Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeterli beslenin, el yıkayın, sıkı giyinin

Halk Sağlığı Müdürü Uzman
Yeterli beslenin, el yıkayın, sıkı giyinin

Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lüfti Akgün kış mevsiminde soğuk havalarla birlikte yaygınlaşan enfeksiyon hastalıklarına karşı uyarılarda bulundu.
C VİTAMİNİ BOLCA TÜKETİLMELİ
Dr. Lüfti Akgün havaların soğuması ile birlikte viral hastalıkların arttığına dikkat çekti. Dr. Akgün, virüslerin insan vücudu ve doğa da var olduklarını, bağışıklık sisteminin çökmesi ya da zayıflaması ile viral enfeksiyon ajanlarının vücut direncinin kırılması ile hastalığa neden olduklarını söyledi. Özellikle soğuk algınlığı, nezle ya da gribin en büyük sebebinin bağışıklık sisteminin zayıflaması olduğunu belirten Dr. Akgün; “Bağışıklık zayıflarsa onun güçlendirilmesi gerekiyor. Kış zamanlarında özellikle meyve ve sebze tüketimini arttırmak gerekiyor. C vitamini su dolayısıyla idrarla atılan bir vitamin türüdür. Suda çözünen C vitamın günlük alınmak zorundadır. Yağda eriyen vitaminler A, D, E, K türündeki vitaminleri vücut depolar. Ama suda çözünen C vitaminini depolayamaz. C vitamini içeren sebze ve meyvelerin bolca tüketilmesi gereklidir” dedi.
KORUNMA
YOLLARI BELLİ
Bol miktarda sebze ve meyve tüketiminin yanında yemeklerde bol miktarda salata tüketiminin de önem taşıdığını vurgulayan Dr. Lütfi Akgün, bağırsak hareketleri için salatanın gerekli olduğunu söyledi. Kilo kontrolü için hem salata hem de çorba içilmesini öneren Dr. Akgün; “Sıcak bir çorba bağışıklık sistemi için önemli. Ev yapımı bir tarhana çorbası soğuk algınlıklarını önleme de ve atlatma da Anadolu kültüründe önemli yere sahiptir. Beslenme ve sıvı tüketimi çok önemli. Yetersiz sıvı tüketenlerde bazı sağlık problemleri çıkar. Bunların en başında böbrek fonksiyon bozukluğu gelir. Su içmek kesinlikle ihmal edilmemeli. İnsan sudan yaratılmış bir varlıktır. Ortamların sıkça havalandırıması, yeterli, dengeli beslenme, bol su tüketimi, el yıkama önleyici olur. Mevsime göre giyinmek, Afyonkarahisar’ın sabah ve gece arasında ki sıcaklık farkı oluşturan karasal iklime göre giyinmekde önemli” diye konuştu. >> Burcu AYDIN’ın haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti