftçi şartlarında üretimi geliştirmek üzere, 38 ilde ‘Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi’ başlatılmıştır. Milli Tarım Projesi ve Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında, tıbbi ve aromatik bitkilerinin üretim planlamasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir.”
TKDK ARACILIĞIYLA
226 MİLYON TL DESTEK
Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları desteklemeleri kapsamında;  2013 yılından bugüne kadar 16 milyon TL hibe desteği ödendiğini açıklayan Fakıbaba şunları söyledi: “Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı kapsamında, Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretimi, İşlenmesi, Depolanması ve Paketlenmesi Proje Konusunda, 2016 ve 2017 yıllarında üreticilerimize destekler verdik. Bu destek toplamı 4.860.000 TL’dir. TKDK marifetiyle bugüne kadar, 6.065 projeye yaklaşık 226 milyon TL hibe desteği ödenmiştir.  Bu hedefle, 2018 yılında; İyi tarım uygulamaları kapsamında, tıbbi ve aromatik bitkileri yetiştiren çiftçilere dekara  50 ila 100 TL, Tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan küçük aile işletmelerine dekara 100 TL, mazot ve gübre desteği olarak dekara 14 TL, Organik tarım yöntemi ile üretim yapan üreticilerimize ise, dekara 70 ila 100 TL arasında değişen destekleme ödemesi yapılacaktır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden, 2 milyon liraya kadar, işletme kredisi kullananlara %50 faiz indirimi uygulanacaktır.” Halkı sağlıklı beslemesinin son derece önemli olduğunu ve bu sağlığın korunmasının görevleri olduğunu belirten Fakıbaba, “Yediklerimiz ilaçlarımız, bahçelerimiz eczanemiz olsun” dedi. Kapanış konuşmalarının ardından çalışma gruplarının hazırladıkları raporların ana başlıklarının sunumu ile 3. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler (TAB) Çalıştayı sona erdi. Çalıştayın son bölümünde akademisyenler; Prof. Dr. Yüksel Kan, Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, Prof. Dr. Selman Türker, Prof. Dr. İrem Tatlı Çankaya beşer dakikalık sunum yaptı.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti