Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

EÛZÜ İBADETİN BİRİNCİ BASAMAĞIDIR – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 12 Aralık 2017 Salı 14:34:36
 

İslam âlimleri Eûzübillahimineşşeytanirracim’i ibadet ve taatin birinci makamı olarak görürler, Eûzüsüz ibadet ve taate başlamazlar. Abdestsiz Kur’an’a yapışmak, namaz kılmak doğru olmadığı gibi, eûzü’süz ibadete başlamak da doğru olmaz. Eûzü birinci makam, besmele de ikinci makamdır. Eûzü ile şeytanın şerrinden sığınmak, besmele ile de neye niyet ederek başlamışsa o şeyi Allahü Teâlâ’nın hıfzı emanına ısmarlamaktır. Yani O’na sığınmaktadır.
Şeytanların hepsi küfür üzeredirler. Yani, kâfir, şer ve haindirler. Şer üzere yaratılmış olduklarından daima kötü işler yapmaktan zevk alırlar. İblis şeytanların babasıdır. Bütün şeytanların onun soyundandır. Şeytan kıyamet gününe kadar yaşayan ins ve cinne nispeten sayılmayacak kadar çok bir mahlûktur. Hile ile aldatması çok olduğundan; kulun bunlardan, bu büyük tehlikeden sakınması için Allah’a sığınması lazımdır. Cenabı Hakk, Peygamber Efendimize Kur’an-ı Kerim’de:
“ …Rabbî euzü bike min hemezâtişşeyâtîni ve eûzü bike rabbî en yahdurûn”  Ve de ki: “Ey Rabbim! Şeytanların vesveselerinden (telkinlerinden) sana sığınırım. Ey Rabbim! Onların yanımda bulunmalarından sana sığınırım.” ( Mü’minun/97-98) Mü’minun suresinde geçen bu ayetler şeytanlara karşı en etkili korunma dualarındandır.
Şeytan türlü vasıtalarla, çeşitli sebeplerle insanları şerre yaklaştırır. Hatta hayrı vasıta kılarak insanı sonunda (Allah muhafaza buyursun) dalalete düşürür. Yani Allah ile aldatır. Allah’ı, dini ve dince kullanılan kutsal değerleri kullanarak insanı yoldan çıkarır. Bazen dindar görünerek insanları kandırır. (fatır 5, Lokman 33, Hadid 14) Sözgelişi bir mürşide gelir, onun kibir ve gururunu tahrik eder. İbadetten gaye, kulun yaratanına her türlü riyadan, gösterişten uzak kalarak kulluk etmesidir. Şeytan insanı gurura ve kibire sevk ederek, insanı salih amelden alıkoyar. Şeytan, Adam ile Havva’yı bu meyveden yerseniz cennette ebedi kalacaksınız diye kandırdı. Ardında içimizdeki şeytan yani nefsimiz devreye girdi ve Cennette ebedi kalalım diye yasaklanmış olan meyveyi yedik. Nefis şeytanın taşeronudur. Onun için nefsimizin esiri olmayacağız. Nefsinin esiri olan şeytanın esiri olmuştur.
Meyveyi yedikten sonra Âdem ve Havva çırılçıplak kaldılar ve yapraklarla mahrem yerlerini örttüler-utandılar ve pişman oldular ve hatalarını kabul edip tövbe ettiler.
Kuranda şeytan, şeyatin ve iblis kelimeleri 99 defa geçmektedir. Bildiğiniz gibi Allah’ın engüzel isimleri-Esmâül Hünsâ da 99 ‘dur.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER