Murat Arısoy

Festivallerin Kazandırdıkları

Murat Arısoy

İl Genel Meclisi’nin Temmuz ayında yapılan iki konuşma, bazı noktaların altını çizmemiz gerektiğini bizlere hatırlattı. İGM’nin 2025 yılı Temmuz ayı birleşimlerinde gündeme gelen konu, Afyonkarahisar İl Özel İdaresi’nin Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Müzik Festivalleri’ne destek vermesi ile ilgiliydi. Teklif önce ilgili komisyonlara sevk edilmişti; ardından ilgili komisyonların “uygun” bulması ile teklif İl Genel Meclisi’nde oylamaya açılmıştı. Bu sırada İl Genel Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili ve Dinar Üyesi Nihat Çalışkan “Geçmiş dönemlerde bu festivallerle ilgili 150-200 kişinin katıldığı konserler, otellerde düzenlenmişti. Bu bütçenin köylere hizmette kullanılması yönünde bir düşüncemiz var. Çünkü Caz Festivali Afyon’a ne kazandırır, ne kazandırmaz, bununla ilgili açıklama da yok. Bu festivallerin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmasının gerektiğini düşünüyorum” demişti. 

İGM’nin MHP’li Sandıklı Üyesi Ali Açıkgöz de “Ben de Nihat Başkanım’a katılıyorum. Afyon’un yapısına ve bize Caz Festivali’nin ne kadar değer katacağını bilmiyoruz. Doğrudan karşı olarak gözükmeyelim ama daha milli ve manevi değerlere para aktarılması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca yaz döneminde düzenlenen Motofest etkinliklerinde gençlerin çadır kurup sabaha kadar alkol aldığını ve farklı maddeler kullandığını da biliyorum. Bu tür etkinliklere kendi adıma söylüyorum, karşıyım. Caz çok uç bir şey. Afyon için lüks ve israf” ifadelerini kullanmıştı. 26 kabul, 10 çekimser, 10 ret oyuyla gündem maddesi kabul edilmişti. 

Bir gazeteci olarak bu oylamadan çıkardığım sonuç şu oldu: 25 yıldır kesintisiz sürdürülen bir sanat etkinliği hakkında biraz ayrıntı vermeliyiz. Haberlerimiz sadece festivallerin açılış ve kapanış konserlerindeki konuşmalardan ibaret kalmamalı. Hemen hemen her etkinliği, okul köy dinlemeden takip etmeli ve okuyucuya (yeni tabirle takipçiye) ulaştırmalıyız. Mesela bu yıl 24’üncü Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali ve 25’inci Caz Müzik Festivali kapsamında Afyonkarahisar Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda iki kez konser düzenlendi. Bu konserlerle kadınların dünyaya bakışının şekillenmesine katkı sağlandı. 

Ancak sizinle farklı bir dünyayı paylaşmak isterim:

Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Festivalleri’nin en önemli etkisi, şüphesiz okullarda oldu. Festivaller başladığından bu yana Afyonkarahisar merkez, ilçe, belde ve köy okullarına gidildi. “Orda bir köy var uzakta/ O köy bizim köyümüzdür” diyerek çocuklara sanat sevgisi aşılanmaya çalışıldı. Bu maya tuttu mu? Bence tuttu. 25 yılda 1 milyonu aşan sayıda genç ve çocuğa, “Sen sanatla uğraşabilirsin”, “Bu topraklardan çıkan nice dünyaca ünlü sanatçı var, sıra sende” mesajı verildi. O çocukların bir kısmı ilk kez müzik aletlerini gördüğü gibi, bazıları ilk kez böylesine sanat dolu sohbetlere katılmış oldu. 
“Festivallere giden para ne oluyor” soranlar, keşke 1 milyon genci 25 yılda yetiştirebilecek, değiştirebilecek sihirli değneklere sahip olsa…

Genel Sanat Yönetmenliği’ni “yer kök” Afyonkarahisarlı Hüseyin Başkadem’in sürdürdüğü Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Festivalleri’nin uzun süre sürdürülebilir olması, Cumhurbaşkanlığı’nın da dikkatini çekmişti. Bu festivaller, 2021 yılının önemli etkinlikleri arasına girmiş, Hüseyin Başkadem, Cumhurbaşkanlığı 2021 Kültür ve Sanat Ödülleri’ne layık görülmüştü. 

Şimdilerde pek gereğini yapmasak da sık sık övündüğümüz “Gastronomi şehri Afyonkarahisar” tanımlamasının da ana unsurlarından birisi Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Festivalleri… Afyonkarahisar, gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılırken UNESCO yetkilileri Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Festivalleri’nin sürdürülebilmesini önümle görüyor. Bu festivaller, “Şehir, kültür ve sanat faaliyetlerini düzenler ve sürdürebilir” fikrinin yaygınlaştırılmasını sağlıyor. 

Kültür ve sanat festivalleri, bugünden yarına hayatı değiştirmez. Bu festivaller, organizasyon bilgisinden iletişimin nasıl kurulacağına; çocukların ve gençlerin bu konuya nasıl odaklanacağından enstrümanların nasıl zarar görmeden taşınacağına dair pek çok unsuru işleyerek başarıya ulaşır.

Günümüzde Festivaller, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın gözle görünür desteği ile devam ediyor.

AFYON FEN LİSESİ’NDEN ŞİKAGO’YA

Hüseyin Başkadem’in adeta bir “sarı inadı” (küçüklüğünde saçları sapsarı imiş) ile sürdürdüğü (ve iyi de yaptığı) Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Festivali ile ilgili okuyunca “Hüseyin Bey ne büyük iş yapmış” dediğim bir yorumu sizinle paylaşmak isterim. Gazeteci Müge Çarman’ın kişisel sayfasında bir okuyucu, Başkadem ve Festivaller hakkında şu yorumu yapmış:

“Afyon Fen lisesinde yatılı olarak okudum ve her caz ve klasik müzik festivalinin bazı workshopları bizim okulumuzda olurdu ve biz de böylelikle klasik müzikle Hikmet Şimşek’ten sonra Hüseyin Başkadem sayesinde daha yakınlaştık. Ayrıca biz yatılı öğrencileri akşamları olan konserlere götürürlerdi. O zaman bunun bizim için ne kadar değerli olduğunu bilmiyorduk ancak zaman geçtikçe çok daha iyi anlıyorum. Bilkent’in harika MSSF fakültesinin yanındaki göle inip enstrümanlarını pratik yapan arkadaşları gördükçe, konserlerine gittikçe ve lojmanlardaki MSSF öğrencilerinin balkonlarından çaldıkları çelloları dinledikçe artık iyice hayatımın ayrılmaz. Şimdi Şikago’da, hem Cazın hem de Klasik Müziğin en güzel olduğu yerlerden birinde Hüseyin Başkadem’in bizde uyandırdığı bu ilgi sayesinde bütün bu güzelliği doyasıya yaşayabiliyorum. Not: Az önce arabamda gelirken radyoda Schubert vardı.”

ESKİŞEHİR CAZ FESTİVALİ, BİLECİK PİYANO FESTİVALİ

Afyonkarahisar Belediyesi’nin Festivaller’in ilk anından itibaren sunulan desteği, 31 Mart 2024 tarihindeki Mahalli İdareler Seçimi’nin ardından sona ermişti. Bunu daha önce yazmıştık. Ancak farklı illerden gelen haberler, “Her yerde kıpırdanma var, bizim Belediye hazır olan Festivaller’e sırt çeviriyor” düşüncesini aklımıza getirdi. 

Neden mi?

Söyleyeyim. 

Mesela, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi liderliğinde, özel bir şirket eliyle 4-5 Ekim 2025 tarihlerinde ilk kez Eskişehir Caz Festivali düzenleneceği duyuruldu. Festivalde çocuklara özel etkinliklerin, Eskişehir’in tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan konserlerin düzenleneceği duyuruluyor. Eskişehir Caz Festivali’ne en düşük giriş ücreti ise 450 TL, iki günlük paket ise 900 TL. 

Hüseyin Başkadem bu anlatılanların hepsi Afyonkarahisar’da yapıyor; ayrıca etkinliklerin ücretsiz olması (ücretsiz kalması) için çabalıyor. Bunu tarihe not olarak düşelim. 

Başka bir habere bakalım:

“Bilecik Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Ayva Çiçeği Piyano Festivali'nde alanında değerli piyanistler Bilecikli sanatseverlerle buluştu. Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde  4-5-6 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen festival kapsamında yurt içi ve dışından yüzlerce piyanist Bilecik’te bir araya geldi. Bulgaristan Devlet Sanatçısı Georgios Filadelfefs ve Rusya Devlet Sanatçısı Elena Çekiç’in büyüleyici performanslarının da sanatseverlerle buluştuğu festivalde genç yetenekler hünerlerini sergiledi.”

Biz, şehrimizde var olanı korumamakta mahiriz nedense…
 

Yazarın Diğer Yazıları