Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sıfır Atık Projesi 5 yılda 62,2 milyar kazandırdı

AK Parti İhsaniye İGM

AK Parti İhsaniye İGM Üyesi İrfan Seçen, 5-9 Haziran Dünya Çevre Haftasını kutladı. Seçen, Sıfır Atık yönetimi alanında Türkiye’de 5 yılda 62,2 milyar TL kazanç sağlandığına dikkat çekti

 

AK Parti İhsaniye İGM Üyesi İrfan Seçen, gündem dışı söz alarak 5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftası nedeniyle konuşma yaptı.
SIFIR ATIK PROJESİ 5 YILDA
62,2 MİLYAR TL KAZANDIRDI
Çevrenin Korunması konusunda farklılık oluşturmak amacıyla 1972 yılında düzenlenen BM Çevre Konferansı’ndan bu yana 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olarak kutlandığını belirten Seçen, “Türkiye’ de 21 Mayıs 2022 tarihle 5 Haziranı içine alan hafta ‘Türkiye Çevre Haftası’ olarak ilan edilmiştir. Doğal çevrenin ve denizlerimizin korunması, sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturulması, iklim değişikliği ile mücadele konularında çevre bilincinin artırılması amacıyla ‘Temiz Deniz Temiz Dünya’ temasıyla düzenlenen Türkiye Çevre Haftası tüm illerimizde olduğu gibi ilimizde de çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu ve benzeri etkinlikler bu bilincin artırılmasına büyük katkı sağlamaktadır. Bilindiği üzere, Türkiye’den başlayıp, Dünya’ya yayılarak bir marka olan uluslararası kuruluşların ve birçok ülkenin sahiplendiği en önemli çevre projesi ‘Sıfır Atık’ Projesi 2017 yılında Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğünde başlatıldı. BM Genel Kurulu, 14 Aralık 2022’de Türkiye’nin ana sunucusu, 105 ülkenin de ortak sunucu olduğu ‘sıfır atık’ kararını kabul etmişti. BM Genel Kurulun bu kararıyla 30 Mart, ‘Uluslararası Sıfır Atık Günü’ ilan edildi. Beş yıllık süretçe ‘Sıfır Atık’ yönetimi alanında ülke genelinde 62,2 milyar TL kazanç sağlamıştır.” dedi.
19 MİLYON KİŞİYE SIFIR
ATIK EĞİTİMİ VERİLDİ
“Üretim aşamasında hammadde yerine geri kazanılmış ürünlerin kullanılması, daha az enerji ve su kullanılması, depolama alanında tasarruflar, doğal kaynakların korunması, hava kirleticileri ile sera gazı gibi olumsuz emisyonların önlenmesi çevresel açıdan kazanımların başında yer alıyor.” diyen Seçen, “Bu kapsamda ‘Sıfır Atık’ hareketi ile 195 bin ailenin bir yıllık enerji kullanımına eş değer 530 milyon kilovatsaat, enerji tasarrufu, 2 milyon hanenin bir yıllık su kullanımına eş değer 572 milyon metreküp su tasarrufu,1 metre yüksekliğinde 9 bin 288 futbol sahası genişliğine eş değer 69 milyon metreküp depolama alanından tasarruf, yıllık bazda 850 bin aracın trafikten çekilmesi anlamını taşıyan 3,0-milyon ton sera gazı saliminin önlenmesi, Hong Kong’un karasal alanının iki katına sahip bir ormanlık alanın korunması anlamına gelen 1,95 milyon dekarlık orman alanına eş değer 347 milyon ağacın kesilmesinin önlenmesi sağlanmıştır. Ayrıca 5 yıllık Süreçte ‘Sıfır Atık’ yönetimi alanında ülke genelinde; 164 bin bina ve yerleşkede Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ne geçildi. Plastik poşet kullanımı yüzde 62,5 oranında azaltıldı. 31.500 ton ücretli plastik poşet uygulaması kaynaklı sera gazı salınımı engellendi. 19 milyon kişiye sıfır atık eğitimi verildi.” ifadelerine yer verdi.
DENİZ ÇÖPLERİNİN BÜYÜK
KISMI PLASTİKTEN OLUŞUYOR
Kamu kurumlarına ayrıştırmayı sağlayan atık kumbaralarıyerleştirilİP, Sıfır Atık Mavi Projesi başlatıldığını belirten Seçen şunları kaydetti: “180 bin ton deniz çöpü toplandı. 572 milyon metreküp su tasarrufu 530 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanmıştır. Ülkemizde deniz ve kıyı bölgelerinin sunduğu imkânlar nedeniyle hızla artan endüstriyel faaliyetler sonucu kurulan sanayi tesisleri, özellikle kıyı alanlarında yoğunlaşan kentleşme, kara ve denizde gerçekleştirilen turizm faaliyetleri, deniz taşımacılığı ve iç bölgelerden yüzeysel sular vasıtasıyla gelen evsel ve endüstriyel kaynaklı kirlilikler nedeniyle kıyılarımız önemli çevre sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Denizlerdeki başlıca kirlilik kaynağı olan deniz çöpleri; insanlar tarafından üretilmiş veya kullanılmış, denize, nehirlere veya plajlara bırakılmış; nehirler, atık sular yağmur suyu veya rüzgâr ile denize dolaylı olarak girmiş, kötü hava koşullarında denizde kazara kaybedilmiş balıkçılık malzemeleri, kargo malzemelerdir. Deniz çöplerinin büyük bir kısmı plastikten oluştuğundan deniz çöpü denilince akla plastikler gelmektedir. Çünkü plastikler hafif yapıları nedeniyle uzak noktalara taşınabilmekte, uzun süre doğada kalmakta ve yok olmadan parçalanarak mikroplastiklere dönüşmektedirler. Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 300 milyon ton plastik üretilmektedir. Plastik üretiminin 1900’lü yıllarda başladığı ve doğada kendiliğinden parçalanarak yok olmadıkları, uzun süreler kalabildiği göz önünde bulundurulduğunda ilk üretilen plastiklerin halen bizimle birlikte olduğu söylenebilir. Denizlerin sınır aşan doğası sebebi ile deniz çöpleri, kaynağı olan ülkeden çok uzak kıtalara hatta okyanuslara taşınabilmektedir.”
HER YIL 8 MİLYON TON PLASTİĞİN YARISI DENİZLERDE BİRİKİYOR
Seçen sözlerini şöyle tamamladı: “Okyanus akıntılarıyla dünyanın en uzak ve ıssız bölgelerine taşınan plastik atıkların, insanlar, diğer canlılar ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerini küresel ölçekte olduğunu göstermektedir. Bugüne kadar üretilen 8 milyar ton plastiğin yarısı denizlerde birikmiştir ve bu birikimin kapladığı alan Avrupa kıtasının alan büyüklüğünden fazladır. Her yıl yaklaşık 8 milyon ton çöp, dünyadaki denizlerde ve okyanuslarda son bulmaktadır. Dakikada bir çöp kamyonunun denize boşaltılması demektir. Deniz çöpleri sağlık, çevre ve ekonomi üzerinde ciddi ve artan miktarda tehdit oluşturmaktadır. Sıfır atık sistemi hayata geçirilmeye başlandıktan sonra, uygulamalar esnasında su varlıklarımızı ve kıyı değerlerimizi korumak amacıyla, sistemin genişletilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Sıfır Atık Mavi, deniz ve su varlıklarımızın korunmasına destek olmak, bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirmek amacıyla başlatılmıştır. Denizlere ulaşan kirliliğinin yüzde 80 oranında karadan kaynaklandığı göz önünde bulundurulduğunda karada alınan çevre koruma ve atık oluşumunun azaltımına yönelik tedbirlerin her biri denizlerin korunmasına katkı sağlamaktadır. Doğrudan deniz ve su varlıklarımızla ilişkili olan kıyı tesis ve işletmeleri tarafından sıfır atık sisteminin uygulanması ile aynı zamanda Sıfır Atık Mavi hareketine destek sağlanmaktadır. Bu anlamda ‘Dünya Çevre Günü’nü kutluyor, sağlıklı bir gelecek, temiz bir çevre diliyorum.”
>> Dilek ÇETİNKAYA’nın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti