Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon’da talasemi taşıyıcısı yüzde 2.4

İl Halk Sağlığı Müdürü
Afyon'da talasemi taşıyıcısı yüzde 2.4

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, Akdeniz Anemisi de denilen Türkiye dahil tüm Akdeniz ülkelerinde önemli bir halk sağlığı sorunu olan Talaseminin; kalıtımla geçen, önlenebilir bir kan hastalığı olduğunu belirtti.
Talaseminin tedavi maliyeti yüksek ve yıpratıcı iken korunmanın ise ucuz ve kolay olduğuna dikkat çeken Dr. Lütfi Akgün, Türkiye’de yapılan her 5 evlilikten birinin akraba evliliği olduğunu bu tür evliliklerde nadir görülen otozomal ressesif geçişli hastalıkların toplumdaki sıklığının arttığını hatırlattı.
Türkiye’de ki ß-talasemi taşıyıcılığının yüzde 2.1’, Afyon’da ise bu oranın yüzde 2.4 olduğunu bildiren Dr. Akgün; “Ülkemizde yaklaşık 1.400.000 taşıyıcı ve 4 bin 500 civarında Talasemi hastası bulunmaktadır. Hemoglobinopatiler konusunda eğitim hizmetinin yanı sıra, hemoglobin elektroforezi veya kolon analizi yöntemleri uygulanarak, taşıyıcı ve toplum taraması, evlilik öncesi çiftlere tarama ve genetik rehberlik hizmetleri verilmektedir. Müdürlüğümüz tüm bu hizmetleri ücretsiz olarak sağlamaktadır. Talasemi evliliğe engel değildir. Talasemi taşıyıcılığı, bir hastalık değildir ve hastalığa dönüşmez. Talasemi bulaşıcı bir hastalık değildir. Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir. Talasemi testi yaptırmak için, aile hekimlerinize başvurunuz. Sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi mutlaka talasemi testi yaptırınız” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti