Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Misafir anne projesi başarılı – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Misafir anne projesi başarılı

Afyonkarahisar’da kış aylarında köy yollarının ulaşıma kapanması sebebiyle sürdürülen “Misafir Anne” projesiyle kent merkezine getirilen anne adayları Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesine yerleştirilerek gözetim altında tutuluyor

Ana çocuk sağlığı önemli
Kar nedeniyle ulaşım sıkıntısı yaşayan ilçe, belde ve köylerdeki hamile kadınlar önceden tespit edilip doğuma kısa bir süre kala evlerinden alınarak kadın doğum çocuk hastanesinde misafir ediliyor ve doğuma kadar gözetim altında tutuluyorlar. İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, doğum tarihleri yaklaşmış hastaneden uzak bir yerleşim yerinde oturan gebeleri doğum yapabilecekleri sağlık kuruluşuna naklederek güvenli ortamda doğumlarını gerçekleştirmeleri için “Misafir Anne” projesinin ilide başarılı şekilde uygulandığını belirtti. Özellikle elverişsiz hava ve yol şartları, maddi imkân yetersizliği ve sosyal endikasyon vb nedenlerle sağlık kuruluşuna ulaşmakta güçlük çeken gebelerin doğumlarını hastanede gerçekleştirmelerinin ve mutlaka bir sağlık personeli yardımı almalarının Sağlık Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olduğunu açıklayan Dr. Necip Yemenici; “Her yıl kış aylarında kar dolayısıyla ulaşıma kapanan köylerde doğum anında sıkıntı yaşamamak dolayısıyla anne ve bebek sağlığını riske atmamak için yürütülen proje anne bebek ölümlerini önlenmesi adına önemli bir çalışmadır. Ulaşım problemi yaşaması muhtemel olarak belirlenen yerleşim birimlerinde belirlenen tüm gebeler muhtemel doğum tarihlerine göre sıralanarak gerekli tıbbi bilgileriyle kayıt altına alınmaktadır. Sağlık personellerimiz kendi bölgelerinde doğumu yaklaşmış gebeleri Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı Şubesine bildiriyorlar. Müdürlüğümüz tarafından tahsis edilen araçla gebemiz doktor ve ebe tarafından evinde muayene ediliyor ve olası bir ulaşım sıkıntısına karşı doğumuna kadar gözetim altında hastanede misafir ediliyor. Bu vatandaşlarımızı hastanemizde ağırlıyor ve sağlıklı bir doğum gerçekleştirmek için her türlü desteği sunuyoruz.” dedi. Hedeflerinin anne ve bebek ölümlerinin en aza indirilmesi olduğunu vurgulayan Dr. Yemeniciİ bu nedenle misafir anne uygulamasını çok önemsediklerini ifade etti.
Doğum sağlıkla yaptırıldı
“Misafir Anne” projesi kapsamında halen devam eden zor kış şartları altında ilin farklı bölgelerinde bulunan ve doğumu yaklaşan gebelerle iletişime geçildiğini ve sağlık personelleri tarafından kendilerini evlerinde ziyaret ettiklerini söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemeniciİ bu konuda 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi ve Karayolları ile koordineli çalıştıkları dile getirdi. Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici; “Geçtiğimiz hafta sonu başlayan kar yağışı nedeniyle ilimiz ilçe ve köyleriyle bağlantılı yolların kapanması nedeniyle kar paletli ambulansımız ile pazartesi günü Işıklar Kızıldağ köyünde ikamet eden ve 11. gebeliğini yaşayan ve 38 haftalık gebe olan N.Ö (39) evinden alınarak Zübeyde Hanım Doğum Evine getirildi. Doğumevinde dün sağlıklı ve güvenli şekilde doğumu yaptırılan gebemizin ve bebeğinin takibi yapılmış, yine bugün öğle saatlerinde bebeği ile birlikte ekiplerimiz tarafından evine bırakılmıştır” diye konuştu.
Gebeler ve bebekleri
kontrol altında
Diğer taraftan 8 Mart Salı günü İhsaniye’nin Kayahan beldesi Gıldırlar köyünden gebeliğinin 38. haftasında bulunan 22 yaşındaki P.K Doğumevine getirilerek misafir edilmeye başlandı. İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici,112 ekiplerinin tarafından bugün Karayollarına ait iş makineleri ile birlikte hasta taşıdıklarını belirtti. Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı Şubesine bağlı sağlık kurumları tarafından takipleri yapılan Büyükkalecik Beldesinin Çıngıraklı yaylasında yaşayan H.A ( 26) dün evinden alınmak istenmiş ancak kar kalınlığının yüksek olması nedeniyle kar ambulansının hastaya ulaşamadığı öğrenildi. Dün Karayollarına ait iş makinelerinin ardından açılan yoldan Çıngıraklı yaylasına ulaşan sağlık ekipleri gebe H.A’yı evinden alarak doğum evine getirdi. Sandıklı’nın Çambeyli köyünde yaşayan 29 yaşındaki ve ilk gebeliğini yaşayan Ü.D’da evinden alınarak hastanede kontrol altına alınarak misafir edilmeye başlandı. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti