Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bolvadin Ne Demek?

Afyonkarahisar’ın en kadim ilçelerinden birisi olan Bolvadin’in ismi antik çağlarda bölge için kullanılan Polybotum kelimesinden gelmektedir.

Afyonkarahisar'ın en kadim ilçelerinden

Bolvadin ne demek

Anadolu’nun bir çok yöresinde yerleşim merkezlerinin tarih içerisinde kullanılan isimleri Türk halkının kendine özgü ifade şekliyle değişime uğramıştır. Antik çağlarda yerleşim merkezlerine verilen isimler Türk hlkı arasında söylenegelirken yeni bir yapıya ulaşmıştır. Bolvadin ilçesinin ismi bu duruma en güzel örneklerden birisidir.

Romalıların bölgeye hakim oldukları dönemde bölge için kullanılan Polybotum ismi, günümüzde Bolvadin haline gelmiştir. Genel manada dinine, örfüne, geleneklerine bağlı bir yer olan Bolvadin’de bu ism yerleşmiş halk arasında “Dinibol” söylemlerine de konu olmuştur.

Afyonkarahisar ve Bolvadin çevresinde ilçenin ismi “Bolovadın” olarak söylenmektedir.

Bolvadin ne demek

AFYONKARAHİSAR’IN EN KADİM YERLEŞİM MERKEZLERİNDEN BİRİSİ BOLVADİN’DİR

Bolvadin’in geçmişi belgelere dayanarak 10.000 yıl geriye gitmektedir. Bolvadin, antik Paroreos Phrygia (Yanık Frigya) vadisinde kurulmuştur. Bu vadide M.Ö. 8000’de yerleşik hayata geçildiği tespit edilmiştir.

Arkaik devirde bir site şehri olan Bolvadin, o dönemde Afyon bölgesindeki 52 yerleşim biriminden birisiydi.
Anadolu’daki bütün tarihi devirleri yaşayan Bolvadin, Romalılar zamanında Polybotum isminde il merkezidir. Üçhöyükler mevkisinde önemli bir yerleşim merkezi olan Kayster Pedion şehri M.Ö. 401 tarihinde Persler tarafından yakıldıktan sonra Polybotum hızla gelişmiştir. Grek tarihçisi Ksnefon, “Anabasis” isimli kitabında Kayster Pedion şehri için “Yolların birleştiği yerde kalabalık bir şehirdir” der.
M.S. 133 tarihinde Polybotum’u ziyaret eden Roma Kralı Hadrianus adına 3 cins para basılır. Kralın heykelleri form ve agoraları süslemiştir. Bizans zamanında “Polybotos” ismiyle anılır. Çevresini etkileyen sosyal ve kültür şehri olmuştur. Bizans’ın son zamanlarında Türk ve Arap akınlarının tesiri ile şehir küçülmüş, nüfus dağılmıştır. Bizans tarihçisi Anne Comnenus “Alexia” isimli eserinde bu şehrin çevresinin merkezi olduğunu yazar. Polybotos Malazgirt Zaferi’nin hemen sonunda 1107 tarihinde Emir Menkücek tarafından fethetmiştir. İsmi Bolvadin olarak değiştirilir. Zaman içinde Türkler ile Bizans arasında el değiştiren Bolvadin 1116 tarihinde Bizans’la yapılan Bolvadin Savaşı ve sonunda yapılan Bolvadin Anlaşması ile kesin olarak Türk hakimiyetine geçer.

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti