Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Enerji kimlik belgesi alımı zorunlu, maliyeti düşük

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası
Enerji kimlik belgesi alımı zorunlu, maliyeti düşük

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Afyonkarahisar Temsilcisi Bayram Sinan Millik, binaların enerji kimlik kartı edinme konusundaki son gelişmeleri anlatarak Gazeteniz Kocatepe’nin sorularını cevaplandırdı.
Sayın Başkanım binaların enerji kimlik belgesi edinme zorunluluğu önemli bir konu. Bu konu TBMM gündemine de taşındı. Son durum nedir?
B. Sinan Millik: 2 Mayıs 2017 tarihinde süresi biten mevcut binaların enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu vardı. Mevcut yönetmeliğin 25’nci maddesi bunu düzenliyordu. Bu madde 28 Nisan 2017 tarihinde değişikliğe uğradı. Bu değişiklik, “Binalar veya bağımsız bölümlerde alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş şartı aranır” diye yazıyordu. Bunun için 2 Mayıs 2017 bunun için son tarihti. Bu madde de yer alan; Binanın veya bağımsız bölümün satılması ya da kiraya verilmesi safhasında mülk sahibinin enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir hükmü 1 Ocak 2020 tarihine kadar enerji kimlik belgesi alım süresi uzatıldı.
Enerji kimlik belgesi yenileme ve edinme noktasında bu süre uzun değil mi?
B. Sinan Millik: Bu çok uzun bir zamanı kapsıyor. Üç yıllık bir uzatma yerine bu süreç 6 aylık periyotlar halinde uzatılsaydı daha iyi olurdu. Böylece bu talep daha fazla giderilirdi.
Peki, binalar için enerji kimlik belgesine sahip olma ehemmiyeti nedir?
B. Sinan Millik: Enerji kimlik belgesi, mevcut binalarda hangi sınıfta enerji tükettiğimizin belirlenmesi açısından önem taşımaktadır. Burada ki teme espri verimli bir bina mı, verimsiz bir bina mı olup olmadığı bu belge ile tescillenmektedir. Enerji kaynaklarını doğru kullanıyor muyuz? Enerji kayıplarımız ne kadar onu görmek bu sistemle amaçlanıyor.
Enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım satım ve kiralama işlemleri yapılamayacağı doğru mu?
B. Sinan Millik: İşte ilgili yönetmelikte süresi uzatılan madde konusu bununla ilgilidir. 2 Mayıs 2017 tarihinde alım satımlarda, abone değişikliğinde bu belgeyi isteyeceklerdi. Bu 1 Ocak 2020 tarihine kadar uzatıldı.
Özellikle konut sahiplerine tavsiyeniz bu konuda nedir?
B. Sinan Millik: Konut sahiplerine tavsiyemiz bir an önce Türkiye genelinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yetkilendirdiği akredite firmalar var. Akredite firmalarla irtibata geçilmelidir. Özellikle mevcut binalar için 2011 yılı öncesi ruhsata sahip binaların sahipleri akredite firma yetkilileriyle irtibata geçerek bu belgeyi almalarını tavsiye ediyoruz.
Bu belgeyi edinme de ortalama maliyet nedir?
B. Sinan Millik: Enerji kimlik belgesi edinmede maliyet serbest piyasadır. Net ve belli bir maliyeti yoktur. Ancak fahiş bir rakam olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Çok cüzi rakamlarla bu işin çözülebildiğini ifade etmek mümkündür. Daire başına düşünülürse mesela herhangi bir dairenin bir aylık aidat bedeli karşılığında bu işlemi yaptırıp enerji kimlik belgesini edinmek mümkündür. O nedenle gecikmeden son günlere kalmadan bu yasal gereksinimi yerine getirmek bina sahiplerinin menfaati gereğidir. Bir an önce bu yasal prosedürün yerine getirilmesi son zaman sıkışıklığını önleyecektir. Son güne bırakmayalım. Afyon’da bu işe ön ayak olan birkaç isim var. Türkiye çapında yetkilendirilmiş kuruluşları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sitesinde bulmak mümkündür. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti